Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


El sostre d’ombra

portadaIslàndia, 2008. Els bancs ensorren l’economia del petit país mentre la banquisa de l’Àrtic està desapareixent per culpa del canvi climàtic. Una óssa polar i els seus dos cadells viatgen en un iceberg assetjats per una família d’orques mentre a Islàndia, l’Helga, l’altra protagonista d’aquesta història (una treballadora de la duana del port de Reykyavik) vol ser mare i endreçar una vida ensopida. El sostre d’ombra, està ambientat al centre desèrtic i gelat d’Islàndia, un lloc exòtic i amb una atmosfera coberta per la grisor hivernal on l’Helga ha muntant un alberg per a turistes i una granja de cavalls islandesos amb el seu marit, en Fjalar.

Un viatge a Islàndia va propiciar que l’escriptor nascut a Vilanova i la Geltrú l’any 1967, Juan Carlos Borrego, comencés a escriure la seva darrera novel·la El sostre d’ombra. La narració se situa l’any 2008 a Reykjavik i amb la crisi dels bancs islandesos com a rerefons. Ens assabentem de la vida de l’Helga i del seu marit, el Fjalar. Una vida rutinària que no els acaba d’agradar, dels seus desigs de tenir una existència diferent, de les seues frustracions… Però de sobte, tot es capgira i el lector se sent sacsejat, la història pateix un daltabaix que ens obliga a composar de nou el relat i gairebé a tornar a començar.jcborrego

Paral·lelament hi ha la crònica d’una ossa polar i els seus dos cadells i la seva lluita per sobreviure. Una lluita que esdevindrà el símbol del patiment que suposa  la destrucció del seu hàbitat natural per culpa de l’home i de les seues nefastes actuacions.

Una prosa plena de lirisme que contrasta amb el tema dur que planteja. Un horitzó sense massa esperances si no s’hi posa remei. A què ens durà la lluita contra la naturalesa, què comportarà l’escalfament climàtic? Ens pensem que ens en sortirem sense conseqüències?
Una narració àgil, plena de canvis, que ens sorprendrà i que no ens deixarà indiferents.

Juan Carlos Borrego Pérez, veí de Les Roquetes del Garraf, ha publicat llibres sobre temàtica excursionista del Penedès, com Guia de camp dels arbres i arbustos del Garraf, amb Pilar Carbó (2004), i diversos treballs d’investigació històrica local, com El Penedès llegendari (2010); col·labora en revistes de viatges i de muntanya (Descobrir Catalunya, Vèrtex i Collado Sur) i realitza treballs de camp per a mapes excursionistes. Amb la novel·la Cafè amb sal, la seva irrupció en la narrativa, va obtenir el XXI Premi Ciutat de Mollerussa.

PORTADES
Podeu trobar totes aquestes obres de Juan Carlos Borrego a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari