Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Lola Anglada. Memòries 1892-1984

 

Dibuixos_Lola_Anglada2

 

LolaAnglada«La meva vida era aparentment regalada com la que una noia de bon estament menava, mentre els meus familiars no comprenien la meva inquietud i creien que jo vivia en la fal·lera d’estar al taller bo i fent ninots que per a ells era un passatemps. M’havia promès traçar-me el meu camí i per tirar endavant havia de sentir-me molt forta en enteresa i voluntat (…).»

Dolors Anglada Sarriera, Lola Anglada, fou un personatge de gran rellevància històrica i cultural, una artista compromesa amb la societat catalana del seu temps. Va ser la il·lustradora catalana més prolífica de la primera meitat del segle XX i la primera dibuixant professional de Catalunya i de l’estat. Artista polifacètica, a banda de dibuixant il·lustradora també va ser escriptora, decoradora, pintora, ceramista i escultora.

Dibuixos Lola Anglada1

portada

La Diputació de Barcelona ha editat el llibre que us presentem avui, Lola Anglada. Memòries 1892-1984, i amb ell vol contribuir a ampliar la difusió d’aquesta gran artista que sovint ha estat silenciada i oblidada pel fet de ser dona, artista i catalanista.

Les memòries de Lola Anglada dibuixen una vida, una època i il·lustren tot un segle d’història de Catalunya. I també precisen l’abast del compromís personal d’aquesta polifacètica artista amb una visió del país i de la societat, carregada de modernitat, de progrés, de justícia i d’equitat.

Polifacètica, amb una tècnica de dibuix excel·lent, una gran sensibilitat i un fort sentiment nacionalista, Lola Anglada és considerada la darrera dels clàssics il·lustradors de l’escola catalana de principis de segle XX i una de les escriptores més importants de l’etapa de la el mes petit de totspreguerra. Va col·laborar en diverses revistes infantils, com ara En Jordi, En Patufet, La Nuri (fundada per ella mateixa) o La Mainada. El personatge que l’ha fet més coneguda, “El més petit de tots”, és un símbol d’identitat nacional de l’època.

Lola Anglada, abans de morir, va preparar un conjunt d’escrits, poemes, dibuixos, cartes…, que volia publicar a manera de memòries. Núria Rius i Teresa Sanz, autores del llibre, han realitzat la tasca d’endreçar tot aquest material i explicar, amb notes a peu de pàgina, els esdeveniments socials, llocs o simplement mots que esmenta l’autora. També s’acompanya d’una breu biografia de moltes persones, reconegudes històricament, que Lola Anglada cita en els seus textos.

En aquest vídeo les autores parlen del llibre:

A les biblioteques municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu diverses obres que parlen de Lola Anglada, la seva obra, i algun del seus treballs d’il·lustració.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari