Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


#1Lib1Ref

BANNER Viquiprojecte

El passat divendres 15 de gener va engegar el programa #1Lib1Ref (de l’anglès One Librarian, One Reference). És tracta d’una campanya internacional que tindrà lloc fins el proper 23 de gener de 2016, on bibliotecaris d’arreu del món faran servir la seva expertesa per afegir una referència bibliogràfica en un article de la Viquipèdia.

La campanya forma part del 15è aniversari del naixement de la Viquipèdia i a nivell català és promoguda per Amical Wikimedia, The Wikipedia Library, el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana, el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, Biblioteques de Barcelona, la Gerència de Serveis de Biblioteques Diputació de Barcelona, la Xarxa de Biblioteques Andorranes i la Biblioteca Nacional d’Andorra.

WikimaratóViquipèdia ha esdevingut la porta d’accés al coneixement a nivell global: Això significa que cadascuna de les referències afegides per un bibliotecari ajudarà a la propera persona que cerqui informació sobre aquesta temàtica a Internet, assegurant-nos que les millors fonts bibliogràfiques són compartides amb el conjunt de la ciutadania.

Quan un lector o un editor de la Viquipèdia troba informació no referenciada en un article, hi afegeix l’etiqueta [cal citació] al text afectat.

Aquestes etiquetes -en el fons- són molt similars a les preguntes bibliogràfiques que els bibliotecaris reben a diari al taulell de consultes: Són ciutadans demanant informació validada per una font fiable.

Hi ha centenars d’articles a la Viquipèdia en català amb aquesta etiqueta, i milions a nivell mundial. Imagineu si cada bibliotecari del planeta li dediqués 10 minuts a contestar una d’aquestes sol·licituds de citació. S’acabarien aquests forats a la Viquipèdia i el món sencer hi sortiria guanyant!

foto1Les Biblioteques de Vilanova volen aportar el seu granet de sorra a aquest projecte i posarem referències a alguns articles que parlin sobre vilanovins coneguts i altres aspectes de la nostra ciutat: cultura popular, patrimoni, etc.

Les Biblioteques de Vilanova ja van encetar el passat estiu una col·laboració amb la Viquipèdia amb l’organització d’una Viquimarató sobre autors locals.

Es van crear uns dossiers d’informació i es va donar informació sobre l’eina a tots aquells que hi van voler participar.

Finalment vam aconseguir engegar vuit articles sobre autors locals i estem treballant en l’organització d’altres esdeveniments com una altra Viquimarató o també un Wikitake (fer fotografies lliures de drets d’imatges i incorporar-les al repositori multimèdia de la Viquipèdia, per ampliar el fons fotogràfic) per continuar contribuint amb informació sobre Vilanova a aquesta suma de tot el coneixement humà.

Trobareu tota la informació a la pàgina de la Viquipèdia sobre el projecte: 1Lib1Ref

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari