Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


“L’estiueig” de Carlo Goldoni

L’estiueigL’obra que aquest mes veurem, L’estiueig, podria subtitular-se Trilogia de l’estiueig per donar una imatge més exacta i divulgadora de l’espectacle que reuneix en una, les tres comèdies de Goldoni: Els desficis per a l’estiueig, Les aventures de l’estiueig i El retorn de l’estiueig. Quan es va estrenar el 1761, ja era voluntat de l’autor representar-les juntes en un sol espectacle. Es tracta d’una comèdia d’amor, d’un amor confús, en la qual els personatges, que es volen afermar dins d’una nova classe mitjana moderna i emergent, ho confonen tot.

Goldoni aprofita el motiu de l’estiueig per retratar el naixement de la classe mitjana moderna. Una societat retratada en la quotidianitat dels seus aspectes més L’estiueig al TNCfrívols, més egoistes i més aparents. La passió pel luxe i la fatuïtat són el denominador comú d’un seguit de personatges que converteixen l’obsessió per l’estiueig en un objectiu de vida.

Carlo Goldoni, considerat el fundador de la comèdia moderna italiana, va nàixer a Venècia l’any 1707. Després de marxar de jove de la seva ciutat va tornar el 1731, que va ser quan va començar a escriure obres de teatre. Les primeres foren tragèdies, la única forma teatral que mereixia consideració i respecte en aquella època. Per bé que les seves tragèdies van assolir un cert èxit, Goldoni no es trobava satisfet en aquest gènere. Així va Carlo Goldonicomençar a reformar el teatre italià eliminant les màscares i bufonades que abundaven llavors, i escrivint comèdies a la manera del dramaturg francès del segle XVII Molière, però basant-se en personatges i costums italianes.

Entre 1748 i 1762 Goldoni va escriure unes 150 comèdies, d’entre les quals es poden esmentar La vídua astuta (1748), Un dels últims vespres de carnaval (1762) o Les batusses a Chioggia (1762). El 1761 Goldoni havia deixat Venècia per dirigir el teatre italià de París i el 1770 va escriure una comèdia en francès, Le bourru bienfaisant (1849), per la boda del futur rei Luis XVI i Maria Antonieta. En el seu retir de Versalles va escriure les seves Memòries (1787). Li fou concedida una pensió real el 1787 però com a conseqüència de la Revolució Francesa se li va revocar i Goldoni va morir en mig de la més absoluta misèria el 1793.

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç: L’estiueig de Carlo Goldoni

El Club de Lectura de Teatre de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el divendres 14 de gener a les 18h. Esteu convidats a participar-hi!

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari