Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Shakespeare al cinema

o-SHAKESPEARE-WORDS-facebook

El passat divendres es va estrenar una nova adaptació cinematogràfica d’una obra de William Shakespeare.

En aquesta ocasió ens trobem una nova versió de Macbeth, protagonitzada per en Michael Fassbender i la Marion Cotillard. Aquesta obra ens parla de la tragèdia de Macbeth, un duc escocès que seguint la profecia de tres bruixes i l’ànsia de poder de la seva dóna, assassina el Rey Duncan i usurparà el tron, convertint-se en cruel tirà.

Les obres de Shakespeare han estat una gran font d’inspiració pel cinema tant adaptant les seves tragèdies i comèdies com realitzant versions més lliures o inspirades en alguns dels seus textos o de la seva pròpia vida.

Tot seguit us presentem alguns d’aquests films que podreu trobar a les Biblioteques de Vilanova.

Mucho ruido y pocas nueces (1993) (2012). Dues versions d’aquesta comèdia romàntica, una realitzada per en Kenneth Branagh, amb vestuari d’època i ambientada en una villa a la Toscana italiana i una altra realitzada al 2014 per en Josh Wheddon, en blanc i negre i que transcorre en l’actualitat a una casa de Los Àngeles.

Coriolanus (2011) . Coriolanus torna a la seva pàtria com un triomfador després de vèncer als invasors. No obstant això, les seves polítiques el fan impopular entre els seus conciutadans, que el condemnen a l’exili. Coriolanus, en un atac de fúria, s’uneix als seus rivals per atacar al seu país i es posa a les ordres del que fins ara havia estat el seu enemic. Primera pel·lícula com a director de l’actor Ralph Fiennes.

Enrique V (1989). Primer film com a director de Kenneth Branagh, que és un dels realitzadors actuals més devots a Shakespeare, amb sis adaptacions de les seves obres. Enrique V arriba molt jove al tron d’Anglaterra. Manipulat per les persones de la seva al voltant, entra en guerra amb França, per reclamar la corona d’aquest país. El principal repte del monarca consistirà a aixecar la moral de les seves tropes.

Hamlet (1990). Sòbria versió de l’italià Franco Zeffirelli protagonitzada per Mel Gibson. Hamlet ha estat portada al cinema en nombroses ocasions per directors com Laurence Olivier, Kenneth Brannagh o Michael Almereyda, aquest últim en una revisió moderna de la història del torturat Príncep de Dinamarca.

Julio César (1955). Superproducció històrica protagonitzada de Joseph L. Mankiewitz i protagonitzada per un Marlon Brando. La pel·lícula compta amb un gran guió, diàlegs brillants, esplèndids decorats i uns magnífics actors.

Mercader de Venecia (2004). Realitzada pel britànic Michael Radford, compta amb un fantàstic Al Pacino interpretant a l’usurer jueu Shylock.

Gnomeo y Julieta (2011). Versió animada i protagonitzada per nans de jardí de la tragèdia Romeu i Julieta. L’acció transcorre a Stratford-upon-Avon, localitat natal de Shakespeare, on els amos de dues cases adossades estan barallats i mantenen discussions diàriament. El conflicte explota quan un dels nans s’enamora de la seva veïna…

West Side Story (1961). Moderna i musical versió de Romeu i Julieta. Al West Side de Nova York, un barri marginal, es disputen l’hegemonia dues bandes de carrer: els “sharks” procedents de Puerto Rico, i els “jets”, d’ascendència europea. El cap dels primers és Bernardo, que viu amb la seva germana María, que acaba d’arribar a Nova York. Una nit, en un ball, coincideixen els dos grups i es desencadena una violenta baralla mentre en Tony dels Jets i la Maria s’enamoren…

Campanadas a medianoche (1965). En aquesta pel·lícula rodada a Espanya, Orson Welles va adaptar diverses obres de Shakespeare Enrique IV, Enrique V, Ricardo III y Las alegres comadres de Windsor amb la fi d’explicar la història de Falstaff, personatge interpretat per ell mateix.

El Rey León (1994). Hamlet en versió animada i protagonitzada per animals. La sabana africana és l’escenari en el qual tenen lloc les aventures de Simba, un petit lleó que és l’hereu del tron. No obstant això, en ser injustament acusat pel malvat Scar de la mort del seu pare, es veu obligat a exiliar-se. Durant el seu desterrament, farà bones amistats i intentarà tornar per recuperar el que legítimament li correspon.

Mi Idaho Privado (1991). Parcialment inspirada en l’obra Enrique IV, el director Gus van Sant ens narra la vida d’en Mike i l’Scott, dos joves que sobreviuen prostituint-se pels carrers d’Oregon i que emprenen un llarg viatge a la recerca d’un familiar i també d’ells mateixos.

Ran (1985). Al Japó medieval, el poderós senyor Hidetora decideix abdicar i repartir els seus dominis entre els seus tres fills. El menor considera que la idea és absurda i només servirà per causar problemes. El seu pare, enfuriat, el deshereta. Molt aviat descobrirà el seu error: l’ambició farà que els seus fills majors s’enfrontin pel poder en una cruenta guerra. Akira Kurosawa s’inspira en el drama El rei Lear.

César debe morir (2012). A una presó de màxima seguretat a Roma, els presoners preparen una versió teatral de Julio César. Inspirat film dels germans Taviani que ens mostra com fins i tot assassins poden redimir-se per l’amor a l’art.

Otel·lo (2013). Arriscada i radical adaptació del clàssic de Shakespeare dirigida pel català Hammudi Al-Rahmoun Font. A mig camí entre el documental i el ‘thriller’ psicològic explora el costat més sinistre de la relació entre el director i els actors.

Shakespere in Love (1998) Fabulació sobre la vida de Shakespeare i el procés creatiu de la tragèdia de Romeu i Julieta que va guanyar set premis Òscar.

Anonymous (2011) Ambientada a l’Anglaterra isabelina, el film especula sobre qui va ser l’autèntic autor de les obres que s’atribueixen a William Shakespeare.

Trobareu algunes d’aquestes pel·lícules exposades a l’espai de cinema de la Biblioteca Armand Cardona.

Us deixem amb el tràiler d’aquesta nova adaptació de Macbeth.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari