Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Tardor de sèries: ‘Twin Peaks’

914e1KPV1aL._SL1500_Aquesta setmana tenim com a novetat a l’espai de cinema la sèrie que va canviar la televisió.

Des que el 8 d’abril del 1990 va aparèixer el cadàver de l’adolescent Laura Palmer al petit poble de Twin Peaks, les sèries de televisió no van tornar a ser el que eren i els hi devem al geni de David Lynch i Mark Frost.

Era el 1989 i la cadena ABC buscaba un producte que anès més enllà de les sèries que triomfaven aleshores com Cheers o Canción triste de Hill Street i, per la seva part, David Lynch ja havia dirigit Cabeza borradora, El hombre elefante, Dune i Terciopelo Azul, a més d’estar plenament embolicat en la pre-producció de Corazón Salvaje.

Junt amb Mark Frost, van plantejar un misteri on l’aparició del cadàver embolicat en plàstic de la Laura Palmer, la reina de la bellesa de l’escola, la més popular i maca del poble, els serveix d’excusa per mostrar-nos la vida de l’assassinada i, de retruc, la de tots els habitants del poble.

L’episodi pilot es va enregistrar el 1989. Dirigit pel mateix Lynch comptava amb un repartiment mític: el seu actor fetitxe, Kyle McLachlan, va donar vida al protagonista, l’agent especial de l’FBI Dale Cooper.

153735-600-300

Al seu costat, uns quants actors del passat clàssic de Hollywood: Richard Beymer, ni més ni menys que el Tony de West Side Story, i el seu amic Riff al mateix film, Russ Tamblin, que interpretarien a Benjamin Horne i al Dr. Jacoby, respectivament; la popular actriu Piper Laurie, que havia fet de mare de Carrie, seria Catherine Martell; una estrella en descens, Michael Ontkean, amb el seu passat de glòria com a protagonista de El castañazo ja una mica lluny, donaria vida al sheriff Harry S. Truman; i una actriu que acabava de saltar a la fama internacional pel seu paper a El último emperador de Bertolucci, Joan Chen, interpretaria Jocelyn Packard.

TWIN PEAKS

Per tancar el repartiment, tota una colla d’actors i actrius molt joves, desconeguts i amb poquíssima experiència obtindrien la glòria amb l’estrena de la sèrie l’any 1990 i la twinpeaksmania.

L’èxit va ser immediat, inesperat i aclaparador. Audiències milionàries, multitud de productes de marxandatge, fama per als protagonistes, una banda sonora composta per Angelo Badalamenti que vendria tres milions de còpies, i una pregunta que es convertiria en obsessió a tot el món: però quí és l’assassí de la Laura Palmer?

Per Lynch, que gairebé s’havia desentès del projecte, aquesta era la pregunta menys important de la sèrie. Encara que ho sabia perfectament des del principi, la seva intenció no era que el clímax fos descobrir l’assassí, sinó mostrar que el mal pot estar present a tot arreu per poc que gratem una mica la superfície.

La sèrie va tenir tres temporades però va anar perdent l’interès de l’audiència un cop es va descubrir qui havia estat l’assassí.
Si voleu més informació sobre la sèrie podeu consultar l’article que trobareu al Prestatge Virtual de Cinema de la Biblioteca Virtual de la XBM.

Us deixem amb un tast d’aquesta primera temporada.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari