Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


La Terra un planeta inquiet

Volcà Croscat, La Garrotxa

Volcà Croscat, La Garrotxa

Fa 11.500 anys, l’idíl·lic paisatge de la Garrotxa es va veure sacsejat per un fenomen violent, l’erupció del volcà Croscat. No en va ser la primera, ni la més important, però sí la darrera, si més no per ara. Podria tornar a entrar en erupció? Fem un salt en el temps i ens traslladem al 9 d’abril del 2015: davant la costa del Baix Ebre s’enregistra l’epicentre d’un terratrèmol de 3,4 graus de magnitud. De fet, cada any a Catalunya es produeixen al voltant d’un miler de moviments sísmics, la majoria massa febles per ser percebuts sense l’ajut d’instruments específics. Tot sovint, però, les notícies ens parlen de terratrèmols i erupcions volcàniques en altres indrets del planeta amb efectes devastadors, tant directes com indirectes, en forma de tsunamis, esllavissades de pedres, terra i fang, etcètera.

Al llarg de generacions contemplem el mateix paisatge. Muntanyes, valls i planes se’ns presenten com el marc estàtic en què vivim. portadaDe tant en tant, però, ens adonem que potser aquest marc no és tan reposat com sembla: els terratrèmols i les erupcions volcàniques mostren de manera contundent que el nostre planeta és extraordi­nàriament dinàmic. Davant d’aquests fenòmens ens preguntem: es poden preveure? Com s’estudien? És possible mitigar-ne els efectes i conviure-hi amb tranquil·litat?

El llibre que us presentem avui, La Terra un planeta inquiet: com funcionen els volcans i els terratrèmols, com ens afecten i què podem fer per conviure-hi, ens apropa al batec d’un planeta inquiet. En un viatge a través del temps i de l’espai, des de l’origen del Sistema Solar fins a l’actualitat, del cinturó de foc del Pacífic a la Garrotxa, explica els coneixements actuals sobre volcans i terratrèmols. I ho fa d’una manera tan entenedora i àgil que el lector quedarà plenament immers en una narració que, de ben segur, no el deixarà indiferent.

Els autors del llibre, Meritxell Aulines, Guillem Gisbert i Maria Ortuño, són professors i investigadors de la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona i especialistes en la matèria amb nombroses publicacions especialitzades en l’àmbit internacional.

MeritxellAulinasMeritxell Aulinas Juncà. És Professora associada del Departament de Geoquímica, Petrologia i Prospecció Geològica de la Facultat de Geologia. Ella mateixa diu que la seva principal línia d’investigació és la Petrologia i Geoquímica de roques ígnies. Les seves àrees d’estudi principals són les Illes Canàries, el complex volcànic del Vesuvi i Campi Flegrei (Itàlia) i l’àmbit mediterrani nord-occidental.

Guillem Gisbert Pinto. Nat a Barcelona el 1984, es guillem gisbertva llicenciar en Ciències Geològiques per la Universitat de Barcelona (2006), guanyant el Primer Premi Nacional de Finalització de Carrera (2007). Pel seu treball de fi de carrera va dur a terme un estudi sobre els mecanismes explosius del volcà La Garrinada (Olot). Dins del Màster en Geologia (2008), va realitzar el seu Treball Tutelat de Recerca sobre l’estudi petrològic del vulcanisme basàltic de la Garrotxa.

Maria OrtuñoMaría Ortuño Candela va estudiar Geologia a les Universitats de Granada i Washington (Seattle, EUA) i és Professora Titular del Departament de Geodinàmica i Geofísica Universitat de Barcelona. És Experta en paleosismologia i tectònica activa, terratrèmols del passat i la seva relació amb el futur. La seva experiència de camp inclou estades a Kamchatcka, Itàlia, Canadà, Nicaragua i Mèxic, així com la falla Bètica i el Pirineu central, a la península Ibèrica.

A les biblioteques municipals de la ciutat podreu trobar més informació sobre els volcans i els terratrèmols.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari