Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


65a Nit de Santa Llúcia – Festa de les Lletres Catalanes

portada

Tortosa va acollir divendres dia 11 la celebració de la 65a Nit de Santa Llúcia, organitzat per Òmnium Cultural, on es van lliurar els premis més rellevants de les lletres catalanes.

Pep Puig

Pep Puig

El 56è premi Sant Jordi de novel·la va recaure en Pep Puig per l’obra “La vida sense la Sara Amat”, el 57è Carles Riba de poesia en Víctor Obiols per “Dret al miracle” i el 18è Mercè Rodoreda de contes i narracions en Empar Moliner per “Tot això ho faig perquè tinc molta por“. En l’àmbit de literatura infantil i juvenil, el 53è Josep Maria Folch i Torres de novel·les per a nois i noies el va obtenir Francesc Puigpelat per “La nena que es va convertir en mòbil”, i el 42è Joaquim Ruyra de narrativa juvenil va recaure en Santi Baró per l’“Efecte Calders”. El segon Premi Frederic Roda de textos teatrals va ser atorgat ex-aequo a David Plana per “Els encantats” i a Josep Maria Miró per “La travessia”.

Pep Puig (Terrassa 1969) escriu des que era un adolescent. És un

Víctor Obiols

Víctor Obiols

d’aquells rars escriptors catalans que no ha estudiat filologia. No arriba a la literatura a través d’una obsessió per la llengua, ni ha pretès mai fer d’intel·lectual. És probablement l’exemple d’escriptor que no intel·lectualitza el que escriu, sinó que busca aquella facilitat tan difícil d’aconseguir. Sempre diu que l’escriptor ha de construir el relat com si hagués passat de veritat. Pep Puig narra a partir dels sentiments, amb la voluntat de connectar amb el lector des de les emocions. Podreu trobar obres d’en Pep Puig al catàleg de la Xarxa de biblioteques municipals de la Diputació de Barcelona.

Víctor Obiols Llandrich va néixer a Barcelona el 26 de maig de 1960. El seu àlter ego com a músic és Víctor Bocanegra. Assagista, traductor, poeta i fins i tot terapeuta musical, Obiols és un promotor

Empar Moliner

Empar Moliner

incansable de la cultura. Començà a escriure als onze anys, primer una obra de teatrei després va començar a fer poemes, sobretot satírics i familiars. El 1978 va conèixer J.V.Foix. Fou escollit entre els estudiants de la carrera per recitar sonets del Sol i de dol a l’Aula Magna, en un Homenatge als 80 anys del poeta, amb la seva presència. S’ha dedicat a la pràctica i a la docència en el camp de la traducció literària i científica, llicenciat en Filologia Clàssica per la Universitat de Barcelona i Doctor en Literatura comparada per la Universitat de Southampton, i Lector de català a la Universitat de Bristol. Ha estat professor de la Facultat de Ciències Humanes, Traducció i Documentació de la Universitat de Vic. És membre del consell de redacció de la revista de poesia Reduccions. Ha col·laborat al llarg dels anys en pàgines de crítica literària a diversos diaris i

Francesc Puigpelat

Francesc Puigpelat

revistes… A les biblioteques municipals de la ciutat trobareu aquestes obres de Vícor Obiols.

Empar Moliner i Ballesteros (Santa Eulàlia de Ronçana, 16 de desembre de 1966) és una escriptora i periodista catalana. La seva literatura es caracteritza pel sentit de l’humor i per una visió crítica de la societat contemporània i les seves contradiccions. Empar Moliner és sinònim d’entusiasme, de nervi, de força literària. La crítica ha assenyalat l’ímpetu, la poderosa personalitat i l’enginy amb què els seus textos retraten frenèticament el món contemporani i les seves contradiccions. És una literatura trepidant, amb ritme, sense concessions ni temps morts, que retrata amb intel·ligència la desorganització de la societat, entre divertida i angoixada per l’absurd,

Santi Baró

Santi Baró

la manca de sentit i la crueltat que ens administrem nosaltres mateixos. Empar Moliner és el món modern en tota la seva plenitud, amb les seves contradiccions, inquietuds i beneficis, amb tota la complexitat i llibertat escassa. En els seus escrits no hi ha distincions entre narrativa, cròniques periodístiques, articles d’opinió o fins i tot crítiques de televisió de la mateixa manera que la vida real no té compartiments estancs ni entendrà mai de consideracions teòriques. Aquestes són les obres de l’Empar Moliner que trobareu a les biblioteques de Vilanova i la Geltrú.

Francesc Puigpelat Valls (Balaguer, 25 de novembre de 1959) és un escriptor i periodista català. Es va llicenciar en Filosofia l’any 1982 a la Universitat de Barcelona. Col·labora habitualment amb el diari Avui i altres mitjans de comunicació escrita. És membre adherit de la Fundació

David Plana

David Plana

Catalunya Oberta. També trobareu obres de Francesc Puigpelat a les vostres biblioteques.

Santi Baró va néixer a Olesa de Montserrat el 30 de Novembre del 1965. De ben jove, motivat pel seu pas per la Passió d’Olesa, va decidir que volia ser dramaturg i actor, però les coses no van anar com ell volia i es va trobar, amb només setze anys, treballant de joier al taller de joieria dels seus pares. Mica a mica, però, i havent treballat una mica de tot, ha acabat atrapant aquell vell somni amb la única diferència: escriu novel·les enlloc de teatre i els personatges només els interpreta a l’intimitat. Podeu fer un cop d’ull a les seves obres en aquest enllaç.

Josep Maria Miró

Josep Maria Miró

David Plana és dramaturg, guionista, Script Doctor i director de teatre. Llicenciat en Direcció i Dramatúrgia per l’Institut del Teatre de Barcelona, les seves obres de teatre s’han estrenat al Teatre Nacional de Catalunya, al Teatre Lliure i a la Sala Beckett. A la Xarxa de Biblioteques podreu trobar aquestes obres de David Plana.

Josep Maria Miró (Vic, 1977) és llicenciat en direcció i dramatúrgia a l’Institut del Teatre i en periodisme a la UAB. És autor de Fum, Nerium Park, El principi d’Arquimedes, Gang Bang o La dona que perdia tots els avions, entre d’altres. També a la Xarxa de Biblioteques trobareu aquestes obres de Josep Maria Miró.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari