Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Música de Ministrers: selecció de repertori dels Ministrers de la Vila Nova

PORTADAAvui us presentem un nou volum de la col·lecció Calaix de Solfa, que està coeditada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Amb aquest volum ja són setze els llibres que formen part d’aquesta col·lecció, que té el propòsit de publicar fons documentals recuperats, tant de gralla com d’altres instruments tradicionals catalans, i alhora impulsar l’edició de nous arranjaments de temes populars i composicions originals.

L’edició del llibre Música de Ministrers: selecció de repertori dels Ministrers de la Vila Nova ha estat a cura dels vilanovins Francesca Roig i Galceran i Xavier Orriols i Sendra. Els textos són de Xavier Orriols.

A principis dels vuitanta, gent d’arreu del país amoïnada per la imminent pèrdua de les nostres tradicions, ens posàrem a reconstruir, recuperar i, si calia, reinventar el calendari festiu del cicle de l’any i de la vida amb uns llenguatges que volíem sentir-nos com a propis. Els autors del llibre i tots els músics dels Ministrers de la Vila Nova també estaven per la feina. I la primera vegada que molts neòfits poguérem escoltar els colors i les textures d’una formació tan ben equilibrada, serví per obrir la ment i el pensament del què i del com podíem fer les coses.

La música, els instruments i els músics tradicionals són ben vius ara, trenta anys després d’aquells inicis. I per què? Doncs sens dubte perquè sempre han estat, són i seguiran servint per a diverses utilitats; és a dir, la música tradicional porta implícita una funcionalitat que el músic d’ofici coneix i domina. Sense aquesta, la música passa a ser un mer concert o ball, que no és poca cosa!

La selecció que ara la col·lecció Calaix de Solfa ens brinda té la gran virtut d’haver estat rodada empíricament per carrers i places, acompanyant autoritats, balladors, gegants i bestiari. I, per tant, es tracta d’un repertori que acompleix amb escreix moltes de les funcionalitats d’aquesta música tan nostra i que, malgrat tingui o no antiguitat, ens segueix posant la pell de gallina.ministrers-de-la-vilanova

Els Ministrers de la Vila Nova van néixer amb l’objectiu de recuperar les antigues cerimònies i rituals, així com els vells repertoris. Un conjunt format per músics coneguts com a mitja cobla, que consisteix en una cornamusa (gaita), flabiol i un tambor, amb els que es van afegir altres instruments com Tarotas (oboè popular), la trompa (el corn) i el fiscorn. El resultat és un conjunt de Ministrers de Cobla que duran a terme l’acompanyament musical de la dansa i els gegants així com altres activitats i protocols.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari