Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Charlotte’ de David Foenkinos

EAL10760Charlotte Salomon és una pintora alemanya d’origen jueu que va morir al camp de concentració d’Auschwitz a l’edat de 26 anys. Aquesta artista ha tingut obsessionat l’escriptor francès David Foenkinos durant 8 anys, els que ha trigat a escriure aquesta biografia novel·lada.

A més a més de l’excepcional vida de Salomon, curta però plena de tragèdia, Foenkinos sorprèn a la novel·la per la forma usada en escriure-la, amb frases curtes que es succeeixen en forma de vers.

La novel·la ens explica com la Charlotte, nascuda en una família lletrada, passa la seva infantesa a Berlín, marcada per la mort de la seva mare. Aviat, amb l’ascens dels nazis, Charlotte és exclosa de gairebé totes les esferes socials. Gràcies, però, al seu talent excepcional, li permeten inscriure’s a l’Acadèmia de Belles Arts. Però la Charlotte decideix abandonar Berlín després de viure una relació amorosa que deixarà en ella una petjada definitiva.

Fugint dels nazis, es refugia en el sud de França al costat dels seus avis, els qui custodien un secret que Charlotte no ha de conèixer. Allí compon la seva fascinant autobiografia, una obra única que, ja aguaitada pel perill, decideix posar en lloc segur en una maleta que lliura al seu metge, a qui confessa: “És tota la meva vida”.

charlotte_grandparents  Salomon-Charlotte

Charlotte ha guanyat el prestigiós premi Renaudot, ha sigut finalista del Goncourt i ha venut gairebé 400.000 còpies a França.

A més a més, el llibre ha servit per portar a l’actualitat el nom i l’obra de Salomon que s’ha exposat durant aquests 2015 a Villefranche-sur-Mer, el poble on va viure amb els seus avis i Niça i s’ha publicat el llibre ¿Vida o teatro?, un enorme volum que la mateixa Charlotte va deixar preparat abans de morir amb gouache, aquarel·les, texts autobiogràfics i peces musicals.

photo-foenkinosDavid Foenkinos va néixer a París l’any 1974. Va estudiar lletres en la Universitat de la Sorbona i es va formar com a músic de jazz. És autor de diverses novel·les, entre les quals destaca La delicadesa (2011), que ha suposat la seva consagració internacional: guardonada amb deu premis (entre els quals destaquen el Premi dels Lectors de Télégramme, el Premi An Avel o el Premi 7ème Art) i única novel·la finalista de tots els grans premis literaris francesos (Goncourt, Renaudot, Médicis, Fémina, Interallié…), ha estat publicada en més de trenta països i ha estat portada a la pantalla gran pel mateix autor i el seu germà, Stéphane Foenkinos, amb la interpretació d’Audrey Tautou i François Damiens.

Aquí us podeu descarregar la fitxa d’aquest mes: Charlotte de David Foenkinos

El Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el dissabte 19 de desembre a les 18h. Esteu convidats a participar-hi!

Us deixem amb l’entrevista que l’autor va concedir al programa de RTVE Pàgina 2 amb motiu de la publicació de la novel·la.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari