Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Todo ese fuego

portadaAvui us presentem el nou llibre d’Ángeles Caso, Todo ese fuego, una obra en què l’escriptora ha volgut donar un dia de felicitat en les tràgiques vides de les germanes Brontë. Aquestes escriptores angleses de mitjans del segle XIX van tenir una existència molt trista marcada per les pèrdues de la mare i de les dues germanes grans i pels problemes econòmics. De fet, va ser la recerca d’ingressos que les va animar a dedicar-se a l’escriptura.

L’autora explica que va descobrir a aquestes novel·listes una mica tard perquè tenia el prejudici que eren cursis. Quan va llegir les seves obres es va adonar que tant Charlote com Emily són dos dels grans noms de la literatura universal, i que Anne, la petita, també és una magnífica novel·lista. Després d’aquesta troballa, la periodista va visitar la casa familiar al nord d’Anglaterra i va impactar tant que va decidir fer-les protagonistes de la seva següent història. Caso ha volgut que els lectors visquin i respirin durant un dia les emocions que embargaven a les autores d’obres tan conegudes i plenes de passió com Cims borrascosos, Jane Eyre o Agnes Grey.

16 de juliol de 1846. A la casa parroquial del poblet anglès de Haworth, les tres filles del pastor comencen la jornada ocupant-se de les tasques domèstiques mentre esperen que arribi la tarda, quan puguin seure juntes per dedicar-se a escriure d’amagat les novel·les que anhelen publicar. Són les germanes Brontë, tres dones solteres al voltant de trenta anys que, des de la infància i gràcies a la literatura, han sobreviscut a les tragèdies familiars, la manca de recursos econòmics i l’aïllament. Ignorant l’extraordinari destí que espera a les seves obres literàries, les tres aboquen en elles els seus somnis, les seves frustracions i les seves passions ocultes, convertint aquella casa fosca i vulgar, travessada per les morts primerenques de molts dels seus habitants, en un espai ple de llum.

A l’estiu de 1846, Charlotte Brontë va escriure Jane Eyre, que publicarà un any més tard sota el pseudònim masculí de Currer Bell, sobre l’amor entre la jove institutriu i el senyor Rochester; Emily Brontë es concentrarà a Cumbres borrascosas, publicada també amb el pseudònim d’Ellis Bell, al voltant de la relació entre Heathcliff i Catherine Earshaw; i Anne Brontë -Acton Bell en impremta- donarà les últimes pinzellades a Agnes Grey, o la història d’una dona que lluita per la seva independència.

Todo ese fuego és una novel·la exquisida que busseja en la vida de tres sorprenents dones plenes de talent, que van aconseguir rebel·lar-se contra les cruels normes de la societat victoriana i convertir-se en grans escriptores en un món reservat als homes.

Ángeles Caso

Ángeles Caso va néixer a Gijón el 1959. És llicenciada en Història de l’Art i considerada «una escriptora magnífica. Escriure no és posar-se a explicar coses. Ella no es posa a explicar coses. Crea un món» (Ana María Matute). Entre la seva obra narrativa destaquen: Elisabeth, emperadriu d’Àustria-Hongria o la fada maleïda; El pes de les ombres (finalista del Premi Planeta 1994); El món vist des del cel, i La resta de la vida. Un llarg silenci (Premi Fernando Lara 2000) s’ha convertit en una fita en les novel•les per a la recuperació de la memòria històrica, amb nombroses edicions. Ha escrit també les biografies Elisabeth d’Àustria- Hongria: àlbum privat i Giuseppe Verdi. La intensa vida d’un geni, així com els assajos Les oblidades. Una història de dones creadores i Les cases dels poetes morts. La seva obra es completa amb contes infantils, guions de cinema i traduccions. Contra el vent, Premi Planeta 2009, ha estat traduïda a deu idiomes (holandès, italià, xinès, romanès, serbi, eslovè, francès, polonès, rus i turc) i guardonada amb el Premi a la millor novel·la estrangera a la Xina. Col·labora a la Cadena Ser, a RNE i a La Vanguardia. En aquest enllaç podreu trobar les obres d’Ángeles Caso disponibles a les biblioteques municipals de la ciutat.

Aquí teniu l’entrevista que van fer al programa Els Matins de TV3 a l’autora per parlar del seu nou llibre:

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari