Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Quatre exposicions complementàries

expos

Del segon origen. Arts a Catalunya 1950-1977 al (MNAC), 1960-1963: El Museu d’Art Contemporani. Testimoni d’una època a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer (BMVB), Argimon, ètica i estètica (1929-1996) al Centre d’Art Contemporani La Sala i Miserachs Barcelona-Xavier Miserachs al MACBA són els títols de les quatre exposicions d’art contemporani que hi ha ara mateix a les ciutats de Barcelona i Vilanova i la Geltrú.

Les dues primeres corresponen a un període concret de l’art català -poc exposat, excepte les fotografies- que comparteixen artistes, i les altres dues són monogràfiques d’artistes presents a les primeres.

L’exposició de Del segon origen. Arts a Catalunya 1950-1977 del Museu Nacional de Catalunya, mostra un recorregut cronològic de diversos artistes i unes 400 obres -pintura, escultura, fotografia, cinema- dividida en tres dècades ( anys 50, 60 i 70). El ventall d’artistes és extens, gairebé no es repeteixen en els diversos àmbits expositius, que són complementats amb documents de l’època, sobretot catàlegs d’exposicions. Cronològicament arrenca després de Dau al Set i apunta cap al procés de restitució democràtica i institucional del país.

1960-1963: El Museu d’Art Contemporani. Testimoni d’una època de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, és una excel·lent exposició que documenta i mostra una part de les obres d’art que van estar exposades en la curta vida del Museu d’Art Contemporani (1960-1963) a la cúpula del Colisseum de Barcelona.

El pensament d’Alexandre Cirici Pellicer, un dels impulsors d’aquest desaparegut museu junt amb Cesáreo Rodríguez-Aguilera, està plasmat en una frase a l’inici de l’exposició: “El Museu d’Art Contemporani de Barcelona no aspira a ser un cementiri d’obres passades, sinó una col·lecció actuant per donar a les creacions més valuoses de la nostra època la plataforma irradiant que mereix”, ens dóna una idea de què pretenia ser.

La major part de les obres i la documentació aportada són petites joies que mostren i donen sentit a un període de la història de l’art català complementades amb cronologies brillants i textos aclaridors, convertint aquesta exposició en una visita obligatòria pels amants de l’art, res a envejar a la ja citada del MNAC.

Argimon, ètica i estètica (1929-1996) del Centre d’Art Contemporani La Sala, exposa un recorregut essencial de l’obra de l’artista Daniel Argimon , per tal de donar a conèixer aquest coetani d’Antoni Tàpies, amb un gran pes dins l’informalisme, i caigut en l’oblit igual com molts altres artistes d’aquest període. L’obra d’aquest artista també està present a l’exposició del MNAC i del Museu Balaguer.

Miserachs Barcelona-Xavier Miserachs del Museu d’Art Contemporani de Barcelona  mostra diverses fotografies de l’artista que planteja experiències urbanes, instantànies d’un moment que conserven l’efímer i ens apropen al present un passat molt proper. Les obres de Xavier Miserachs també les trobem a l’exposició del MNAC, que va ser un fotògraf rellevant l’època.

Un artista de la ciutat, l’Armand Cardona Torrandell, està present a les exposicions del MNAC i del Museu Víctor Balaguer, amb el magnífic ‘tríptic Homenatge a Jean-Paul Sartre’ (1965) de l’Institut Francès de Barcelona a la primera i amb ‘ Univers concentracionari’ (1959) a la segona.

La mostra del MNAC destaca l’aportació de Cardona amb els seus collages expressionistes i la seva participació en exposicions col·lectives rellevants com van ser Crónica de la realidad al Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya i Balears (1965) i Convergencias entre el pensamiento y la plástica actuales (1965) del Cercle Maillol a l’Intitut Francés de Barcelona. A l’exposició del Balaguer, l’Armand forma part del gran gruix d’artistes que van contribuir a tirar endavant una iniciativa que volia apropar l’art emergent a l’època, que es va concentrar al voltant de l’any seixanta.

Armand Cardona Jean Paul Sartre2  Univers concentracionari. Armand Cardona Torrandell.1959

A les biblioteques de Vilanova i la Geltrú trobareu informació sobre aquests artistes i sobre aquest període de l’art català. Aquí teniu l’enllaç al catàleg a una selecció de documents d’art contemporani català i a als artistes Armand Cardona, Daniel Argimon i Xavier Miserachs.

 

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari