Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘American Buffalo’ de David Mamet al Principal

Aquest dissabte, 27 de novembre, visita el Teatre Principal de la nostra ciutat l’obra de David Mamet American Buffalo, obra clàssica del teatre nord-americà estrenada fa trenta-cinc anys a Xicago, que en aquesta ocasió ve amb el muntatge del Teatre Lliure i amb les localitats exhaurides.

American Buffalo

El fil conductor d’aquesta obra és una moneda amb la silueta d’un búfal que Don, el protagonista, va vendre a un client i ara vol recuperar, en considerar que val molt més del que va obtenir per ella. A partir d’aquí, es desencadena la idea que cal robar-la, entrar a la casa del seu actual propietari, sostreure-la i de pas quedar-se algunes coses més.

El tràgic de la situació es converteix a estones en còmic, en estar els personatges disposats a aparèixer a la casa sense tenir ni idea de com fer-ho. L’espectacle transcorre en un sol espai, la botiga de Don, des d’on es parla del robatori i en el qual sona una ràdio i una televisió.

David MametDavid Mamet, nascut a Xicago el 1947, és dramaturg, novel·lista, assagista, poeta i realitzador. Guanyador del premi Pulitzer de teatre el 1984 per l’obra Glengarry Glen Ross i  nominat a l’Oscar en dues ocasions pels seus guions (Veredicte final i La cortina de fum), ocupa un lloc destacat en el teatre americà des que va estrenar la seva primera obra el 1976. A banda del mencionat Pulitzer i de l’obra que ens ocupa té altres treballs amb un gran reconeixement internacional tant per part del públic com de la crítica: Edmond, El criptograma o La casa de jocs en són un exemple.
Igualment prolífica ha estat la seva carrera com a realitzador destacant en films com el del seu lloat debut, La casa de jocs, o d’altres com El cas Winslow, La trama o L’últim cop.

En paraules del director d’aquest muntatge, Julio Manrique, “en el teatre de Mamet és fonamental el text, que és molt poderós, amb una certa dimensió de partitura, en què es toquen moltes notes: és molt ric, molt precís, viu i estilitzat. American Buffalo és un gran text que necessita grans actors”, i en aquesta versió del Lliure el repartiment recau en actors ja consolidats com Ivan Benet i Marc Rodríguez (actor habituals en serials de televisió) i un jove Pol López.

Esperant que gaudiu d’aquesta obra, podeu anar fent boca amb la roda de premsa de presentació a càrrec del seu director, Julio Manrique:

Bibliografia seleccionada:
American Buffalo
Los tres usos del cuchillo
Veritat i mentida: heretgia i sentit comú per a l’actor

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari