Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘El balcón en invierno’ de Luís Landero

portadaAbocat a la balconada, debatent-se entre la vida que bull al carrer i la novel·la que ha començat a escriure però que no li satisfà, l’escriptor es veu assaltat pel record d’una conversa que va tenir lloc cinquanta anys abans, en una altra balconada, amb la seva mare.

«Jo tenia setze anys, i la meva mare quaranta-set. El meu pare, amb cinquanta, havia mort al maig, i ara s’obria davant nosaltres un futur incert però també prometedor.».

El balcón en invierno és la narració emocionant d’una infància en una família de pagesos a Alburquerque (Extremadura), i una adolescència al madrileny barri de la Prosperitat.

És també el relat, de vegades d’una implacable sinceritat, altres graciós i humorístic, de per què foscos designis de l’atzar un noi d’una família on amb prou feines hi havia un llibre aconsegueix trobar-se amb la literatura i ser escriptor. I de les seves vicissituds laborals en comerços, tallers i oficines, mentre estudia en acadèmies nocturnes, obstinat a ser un home de profit.

Però disposat a tirar-ho tot per la borda per ser guitarrista, i viure com a artista. I en aquest univers familiar dels descendents de ferrovellers, sorgeix un divertidíssim i inesgotable cabal d’històries i anècdotes en el qual es reconeix la història recent.

luis-landero

Luís Landero (Alburquerque, Badajoz, 1948) es va llicenciar en filologia hispànica per la Universitat Complutense, ha ensenyat literatura a l’Escola d’Art Dramàtic de Madrid i va ser professor convidat a la Universitat de Yale (Estats Units).

Es va donar a conèixer amb Juegos de la edad tardía (1989, Premi de la Crítica i Premi Nacional de Narrativa 1990), novel·la a la qual van seguir Caballeros de fortuna (1994), El mágico aprendiz (1998), El guitarrista (2002), Hoy, Júpiter (2007, XV Premi Arzobispo Juan de Sant Clement) i Retrato de un hombre inmaduro (2010), totes elles publicades per Tusquets Editors.

Traduït a diverses llengües, Landero és ja un els noms essencials de la narrativa espanyola. Ha escrit a més l’emotiu assaig literari Entre líneas: el cuento o la vida (2000), i ha agrupat les seves peces curtes en ¿Cómo le corto el pelo, caballero? (2004).

Absolución, la seva novel·la més trepidant, és una delicada història d’amor, un compte enrere que no dóna treva, i un inspirat relat d’aprenentatge i saviesa a través d’un elenc de personatges inoblidables.

Podeu descarregar-vos la fitxa d’aquesta lectura en el següent enllaç: El balcón en invierno de Luís Landero

El Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el dissabte 31 d’octubre a les 18h. Esteu convidats a participar-hi!

Us deixem amb una entrevista amb l’autor.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari