Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Els professors al cinema

Aprofitant que fa poc que ha tornat a començar el curs escolar, a la Biblioteca Armand Cardona volem fer un repàs a aquelles pel·lícules que parlen sobre l’ensenyament en tots els seus vessants: classes conflictives, professors carismàtics, l’educació al món rural, l’ensenyament en l’actualitat, al passat…

Ens hem centrat en les pel·lícules que podeu trobar a les Biblioteques de Vilanova, però n’hi ha moltes més.

Ensenyar en entorns hostils

Són moltes les pel·lícules que parlen com un professor o professora arriba de nou a una escola o institut on els alumnes són de classe baixa, conflictius, violents…i que amb paciència i tenacitat aconsegueix treure el bó i millor de cada un dels nois i noies del grup, normalment, establint una relació personal amb ella, més enllà del que hauria de fer un professor.

En altres ocasions tot està dintre la normalitat però un fet puntual fa que l’entorn a l’escola o la ciutat on està ubicada es torni en contra del professor.

400 golpes  la clase  la ola  934-hoy-empieza-todo19992
elprofesor  precious  hijos de un dios menor

Professors carismàtics

Dintre d’aquesta secció trobem pel·lícules protagonitzades per aquell professor que tots nosaltres hauriem volgut tenir. Divertits, espontanis, implicat amb la seva professió…tot i que, a vegades, potser ho estan massa i tot.

Són professors que canvien les vides dels seus alumnes, normalment, millorant-les però que també aprenen i reben ajuda dels seus pupils.

lazhar  la-lengua-de-las-mariposas  chcios del coro
club poetas muertos  half nelson

Altres professors

Aquí encabim aquelles pel·lícules que, estrictament, no es desenvolupen en un entorn escolar, però on hi ha un mestre i un alumne que, sovint, s’ensenyen mútuament lliçons que van més enllà de les purament acadèmiques.

my-fair-lady  billyelliotdvdee-300a  anna sullivan
sw  pianista portada

Documentals

Per acabar, us mostrem un parell de documentals que tracten el tema de l’ensenyament, un des d’una perspectiva més artística i l’altra des d’una perspectiva històrica.

ser y tener  Las_maestras_de_la_Rep_blica-737093307-large

Trobareu algunes d’aquestes pel·lícules exposades a l’Espai de Cinema de la Biblioteca.

Us deixem amb la mítica escena final de la pel·lícula El club de los poetas muertos.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari