Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Snoopy fa 65 anys

peanuts

Snoopy, el gos més filosòfic, lliure i irreverent, creat pel dibuixant nord-americà Charles Schulz, compleix 65 anys, una efemèride que celebrarà aquest any en gran perquè la seva imatge serà portada al cinema en 3D, juntament amb la resta dels seus amics, Carlitos, Lucy o Linus, els Peanuts. Carlitos y Snoopy: la película de peanuts dirigida per Steve Martino arribarà a les pantalles espanyoles el pròxim 25 de desembre.

El personatge va néixer a la tira còmica Peanuts el 4 d’octubre de 1950, però Carlitos i Lucy, els amics inseparables de Snoopy, van sorprendre el gos amb un pastís d’aniversari el 10 d’agost de 1968 en un dels capítols. Així doncs Snoopy fa 65 anys ‘humans’, i 445 ‘anys de gos’.

238019.full

El beagle de ficció ha canviat molt des de 1950. En les seves primeres aparicions, Snoopy anava a quatre potes i no es mostraven els seus pensaments.

Les tires còmiques de Snoopy (que en anglès significa tafaner o curiós) s’han publicat als diaris de pràcticament tot el món, estan traduïdes a 26 idiomes i han arribat a la xifra de més de 355 milions de lectors joves i adults.

tumblr_lu8t22vRvv1qa0q13o1_1280

«El món de Carlitos i Snoopy és un microcosmos, una petita comèdia humana vàlida tant per al lector innocent com per al sofisticat», assegura l’escriptor i semiòtic italià Umberto Eco d’aquests personatges que van néixer de la mà, el talent i el cor de Schulz.

Els protagonistes principals de les tires són Carlitos, el nen capgròs de sis anys, que va vestit amb una samarreta amb una franja de rombes negres, és lúcid, bó, imperfecte i perdedor, i el seu gos Snoopy, un filòsof existencialista, poètic, irreverent, lliure i que dorm sobre de la seva caseta.

A Carlitos i Snoopy els acompanyen la resta dels Peanuts (cacauet en anglès i terme amb el qual es denominava als nens petits), Linus, la Sally, Lucy, Patty, Schoroeder, el superdotat pianista, amant de Beethoven, o l’ocell Woodstock.

baixaCharles M. Schulz (1922-2000) va ser un dibuixant de còmics nord-americà d’ascendència alemanya. Als 20 anys es va allistar a l’exèrcit i va lluitar a Europa durant la II Guerra Mundial, experiència que va influir molt en la seva obra posterior.

Les seves primeres tires còmiques, Lil’ Forks, van ser publicades entre 1947-1949 a un diari local i aviat va aconseguir comercialitzar la seva obra a través de l’United Features Syndicate i així va néixer ‘Peanuts’ l’any 1950, sèrie que va estar publicant diàriament fins a la seva mort l’any 2000.

L’any 2002 va obrir el Museu Charles M. Schulz a la localitat de Santa Rosa, Califòrnia.

A la còmicteca de la Biblioteca Armand Cardona trobareu una exposició amb tots els còmics d’aquest autor: Charles Schulz

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari