Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Alvar Aalto, l’arquitecte de la forma orgànica

capcelera

El Caixaforum de Barcelona ofereix des del més de juny i fins el 23 d’agost l’exposició Alvar Aalto 1898-1976. Arquitectura orgánica, arte y diseño de l’arquitecte finlandès, un dels més importants i influents del segle XX per les seves aportacions en aquest camp com també en el disseny.

La retrospectiva presenta la vida i la producció d’aquest arquitecte fent menció dels edificis i dissenys més representatius amb dotze maquetes i més d’un centenar de peces, entre dibuixos originals, mobles, làmpades i objectes de vidre. A més a més també s’hi poden veure projectes menys coneguts que mai s’han arribat a realitzar i obres d’altres artistes amb qui va compartir inquietuds i amistat, com ara Alexander Calder, Jean Arp i Fernand Léger, entre d’altres.

Foto expo caixaforum cadira paimo tamboretLa característica comú entre tots els artistes que componen la mostra és la forma orgànica; Alvar Aalto va ser un dels principals defensors del moviment modern humanitzat. L’exposició estableix un diàleg entre les obres de l’arquitecte, provinents de l’arxiu de Vitra Design Museum i Museu Alvar Aalto amb les fotografies històriques i modernes encarregades en el seu moment al fotògraf alemany Armin Linke sobre els projectes d’Aalto.

L’exposició, comissariada per Jochen Eisenbrand, conservador en cap del Vitra, fa un anàlisi contemporani dels seus edificis més reconeguts com el Sanatori de Paimio per a tuberculosos (1933) on un ascensor exterior de vidre panoràmic permetia als malalts veure el bosc que els rodejava per afavorir el seu guariment, que l’exposició en plasma la sensació amb una pantalla panoràmica.

També s’hi reprodueix fins al mínim detall, una de les seves habitacions amb lavabo aportant la visió del disseny integral d’Aalto, que tenia cura des de l’arquitectura fins a l’aixeta posada d’una determinada manera per no fer soroll i el color de l’habitació verda per recordar la naturalesa.

Villa maireaUn altre exemple seria la Villa Mairea (1939), on també es poden veure com en l’anterior una interrelació de volums, formes i materials orgànics. En quan al disseny de mobiliari el visitant veurà la cadira Paimio (1931-1932), el seu tamboret apilable 60 (1933), comercialitzats per Artek, empresa de disseny que creà amb la seva primera dona, foren una fita del mobiliari modern, que junt amb el seu gerro Savoy (1936) es van convertir en un símbol del disseny finlandès.

El Caixaforum ofereix com a totes les seves exposicions visites guiades per a adults i altres en família a partir d’infants de 7 anys.

Alvar Aalto 2Hugo Henrik Alvar Aalto (Kuortane, 3 de febrer de 1898 – Hèlsinki, 11 de maig de 1976) és el pare de l’arquitectura moderna finlandesa. Va fer obres per encàrrec a països com Itàlia, Suïssa, França, Alemanya i els Estats Units. La seva prolífica carrera arriba fins als anys setanta, i inclou més de 400 edificis i dotzenes de mobles, objectes de vidre i làmpades.Va acabar portant a terme encàrrecs a gran escala, com l’Auditori Finlàndia de Helsinki (1975), just un any abans de morir, i l’Òpera d’Essen, que es va acabar de manera pòstuma, el 1988.

Les seves obres influeixen en la arquitectura internacional a partir dels anys 20 i a l’estat espanyol a l’any 51 és l’estímul per la creació del Grup R. Els projectes d’Aalto abarquen de manera orgànica l’arquitectura, el disseny d’interior, el mobiliari i els objectes, i són espais concebuts perquè l’ésser humà sigui el centre i percebi l’entorn amb tots els sentits, utilitzant la pedra natural, la fusta i el maó per sobre d’altres materials.

Aquí teniu una selecció del què tenim a les Biblioteques de Vilanova i la Geltrú sobre aquest arquitecte.

Us deixem amb un vídeo sobre l’exposició.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari