Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Recomanacions d’estiu del Club de lectura d’Adults

Aquest estiu la conductora del Club de lectura d’Adults de la biblioteca Armand Cardona Torrandell, la Mercè Foradada, ens ha fet una selecció de llibres per llegir en aquest temps.
A continuació us els referim acompanyats d’una breu ressenya i de l’enllaç al catàleg, indicant-vos també a quina de les dues biblioteques de la ciutat els podeu trobar:

las letras entornada Fernando Aramburu. Las letras entornadas. (ACT)
Un meravellós relat d’aprenentatge sobre dues persones de generacions diferents però amb idèntica passió pels llibres. Amb l’excusa de donar companyia a un home solitari, un jove es cita amb ell al voltant d’una ampolla de vi per xerrar sobre els llibres que haurien de formar part de qualsevol biblioteca. El diàleg permet algunes exposicions sobre els autors, les obres, els personatges, i tot el que acompanya els bons llibres. Al final es converteix en una invitació a la vida, i als plaers que aquesta ens ofereix.

Sorj Chalandon. La quarta paret. (ACT) la quarta pared
L’any 1982 en Sam està a les acaballes de la seva vida. Crida en Georges, el seu amic, el seu contrari, l’activista de carrer que es pensa que ho ha vist tot i no ha vist res. L’última voluntat d’en Sam és que en Georges acabi el que ell va començar. Representar Antígona en el cor esquinçat de Beirut. Entre franctiradors de tots els bàndols. Robar a la guerra unes hores de pau. Els actors han de ser xiïtes, palestins, cristians, drusos, maronites, tots, totes les ètnies i religions arrossegades pel conflicte..

El lector del tren de lasJ. P. Didierlaurent. El lector del tren de las 6’27. (JOM, ACT)
En Guylain no és atractiu ni lleig, ni gras ni prim. Es dedica a destruir allò que més estima: és l’encarregat de supervisar la màquina que tritura els llibres que ja ningú vol llegir. En acabar la jornada laboral rescata de les entranyes del monstre les poques pàgines que han sobreviscut a la carnisseria. I cada matí, en el tren de les 6.27h, es dedica a llegir-les en veu alta per a alegria dels passatgers habituals. Un dia descobreix per casualitat una peça de literatura atípica que li canviarà la vida.

Per Olov Enquist. La biblioteca del capitán Nemo. (ACT) La biblioteca del capitán Nemo
El mateix dia, a la mateixa sala d’hospital, dues dones del mateix poble van donar a llum a un nen. Sis anys més tard es va descobrir que hi va haver una confusió …, un intercanvi. A partir d’aquest fet Per Olov Enquist escriu una novel•la que condensa l’essència de la literatura nòrdica. Una veu enigmàtica, carregada de preguntes i records, fonamentalment lírica i repetitiva com els sentiments, intenta, amb l’ajuda del capità Nemo com a guia benefactor, saber qui és, trobar el sentit de la seva vida.

CharlotteDavid Foenkinos. Charlotte. (JOM, ACT)
Foenkinos relata la vida de Charlotte Salomon (1917-1943), pintora d’origen jueu que morí embarassada als 26 anys. Nascuda en una família lletrada, la seva infantesa a Berlín està marcada per la mort de la mare. Amb l’ascens dels nazis, Charlotte és ex-closa de gairebé totes les esferes socials. Gràcies al seu excepcional talent, li per-meten inscriure’s a l’Acadèmia de Belles Arts. Aviat és empesa a deixar Alemanya, on viu un amor apassionat, per refugiar-se a casa dels seus avis a la Provença francesa.

Paolo Giordano. Negre i plata (Como de la família). (JOM, ACT)Negre i plata
En el dia a dia d’una parella es barregen els bons i els mals dies, els caràcters amb humors negres, malenconiosos i introvertits (ell), amb els argentats, radiants i vitalistes (ella). La convivència quotidiana no és un camí de roses. I encara menys quan es tracta d’una parella jove. Afortunadament aquesta família compta amb la senyora A que entra en les seves vides per fer-se càrrec de les tasques de la casa i aviat es converteix en el centre d’equilibri del nucli familiar. La notícia que la senyora A. pateix una malaltia greu, però, ho trasbalsa tot.

Las tres bodas de ManolitaAlmudena Grandes. Las tres bodas de Manolita. (JOM, ACT)
Las tres bodas de Manolita és una emotiva història coral sobre els anys de pobresa i desolació en la immediata postguerra, i un tapís inoblidable de vides i destins, de personatges reals i imaginats. Una novel•la memorable sobre la xarxa de solidaritat que teixeixen moltes persones, des dels artistes d’un tablao flamenc fins a les dones que fan cua a la presó per visitar els presos, o els antics amics de col•legi del seu germà, per protegir a una jove amb coratge.

Luis Landero. El balcón en invierno (JOM, ACT) El balcón en invierno
Aquest llibre és la narració de la infància en una família pagesa d’Alburquerque, i una adolescència al madrileny barri de la Prosperitat. És també el relat, de vegades d’una implacable sinceritat, altres barroer i humorístic, de com l’atzar pot fer que un noi en el sí d’una família en què no tenen llibres acabi sent escriptor. I de les seves vicissituds laborals en diversos comerços, mentre estudia de nit, entestat a ser un home de profit. Però disposat a deixar-ho tot per ser guitarrista, i viure com a artista.

Maquetación 1Melania Mazzucco. Limbo. (JOM, ACT)
Manuela Paris, jove suboficial de l’exèrcit italià, torna a casa seva després de ser greument ferida durant una missió a l’Afganistan. Mentre espera saber si tornarà a ser declarada apta pel servei, restableix els vincles amb la família i tracta de recuperar la memòria de què va passar a la guerra, escrivint per a ella els records d’una experiència doblement insòlita: com a dona en un ambient hostil ple d’homes; i la d’europea en un país que no entenem.

Patrik Modiano. Calle de las tiendas oscuras. (ACT)Calle de las tiendas oscuras
Guy Roland és un home sense passat ni memòria. Ni tan sols el seu nom li pertany. Ha treballat durant vuit anys en una agència de detectius i ara empren un apassionant viatge al passat rere la pista de la seva pròpia identitat perduda. Pas a pas Roland reconstruirà el puzle de la seva història incerta, les peces de la qual s’escampen des de París fins a Roma, tot passant per Nova York o Bora Bora, els testimonis de la qual viuen en un París que mostra les ferides de la seva història recent.

Cuando las palomas cayeron del cieloSofi Oksanen. Cuando las palomas cayeron del cielo. (JOM, ACT)
Novel·la ambientada a l’Estònia d’abans i després de la Segona Guerra Mundial que gira al voltant de tres persones tan diferents com irremeiablement unides. Per un costat Roland y Edgar, dos cosins que combaten contra l’ocupació soviètica. Per una altra, Juudit, la jove esposa d’Edgar, atrapada entre els dos bàndols. Així doncs, al llarg de tres dècades, l’esdevenir històric es fon subtilment amb un profund retrat psicològic i un suspens perfectament dosificat que no es resol fins a l’última pàgina.

Sílvia Soler. Un any i mig. (JOM, ACT) Un any i mig
Un any i mig a la vida d’una família contemporània, amb uns pares acabats de jubilar i quatre germans, tres dels quals, per motius diversos, han de marxar de casa a buscar-se la vida. El gran és arquitecte i viu al Canadà, la segona, cuinera, viu a París, la tercera, oceanògrafa, viu a Mallorca, i el més jove, surfer, és l’únic que viu amb els pares. Durant aquest lapse de temps veurem com evolucionen els personatges i què els va passant.

Incendios   Wajdi Mouawad. Incendios. (ACT)
Una jove, quasi una nena, engendra un fill fruit de l’amor en una societat on impera la guerra i l’odi, però només néixer se’l treuen dels braços i a partir d’aquest moment no deixarà de lluitar fins a trobar-lo. Quan l’acabi trobant comprèn que l’amor i l’horror poden anar agafats de la mà d’una manera terriblement humana. Això la farà callar per sempre i sols parlarà a través del seu testament, que deixa a dos fills bessons, i als quals encarrega que busquin a son pare.

Tot esperant que gaudiu d’aquestes propostes, us desitgem a totes i a tots un bon estiu!

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari