Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Baixamar i la seva gent, 1979 – 2014

llibre-rosa-maria-farriolAvui us presentem un llibre de fotografies editat per l’Associació de Veïns del Barri de Mar, el Museu del Mar i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Baixamar i la seva gent, 1979 – 2014, de Rosa Maria Farriol.

El llibre és un recull de fotografies del barri de mar de Vilanova i la Geltrú triades per la mateixa fotògrafa, i del seu gust, de les més de cinquanta-sis mil fotografies del seu arxiu. No es tracta, però, de treballs artístics mostrant els carrers, el port o les platges del barri. Altrament són fotografies de veïns i veïnes, perfectament documentades, amb criteri més aviat periodístic i què constitueixen, segons el president de l’Associació de Veïns, un retrat sociològic de la Baixamar dels darrers temps.
Les fotografies que apareixen al llibre, en la seva majoria, transposen naturalitat. Mostren les coses com van ser, sense efectes de llum o tractaments digitalitzats, tot i que, llicència de l’autora, n’hi ha alguna on l’artista mostra tota la seva creativitat.

Rosa Maria Farriol i Pascual, filla i néta deRosa Maria Farriol Pascual vilanovins, va néixer a Terrassa l’any 1944. Després de passar temporades a la citat, s’hi estableix definitivament l’any 1974, al Barri de Mar. Descobreix la fotografia l’any 1977, la seva gran passió, i l’any 1979 decideix crear el seu arxiu fotogràfic, amb l’afany de salvaguarda de l’important patrimoni cultural de Vilanova i la Geltrú.

Segons Maite Arias, “La fotografia de la Rosa Maria és principalment sociològica, on cada imatge representa una història. La seva manera de captar les escenes quotidianes de la vila es basa en la seva particular manera d’observar el seu entorn. No és una persona que busca històries per retratar, sinó que se les troba precisament per la seva capacitat d’endinsar-se a la ciutat, de sentir-la, de fer-se-la seva.”

A les biblioteques municipals de la ciutat podreu trobar la revista que edita l’Associació de Veïns del Barri de Mar, La Veu de Mar.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari