Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


75è aniversari de ‘The Spirit’

spirit_eisner

El 2 de juny de 1940 es van publicar per primer cop les aventures d’en Denny Colt, un justicier emmascarat que lluita contra el crim sota l’àlies ‘The Spirit‘. Presumptament mort durant les tres primeres pàgines del còmic de debut, Colt revela al seu amic, el comissari Dolan del departament de Policia de Central City, que en el passat havia quedat en un estat d’animació suspesa provocat per un dels experiments del Doctor Cobra.

Quan Colt va despertar a Wildwood, va establir allí la seva base i, utilitzant el seu nou anonimat, va començar una vida de lluita contra el crim usant tan sols una petita màscara, un vestit de negocis, barret fedora i guants a joc.

Spirit_Newspaper_Strip_1   3979230-will_eisner_the_spirit_s

A més a més del comissari Dolan, a ‘The Spirit’ apareixen altres personatges secundaris com el seu ajudant Ebony White, les femmes fatales Sans Saref o P’Gell i el seu enemic, el misteriós Octopus.

El còmic constava de set pàgines i formava part d’un comic book en paper i grandària tabloide, de 16 pàgines, que es venia com a part d’uns 20 periòdics dominicals amb una tirada de cinc milions de còpies. Generalment incloïa altres dues tires de 4 pàgines (inicialment Mr. Mystic i Lady Luck), i més material de farciment.

Aviat, aquest suplement es va conèixer popularment com ‘The Spirit Section’.

will_1970sWill Eisner (Nova York, EEUU 1917 – Florida, EEUU 2005) va crear molts dels recursos narratius que actualment es fan servir al còmic, experimentant amb la composició de les vinyetes, la il·luminació o el color.
Això ha fet que ‘The Spirit’ sigui considerat un clàssic i un dels còmics més influents en la història del vuitè art.

‘The Spirit’ es va publicar als dominicals fins al 1952. Anys després del seu final autors de la talla d’Alan Moore, Neil Gaiman o Paul Pope van prestar el seu talent per retre homenatge al personatge amb la publicació d’una sèrie d’historietes originals als anys ’90. Dos autors espanyols, en Daniel Torres i en Jordi Bernet van tenir l’honor de participar en aquest projecte.

spirit torres     spiritbernet

Per commemorar aquest aniversari està prevista l’edició d’una una sèrie regular amb noves aventures i la publicació d’una antologia amb material destacat d’altres èpoques. Durant el Saló del Còmic de Barcelona es va poder veure una exposició amb originals d’Eisner i dels autors que hem mencionat abans.

Podreu trobar aquestes i altres obres de Will Eisner a la Còmicteca de la Biblioteca Armand Cardona.

El còmic va ser adaptat al cinema l’any 2008 per en Frank Miller. Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari