Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


100 anys del naixement de Miguel Hernández

Año Hernandiano

Aquest dissabte se celebra el centenari del naixement d’un dels més grans poetes de les lletres castellanes de tota la història: Miguel Hernández Gilabert.

Miguel HernándezNascut el 30 d’octubre de 1910 en el sí d’una família humil d’Oriola va haver de deixar l’escola als 15 anys per dedicar-se a fer de pastor i repartir llet. La seva passió per la lectura el portarà a llegir els clàssics espanyols. El 1930 comença a publicar poemes al setmanari El Pueblo d’Oriola i al diari El Día. Fa llavors el seu primer viatge a Madrid amb el propòsit de guanyar-se la vida iniciant una carrera literària, però ha de tornar a Oriola amb les mans buides. Llegeix poetes del 27 i també Luis de Góngora. El 1933 publica a Múrcia el primer dels seus llibres poètics, Perito en lunas, una col·lecció d’octaves reals molt marcada per la poètica del Culteranisme.

Després d’aquest inici va a Madrid per segona vegada per obtenir feina, aquesta vegada de forma més fructífera, El rayo que no cesaja que aconsegueix, primer, ser nomenat col·laborador a les Misiones Pedagógicas i, més tard, l’escullen com a secretari i redactor de l’enciclopèdia Los toros. Col·labora, a més, assíduament a Revista de Occidente. Farà amistat amb Vicente Aleixandre i Pablo Neruda. La seva poesia esdevé llavors més social i manifesta un compromís amb els més pobres i desfavorits.

Miguel Hernández era comunista des dels 26 anys. Quan esclata la Guerra Civil Espanyola s’allista al bàndol republicà. En plena guerra, es casa el 9 de març de 1937 amb Josefina Manresa, amb qui tindrà dos fills, el primer d’ells mort als pocs mesos. L’estiu de 1937 va assistir al II Congrés Internacional d’Escriptors Antifeixistes celebrat a Madrid i València, i després va viatjar a la URSS en representació del govern de la República, d’on va tornar l’octubre.

Casa-Museo Miguel HernàndezEn acabar la Guerra intenta passar a Portugal, però és detingut i deportat. En un primer moment és alliberat, però posteriorment, un cop a Oriola, torna a ser detingut i condemnat a mort el març de 1940. La pressió d’alguns intel·lectuals farà que la pena li sigui commutada per 30 anys de presó, que no arribarà a complir en morir prematurament el 28 de març de 1942. Tenia 31 anys.

La biblioteca s’afegeix a les celebracions d’aquest gran poeta exposant el seu fons, el qual ben aviat es veurà incrementat amb l’aportació de material pedagògic sobre Miguel Hernández editat per la Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales
(SECC) i la Fundació Germán Sánchez Ruipérez.

Fundación Cultural Miguel Hernández
Asociación de Amigos de Miguel Hernández
Miguel Hernández virtual

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari