Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


La novel·la romàntica

novela_romantica

Durant molt de temps la novel·la romàntica ha estat considerada un gènere menor, amb una temàtica superficial, sent criticat en públic i devorat d’amagat.

En canvi, a l’actualitat, la novel·la rosa, l’altre nom que rep, s’ha guanyat un lloc a l’univers literari amb nous públics, s’ha alliberat de prejudicis, s’ha ampliat el nombre d’autors i autores que l’escriuen i d’editorials que el publiquen, i a més a més, s’ha creat subgèneres d’aquest.

algu-com-tu1Un clar exemple d’això és la publicació del llibre Algú com tu de Xavier Bosch, premi Ramon Llull 2015, llibre més venut per Sant Jordi d’enguany, seguit en segon lloc, per Un any i mig de Sílvia Soler.

La novel·la romàntica és un gènere literari narratiu que la Real Academia Española el defineix com una varietat del relat novel·lesc, cultivat en època moderna, amb personatges i ambients molt convencionals, en el qual es narren les peripècies de dos enamorats, que el seu amor triomfa vers l’adversitat amb un final satisfactori i optimista.

Cal afegir que l’associació d’Escriptores Romàntiques d’Amèrica considera bàsiques les següents normes perquè una novel·la sigui classificada dins aquest gènere: per una banda, la història ha de centrar-se en la relació i l’amor romàntic que sorgeix entre dos éssers humans, poden haver altres subtrames però la història d’amor ha de seguir sent el tema principal, i per altra banda, el final de la història ha de ser positiu, deixant que el lector cregui que l’amor entre els dos personatges perdurarà per sempre, a banda que ha de ser plaent pel lector amb justícia emocional i amor incondicional, el què és bo acaba bé i el dolent malament.

Dins el gènere romàntic es pot classificar segons el context de la trama: històric, contemporani (chick lit), fantàstic i també hi ha matisos segons el grau de sensualitat arribant a la novel·la eròtica.

Degut a aquest auge de la novel·la romàntica, les Biblioteques de Vilanova en els darrers anys han anat adquirint forces novel·les d’aquest gènere, sobretot la biblioteca Armand Cardona.

Per aquest motiu, s’ha editat una guia de lectura i s’ha fet una selecció de novetats d’aquest gènere, que teniu disponibles al vestíbul de la Biblioteca.

Entre les novetats trobareu Cuando no se olvida de la catalana Anna Casanovas, La vida era eso de la valenciana Carmen Amoraga, Tu, i només tu de l’italià Federico Moccia, El viaje más largo de l’americà Nicholas Sparks, recentment adaptada al cinema, i Charles Street, nº44 de l’americana Danielle Steel.

Portades

Per acompanyar les novel·les hem fet una selecció del nostre fons de cinema i també trobareu algunes pel·lícules romàntiques, tant drames com comèdies, per acompanyar aquestes lectures.

Des de clàssics com Tu y yo o Sabrina, a adaptacions literàries com Postadata t’estimo, passant per pel·lícules com Cuando Harry encontró a Sally, Antes de anochecer, Moulin rouge, 500 días juntos o Barcelona, nit d’estiu.

Us deixem amb la mítica escena del comiat de Casablanca: ‘sempre ens quedarà París’.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari