Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


“La Mandrágora” de Nicolau Maquiavel

La MandràgoraLa Mandràgora és una comèdia de cinc actes en prosa i amb un pròleg en vers. L’obra, que vol representar la situació corrupta de la societat italiana del seu temps, fou escrita entre 1504 i 1518, representada per primer cop el 1518 i impresa tres cops: 1522, 1524 i 1526. Està considerada una fita del teatre occidental i cal destacar que, a diferència d’altres obres de l’autor, fou publicada en vida del propi Maquiavel.

A més de representar un argument de conquesta amorosa en el qual tenen protagonisme les situacions d’emergència i els pocs escrúpols, s’hi desenvolupa al darrere una teoria d’estratègia política sobre l’art de la participació, la manipulació, la persuasió i la conquesta d’un objectiu.

L’argument és original de Maquiavel, però l’estructura de l’obra prové del Decameró de Boccaccio, el qual permeté a l’autor connectar amb la tradició precedent italiana. Quant al contingut, La Mandràgora s’assembla força a la novel·la setena de la setena jornada del Decameró.

Nicolau MaquiavelNiccolò Machiavelli, conegut comunament com a Maquiavel i nascut a Florència el 1469, fou un important diplomàtic, funcionari, filòsof, polític i escriptor. Tot i ser fill de pares pertanyents a famílies cultes i d’orígens nobiliaris no va poder gaudir de gaires recursos per culpa dels deutes del seu pare.

Va viatjar per diverses corts europees, com per exemple França i Alemanya, i també va estar a d’altres ciutats-estat italianes en missions diplomàtiques. Fou empresonat durant un breu període a Florència el 1512 i després, exiliat a San Casciano. Morí a Florència el 1527 sent sepultat a la Santa Creu.

Maquiavel és considerat un dels teòrics polítics més notables del Renaixement ja que amb la seva aportació la concepció política i l’estructuració social s’obriren camí cap a la modernitat.

La Mandrágora on’line

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç:

La Mandràgora de Maquiavel

El Club de Lectura de Teatre de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el dia 19 de novembre a les 18h. Esteu convidats a participar-hi!

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari