Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


“Valentina” de Carles Soldevila

Valentina se centra en un triangle familiar format per Clotilde, vídua del polític Fontanals, Valentina, la seva filla, que ret una veritable admiració a qui creu que és el seu pare, i Eusebi, amant de Clotilde i veritable pare de Valentina. Les relacions entre tots tres, que havien estat bones fora del matrimoni, empitjoren quan Eusebi i Clotilde esdevenen marit i muller i acaben en tragèdia quan Valentina s’enfronta a una realitat familiar que ella havia idealitzat, en descobrir que és filla d’Eusebi.

Valentina al TNCLa família és el nucli de la novel·la i la causa del conflicte que desemboca en l’assassinat del pare per part de la filla. El tema de la novel·la és la descoberta del món per una adolescent romàntica que, al llarg de l’obra, esdevindrà part d’una jove freda i sense escrúpols. L’obra, adaptada per en Jordi Galceran, va obrir la temporada 2006-2007 del TNC.

Carles Soldevila (Barcelona, 1892-1967) es llicencià en dret i treballà durant uns anys per la Mancomunitat, però va renunciar a la seva plaça per dedicar-se  de ple a la literatura i al periodisme. Col·laborà en publicacions tan diverses com Revista de Catalunya, La Rambla  o Mirador.

Carles SoldevilaVa publicar el seu primer llibre, un recull de poemes titulat Lletanies profanes l’any 1913. Entre 1929 i 1933 va escriure la seva trilogia de novel·les amb noms de dona, Valentina, l’obra que ens ocupa aquest mes, Eva i Fanny, considerada la seva obra mestra.

Entre 1922 i 1935 també va escriure teatre, en donen fe comèdies com Vacances reials (1923), Bola de neu (1926), Els milions de l’oncle (1927), Escola de senyores (1930) o Necessitem senyoreta (1935).Durant la guerra de 1936-39 residí a París i no en tornà fins el 1942.

En general la seva obra, essencialment noucentista, va dirigida a afinar els costums de la burgesia, a contribuir a catalanitzar-la culturalment i a desvetllar-li l’ambició d’europeïtzar-se.

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç: Valentina de Carles Soldevila

El Club de Lectura de Teatre de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el dia 19 de novembre a les 18h. Esteu convidats a participar-hi!

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari