Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Ens farem humans? Un “Homo sapiens” amb consciència crítica d’espècie

portada Ens farem humans? Aquesta és la pregunta clau que es planteja l’arqueòleg Eudald Carbonell, el qual no només s’interroga sobre el futur de l’Homo sapiens, sinó que també defineix una sèrie de reptes de cara culminar el procés de socialització de l’espècie. I ho fa pensant en el planeta i en l’univers que l’envolta, entenent la planetització no com un procés de globalització, sinó com un procés natural en què la intervenció humana prioritza la nostra consciència d’espècie i l’autoconsciència com a planeta. Serem humans quan l’atzar sigui substituït per la lògica. En el moment que la selecció cultural substitueixi la selecció natural, haurem completat el procés d’humanització.

Frases contundents a les que ens té ja molt acostumats el director de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social. L’arqueòleg també planteja conceptes con ‘consciència operativa’ o ‘resocialització’ i parla de transformar el coneixement en pensament, en 21 conceptes sobre l’espècie humana que, per dir-ho curt i ras, o ens posem les piles, o anem directes al col·lapse.

Ens farem humans? Segons l’autor la pregunta és correcta. Fer-se humà és un procés. Quan siguem humans serem transhumants. Fer-se humà vol dir tenir consciència crítica d’espècie. Integrar la diversitat. Convertir el progrés conscient i l’evolució responsable en una línia traçada de forma lògica. Substituir l’atzar per la lògica. Que nosaltres siguem els responsables de la nostra pròpia evolució.

Amb aquesta obra el prolífic i reconegut científic català tanca un cicle de cinc llibres on ha reflexionat sobre l’ésser humà: Planeta Humà, Encara no som humans, Cap una nova consciència, La Consciència que crema i, ara, Ens farem humans? En aquest enllaç podreu trobar tots els llibres de l’autor que trobareu a les biblioteques municipals de Vilanova i la Geltrú.

Eudald Carbonell i Roura, arqueòleg, va néixerphotola_ecarbonell a Ribes de Freser (Ripollès), el 17 de febrer de 1953. Des de l’any 1999, ocupa la càtedra de prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili i actualment és investigador principal del Grup d’Autoecologia Humana del Quaternari d’aquesta universitat. Les seves fites científiques més destacades són la creació d’un sistema d’anàlisi de la tecnologia prehistòrica anomenat “sistema lògic-analític” i l’estudi del poblament antic de la península Ibèrica.

Policarp Hortolà i Gómez és biòleg. Es llicencià en ciències biològiques a la Universitat de Barcelona. Després de realitzar un programa de doctorat sobre registre sedimentari i evolució paleoambiental al departament d’estratigrafia i paleontologia, es traslladà amb una beca predoctoral a la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona), on es va doctorar. És Investigador Ordinari d’aquesta universitat, estant actualment adscrit a l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social.

Aquí podeu veure l’entrevista que el diari Vilaweb va fer a l’Eudald Carbonell sobre aquest llibre.

Carbonell: 'Els incompetents competeixen' per vilawebtv

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari