Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


“Pantaleón y las visitadoras” de Mario Vargas Llosa

PortadaLa novel·la ens explica la història d’un capità de l’exèrcit peruà, Pantaleón Pantoja, un militar modèlic, sense vicis, que es veu involucrat en una missió per satisfer les necessitats sexuals d’un grup de soldats destinats a l’Amazonia Peruana.

Pantaleón rebutja al principi la idea perquè atempta contra la base dels seus principis, però es veu obligat a complir-la. Decideix sanejar la zona i la base, ja que estaven en molt mal estat, i no li diu res a la seva dona Francisca, ja que la seva missió és totalment secreta.

El servei que pretén dur a terme Pantoja es diu de Visitadoras para Guarniciones, Puestos de Frontera y Afines (SVGPFA), i consisteix a portar prostitutes (anomenades “visitadoras”) a les casernes de Iquitos, on han de complaure als soldats primer per després estendre’s a rangs superiors (serveis denominats “prestacions”).

Entre aquestes prostitutes es troba una dona molt seductora, Olga Arellano, “La Brasilera”, que acaba tenint un affaire amb Pantaleón, provocant que aquest sigui infidel a la seva dona Francisca.

Mario Vargas LlosaMario Vargas Llosa va néixer a la regió d’Arequipa, al Perú, l’any 1936. La seva infantesa la passà a Bolívia amb la seva mare. Va estudiar el doctorat a Madrid (compta amb la doble nacionalitat) i va viure a altres ciutats europees com Londres, París i Barcelona. D’aquest període sorgeixen novel·les com La ciudad y los perros (1962) y La tia Júlia y el escribidor (1977).

L’any 1974 va retornar al Perú on va exercir com a periodista i a la dècada dels ‘80 va fer carrera política dins el neoliberalisme de dretes i fins i tot es va presentar a la presidència del país l’any 1990, eleccions que va guanyar Alberto Fujimori. Durant aquest període es va allunyar de l’escriptura, activitat que reprèn amb l’obra autobiogràfica El pez en el agua (1993).

Ha guanyat el Premi Cervantes, el Premi Príncep d’Astúrias de les Lletres, el Premi Planeta i enguany li acaben de concedir el Premi Nobel de Literatura.

Pantaleón y las visitadoras es va publicar l’any 1973 i el 1975 es va estrenar la seva primera versió cinematogràfica.

L’any 1999, el realitzador Francisco Lombardi va dirigir una nova adaptació de la novel·la amb els actors Angie Cepeda i Salvador del Solar com a protagonistes.

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç: Pantaleón y las visitadoras – Mario Vargas Llosa

El Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el dissabte 20 de novembre a les 17.30h. Esteu convidats a participar-hi! 

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

1 Comentari fins ara

 1. Juanjo Milà Divendres 19 de Novembre de 2010 - 16:00 h

  Hola a tots/es!!!!
  M’agradat la historia d’en Pantaleón Pantoja, a part de fer-me
  passar unes bones estones amb somriures constants m’ha
  interessat el transfons que podem treure del llibre, una crítica
  a la guerra i als estaments militars i a la hipocresia de la societat davant la prostitució amb una narració sense crispacions i sempre amb “tics” d’humor que fan molt amena la novel.la.
  Curiós personatge el Pantaleón que es troba enmig d’un pastís de manera involuntària i del qual sembla que ho té tot controlat fins que al final acaba caïent també a les tentacions.
  Tornaré amb altres Vargas-LLosa.
  Fins demà.

Deixa un comentari