Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per Setembre, 2014

Taller infantil ‘Monstres del centre de la Terra’

El proper dissabte 25 d’octubre a les 12h la biblioteca Armand Cardona Torrandell oferirà el taller infantil Monstres del centre de la Terra, a càrrec d’Òscar Civit, dissenyador gràfic i il·lustrador.
En aquesta taller, que es realitza amb motiu del 150è aniversari de la publicació del llibre Viatge al centre de la Terra de Jules Verne, s’aprendrà a fer un teatret amb els monstres més fantàstics i ferotges que es poden trobar al centre de la Terra. El resultat del taller serà exposat a la biblioteca durant uns dies.

A journey to the centre of the earth

Viatge al centre de la Terra, que s’escriví el 1864, explica la història d’un professor de ciències que descobreix per casualitat l’estrany secret que un savi islandès del segle XVI havia deixat escrit: el camí que porta al centre de la Terra. El professor organitza una expedició per anar-hi i marxa cap a Islàndia amb el seu nebot. Allà entren en un volcà i baixen al fons misteriós del planeta. Acompanyats d’un guia, faran un viatge fantàstic ple de sorpreses, de perills, de trobades estranyes…

Jules VerneJules Verne va nèixer a Nantes (França) el 1828 i va estudiar dret a París. Posteriorment estudiaria matemàtiques, física i geografia, tot i que el que realment li agradava era viatjar i escriure.
Començà escrivint obres de teatre que no varen tenir gaire èxit. A l’edat de 30 anys, i a partir de la trobada amb l’editor Hetzel, la seva vida va canviar radicalment i passà a escriure les històries que tant li agradaven: històries sobre viatges extraordinaris.

De seguida es va fer famós amb les seves novel·les que varen despertar gran interès entre el públic; en podem destacar Cinc setmanes en globus (1863), Viatge al centre de la Terra (1864), De la Terra a la Lluna (1865), Vint mil llegües de viatge submarí (1870), La volta al món en vuitanta dies (1873) o L’illa misteriosa (1874).

A les Biblioteques VNG podeu trobar gran part de la seva bibliografia:

Per participar en aquest taller cal inscripció prèvia, que es pot fer a la mateixa Biblioteca a partir d’avui mateix, 30 de setembre. S’adreça a nens i nenes a partir de 6 anys i els cost del taller sé d’1€ en concepte de material.

No hi ha comentaris

50 anys del naixement de Mafalda

image aniversariSegons el pare de la criatura, Joaquín Salvador Lavado, més conegut com a Quino, Mafalda va néixer el 29 de setembre de 1964 a la revista Primera Plana.

Mafalda segueix sent aquella nena de 6 anys que continua enamorant a milions de persones. Símbol de la llibertat i dels drets dels infants, odia la sopa i no suporta les injustícies, les guerres, la violència o el racisme.

Sovint incomoda amb preguntes als seus pares, als que considera a vegades uns inconformistes. Entre les seves passions trobem a The Beatles, la lluita per la pau, els drets humans i la democràcia.

Lluitadora social incansable i convençuda del progrés social de la dona s’imagina a si mateixa estudiant idiomes i treballant com intèrpret a les Nacions Unides per contribuir a la Pau Mundial i fer d’aquest món un lloc millor on viure.

L’autor feia servir el personatge de Mafalda i el seu entorn per reflexionar sobre la situació del món i les persones que vivim en ell.

Quino va deixar de publicar tires noves de Mafalda el 25 de juny de 1973. Són diverses les aparicions posteriors del personatge, destacant la seva col·laboració en campanyes de defensa de la infància, a favor de l’educació i la democràcia.

Des de 2012, la tira de Mafalda ha arribat al format eBook i a les xarxes socials, amb les comptes de Twitter, Facebook i Pinterest. El personatge té pàgina web pròpia dins la web oficial de Quino: Web oficial de Quino i web oficial de Mafalda. Des de 2013, existeix la primera aplicació oficial de la tira còmica Mafalda, per a Ipad.

Us oferim un vídeo realitzat per TVE amb motiu de l’aniversari

Si voleu saber quines obres de Joaquín Salvador Lavado, Quino, podeu trobar a les biblioteques muncipals de Vilanova i la Geltrú, cliqueu aquí.

No hi ha comentaris

34è FiMPT: música amb segell original

fimpt_2014Ahir es va donar l’inici a aquesta nova edició del FiMPT que suposa un cert retorn a la tradició del festival, ‘Música amb segell original’ que es caracteritzava per la combinació de música d’arrel i popular amb d’altre més hereva d’aquesta tradició i interpretada per grups més mediàtics com Zebda, Guillamino & The Control Z’s, Yacine o Los Manolos.

Aquesta 34a edició va començar dijous nit amb els “Preludis vora la mar salada”. L’acte, a banda dels parlaments del Ball de Diables de l’Arboç, va comptar amb el duet de Gemma Humet i Adrià Plana que varen ser els encarregats d’interpretar “Passeig del Carme” de Pere Tapias que en els últims anys ha esdevingut l’himne del festival. A més també va tenir lloc l’actuació de La Colònia.

Avui divendres, a banda de diverses activitats al carrer durant la tarda, hi haurà el concert de Guilllamino & The Control Z’s i The Gramophone Allstars Big Band, amb una clara inspiració per la música negra.

Dissabte pren protagonisme la gralla amb Sons de Gralla i l’espectacle Grallaví, a càrrec d’Els Vinardells. A la tarda, la OTCa de Música Llatina, producció pròpia del festival, es presentarà a l’Auditori Eduard Toldrà. L’organització del FIMPT aposta amb fermesa, de cara a posteriors edicions, per aquesta iniciativa que té l’objectiu de promoure el treball i la creació col·lectiva entre músics professionals i estudiants.
El plat fort d’enguany arriba a la nit amb el concert de la mítica formació francesa de rock mestís, Zebda, cap de cartell del festival, que presentarà el seu nou disc “Comme des Cherokees” (Barclay, 2014), publicat el 25 d’agost. A l’escenari, també hi pujaran: Els Manolos, Yacine & The Oriental Groove i UHF Stereo. Durant la mateixa nit, la Bcn Ethnic Band oferirà el seu Concert Íntim fent un repàs de la música tradicional de l’arc mediterrani, al Foment Vilanoví.

Diumenge al matí toca Firasac, una trobada oberta a tots els músics en la que sonen el sac de gemecs i el flabiol-tamborí. Les tradicions musicals de l’Alt Llenguadoc i dels països occitans veïns estaran presents en el concert de La Nòstra Craba, amb un repertori de cançons, danses i festes occitanes. La cloenda del 34è FIMPT tindrà lloc al Foment Vilanoví amb el Concert Íntim d’Inxa Impro Quartet.

Més enllà de la programació estrictament musical hi ha tota una sèrie d’activitats complementàries com són el Fimpetits, amb els concerts d’Esperit! i Bàrbara Van Hoestenberghe, les sessions de documentals DocPT al Cinema Bosc, el Mercat del FIMPT, presentacions de llibres, tallers i molt més per descobrir.

A les Biblioteques de VNG podeu trobar discos d’alguns dels artistes que actuaran a la ciutat durant aquests dies, a banda de més CDs relacionats amb la música popular i les bandes de gralles:

  • GuillaminoExile (2008)
No hi ha comentaris

Tardor de sèries I – Vikingos

VikingsEls víkings estan de moda; un exemple n’és l’exposició que des de l’abril acull, amb un gran èxit de públic, el Museu Marítim de Barcelona; un altre exemple és la sèrie que, sota producció de The History Channel, va veure la llum el 2013 amb aquesta primera temporada que avui us presentem.

Vikings_PrimeraTemporadaVíkingos, dirigida per Michael Hirst (responsable d’altres films d’època com Elisabeth o Los Tudor) i protagonitzada per Travis Fimmel, Clive Standen i Katheryn Winnick en els papers principals, és una sèrie basada en les llegendes i tradicions existents sobre el víking Ragnar Lodbrok, un dels herois més famosos de la cultura nòrdica i que va passar a la posteritat per les expedicions i saquejos que va realitzar als territoris de Northumbria (al nord-est de la Gran Bretanya), França i Bretanya.
En aquesta primera temporada la sèrie es centra en la figura de Lodbrok i en les primeres expedicions que aquest realitzà sota el comandament del comte Earl Haraldson. Unes primeres expedicions que suposaran els primers contactes dels poblats nòrdics amb els habitants de la regió de Northumbria, el que es coneix com a cultura occidental, especialment amb membres del clergat i com es va viure el xoc entre ambdues civilitzacions.

Eren els víkings un poble de guerrers, saquejadors, exploradors, comerciants o agricultors? Més enllà del mite i la llegenda, que en sabem realment d’ells? El mar i els rius d’Europa van ser els aliats de les flotes de vaixells víkings entre els segles IX i XII dC. Aquests Homes del Nord van travessar Europa des de les terres fredes del nord fins a la càlides costes de la Mediterrània. Primer van expandir-se per les costes de la Bàltica i de la mar del Nord, després van baixar fins a Escòcia, Anglaterra i Normandia. Més tard van afrontar les grans distàncies i les incursions cap al Sud d’Europa i també cap a l’interior del continent asiàtic.
Els últims descobriments arqueològics ofereixen una nova perspectiva en l’anàlisi de l’Època dels Víkings. La idea popular dels Víkings –saquejadors ferotges de cascs amb banyes- s’ha substituït per una imatge molt més complexa que ens els darrers anys està sent estudiada amb profunditat pels estudiosos de la matèria.

A la biblioteca Armand Cardona ja podeu veure la 1a temporada de Vikingos. Us deixem amb el tràiler:

No hi ha comentaris

‘Crea tu jardín de aromáticas, aprende a elegirlas, cultivarlas y utilizarlas”

crea-tu-jardin-de-aromaticasL’any 2000 va néixer l’editorial La Fertilidad de la Tierra amb vocació de fomentar i difondre l’agricultura ecològica, així com la ramaderia i el consum d’aliments ecològics, contribuint així a millorar l’entorn i a recuperar cultura i paisatges. De la seva col·lecció Guias para la Fertilidad de la Tierra avui us presentem el llibre Crea tu jardín de aromáticas, aprende a elegirlas, cultivarlas y utilizarlas.

A la ressenya del llibre se’ns diu que aquestes plantes són sovint mel·líferes i medicinals, però sempre aromàtiques i bones companyes. Es presenta com una guia per conrear-les, escampant les seves virtuts i subtils aromes ja sigui en parterres, entre hortalisses i fruiters, en un balcó, o en un jardí medieval. Ens proposa conèixer les propietats de 58 plantes d’aquestes, des de les clàssiques espígol, marialluïsa, coriandre, etc, a les més desconegudes: agastache, sàlvia, bergamota … Una guia per a collir-les amb totes les seves propietats i introduir-les en la quotidianitat, per realçar plats i postres, aromatitzar vinagres, preparar tisanes digestives, licors i també locions, mascaretes de bellesa, saquets perfumats, tot procedent del nostre hort i jardí.

Les autores del llibre són expertes no només en la teoria, sinó també a la pràctica: Nathalie David-Bernadat és una agricultora ecològica; Sylvie Hampikian, doctora en veterinària i experta en fàrmatoxicologia; i la directora de l’obra, Brigitte Lapouge-Déjean, jardinera ecològica i paisatgista.

Al fons documental de les biblioteques municipals de la ciutat podeu trobar d’altres llibres de la col·lecció Guias para la Fertilidad de la Tierra.

No hi ha comentaris

El Club de lectura Infantil de la Cardona: una divertida forma d’endinsar-se en el món de la lectura

Coincidint amb el començament del curs i com cada any el Club de lectura Infantil de la biblioteca Armand Cardona Torrandell ja ha obert les seves inscripcions.

El Club de lectura Infantil, conduit per Aida Moral, és un espai de trobada per a nens i nenes a qui els agrada la lectura. Es reuneixen un cop al mes per tal de compartir impressions i experiències sobre els llibres proposats. Es tracta d’un club de lectura gratuït.

Trobada CLInfantil

S’adreça a nenes i nens de 5è i 6è de primària (de 9 a 11 anys) a qui els CLInfantilagrada llegir i parlar de llibres i la durada de les trobades és d’uns 80 minuts aproximadament, els dissabtes que es detallen a continuació a les 17h.:

– Inici: 25 d’octubre
– 2a trobada: 22 de novembre
– 3a trobada: 20 de desembre
– 4a trobada: 31 de gener
– 5a trobada: 28 de febrer
– 6a trobada: 21 de març
– 7a trobada: 25 d’abril
– 8a trobada: 30 de maig
– Cloenda: 20 de juny

Per saber-ne més sobre el desenvolupament de les sessions i descarregar-vos el díptic informatiu cliqueu el següent enllaç: Club de lectura Infantil.

Us animem a participar i a créixer acompanyats de bones lectures i interessants escriptors!

No hi ha comentaris

‘Menjar per córrer’ de la mà de Mariona Gummà

cursa_popular

Coincidint amb l’arribada de la tardor i del punt àlgid arreu de Catalunya de tot tipus de curses populars, mitges maratons, milles, etc. us volem presentar una novetat que de ben segur serà de gran interès pels aficionats a l’esport i, especialment, aquells que els hi agrada córrer i cuidar-se: Menjar per córrer: consells i receptes per fer senzilla la vida del corredor amateur de Mariona Gummà.

Menjar per córrer‘Menjar per córrer’, publicat per Cossetània Edicions, ens ofereix receptes per als que dinem amb la carmanyola a la feina, per als que només tenen temps per a menjar un sol plat, per als que mengen amb la família… i necessiten mantenir una dieta de corredor. A més l’autora també ens fa uns suggeriments molt pràctics per saber què és  millor tenir al rebost, sempre a l’abast, com a recurs. I també els millors suggeriments per anar a comprar.

L’obra pretén ajudar les persones que els agrada tant córrer com alimentar-se adequadament. Cada dia som més els que volen portar un estil de vida tan saludable com sigui possible. Però no resulta gens fàcil compaginar la vida diària (feina, família, vida social) amb la pràctica d’exercici i amb una alimentació saludable. En aquest llibre s’ofereixen eines per fer-ho més fàcil. Què haig de menjar perquè córrer sigui un benefici per a mi? Com puc compaginar el meu ritme de vida accelerat amb uns hàbits alimentaris saludables? Com puc posar a la pràctica les meves necessitats teòriques? S’intenten aclarir aquests dubtes, donar pautes alimentàries clares i senzilles i proporcionar estratègies i receptes que ens faciliten menjar adequadament a mesura que la vida i nosaltres amb ella, corre.

Mariona GummàMariona Gummà és llicenciada en Medicina i Cirurgia per la UAB, màster en nutrició per la UB i té una carrera de vint anys d’experiència en nutrició clínica i comunitària. Ha col·laborat en nombroses publicacions de divulgació com a experta en nutrició i alimentació. Al seu espai web podeu trobar nombroses receptes i recomanacions pràctiques per portar una vida saludable.

No hi ha comentaris

Recordant Lola Anglada

Ara que recentment es commemorà el 30 aniversari de la seva desaparició és un bon moment per recordar i fer un breu repàs a la trajectòria d’aquesta autora, precursora dins la narració i el dibuix a Catalunya.

Lola AngladaDolors Anglada i Sarriera, coneguda popularment com a Lola Anglada (Barcelona, 29 d’octubre de 1892 – Tiana, 12 de setembre de 1984),va ser una narradora infantil i dibuixant catalana. Col·laborà des de molt jove a gairebé totes les revistes infantils catalanes de l’època i arribà a ser una de les escriptores més representatives del gènere a la preguerra.
Com a il·lustradora va ser deixeble de Joan Llaverias i en destacà la seva participació en publicacions com En Jordi, En Patufet, La Nuri o La Mainada.
Com escriptora publicà diversos llibres abans de la guerra, il·lustrats també per ella, com a Monsenyor Llandardaix o En Peret i Margarida, i també després del conflicte: En Martinet, La Barcelona dels nostres avis o La meva casa i el meu jardí.

Lola Anglada - Obra

Existeixen obres seves al Museu Nacional d’Art de Catalunya i al Museu d’Història de Barcelona i és coneguda també per la seva famosa col·lecció de quatre-centes nines de diversos països del s.XVII fins el s.XIX, i que es pot visitar al Museu Romàntic Can Llopis (Sitges).
La vinculació amb la vila sitgetana no s’acaba aquí doncs a banda d’aquesta col·lecció també val la pena recordar que cada any il·lustrava la rajola al carrer guanyador del concurs de catifes de flors que es realitza amb motiu del Corpus.

Lola Anglada - rajola

Per alguns crítics culturals en l’obra de Lola Anglada conflueixen alguns dels trets estètics i ideològics fonamentals del moviment noucentista. En Sobre Lola Angladaaquest sentit tot i que el seu nom aparegui al llistat d’autors que van dedicar la seva tasca a la il·lustració i a la literatura infantil, la seva producció és d’una importància cabdal dins el moviment noucentista, tant pel que fa a la seva qualitat artística com pels aspectes de renovació cultural i ètica que s’hi difonen.

En el següent enllaç podeu trobar tots els documents que tenim a les biblioteques de Vilanova escrits per ella o que parlen sobre ella:

Lola Anglada a les Biblioteques de VNG

No hi ha comentaris

10 anys amb ‘Macanudo’

Macanudo 10Tot just avui, 18 de setembre, ha vist la llum una edició especial de Macanudo per commemorar la publicació d’aquesta tira tan representativa de la forma d’entendre el còmic modern.

Macanudo 10Macanudo 10, editada a l’igual que els nombres anteriors per Reservoir Books, aprofundeix en la manera de tractar la novel·la gràfica per part del seu autor: Liniers. El seu treball suggereix diferents estats d’humor: tendre, sagaç, irònic, intel·ligent, abstracte,… i segueix amb les aventures dels seus típics personatges com Enriqueta i el seu osset Madariaga, l’oliva Oliverio, Olga, el Misteriós home de negre, Fellini, el Traductor de noms de pel·lícules,…

Ricardo Siri, Liniers (Buenos Aires, 1973) ve publicant des de fa 10 anys al diari La Nación les tires de Macanudo. Va començà la seva carrera fent fanzines i els seus treballs aparegueren a les revistes Rolling Stone, Spirou, Virginia Quarterly Review, Playboy, La Mano entre altres.
La seva tira Macanudo es publica a diferents països (Brasil, Canadà, França, Itàlia,…) i té més de 10 llibres publicats a l’Argentina, Perú, Brasil, Espanya, Canadà, França i Itàlia, entre els que destaquen Bonjour, Lo que hay antes de que haya algo, Conejo de viaje o Ooops.
Aquest últim el va realitzar en col·laboració amb el músic Kevin Johansen amb el qual en els darrers anys ha realitzat algunes gires per Llatinoamèrica i Europa en les que pinta en viu mentre el músic actua.

18/09/2014

Macanudo representà la ruptura amb una forma de fer còmic i l’autor ho expressa clarament en aquestes paraules que apareixen en l’entrevista d’El Periódico d’avui: “Era muy comprensible porque el humor acá [en Argentina] siempre era muy directo y mi tira rompía reglas, como lo del principio y desenlace, de un remate de tira… Yo prefiero la sorpresa y para encontrarla se necesita romper reglas. Es básico en el arte. Y Macanudo siempre fue muy rebelde en ese sentido. El humor cuando es raro o diferente necesita de un tiempo de adaptación para entenderlo. Hace falta un tiempito para entender Macanudo.”

A les Biblioteques de VNG podeu trobar la majoria d’exemplars de la col•lecció Macanudo a més d’altres obres del mateix autor:

Liniers a les Biblioteques VNG

No hi ha comentaris

Llibres Prohibits

logoFiraLlibreProhibit

Al llarg de la història de la literatura s’ha prohibit tan la publicació com la lectura d’alguns llibres a diversos països del món. Aquest és l’eix temàtic de la 1a Fira del Llibre Prohibit que tindrà lloc a Llagostera el 14 de setembre, organitzada per l’associació Can Toni de les Eugues amb la col·laboració i patrocini del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Llagostera.
La idea d’aquesta fira sorgeix de la Setmana del Llibre Prohibit que es celebra als EUA i que l’associació ha volgut traslladar per primera vegada a Europa. Els organitzadors busquen en aquesta fira una excusa per parlar de literatura durant uns dies i fer veure la importància de la ficció literària i quants esforços ha destinat el poder arreu del món i al llarg de totes les èpoques, per acabar amb la literatura, que no deixa de ser l’expressió dels pobles. Un tema que desgraciadament encara és actualitat.
L’Associació Can Toni de les Eugues ha passat un llistat a les biblioteques, no exhaustiu, d’alguns llibres prohibits. Poden sorprendre alguns títols clàssics de la literatura com: La Colmena de Camilo José Cela a Espanya, Hamlet de William Shakespeare a Etiopia, El sí de las niñas de Leandro Fernández de Moratín a Espanya, Bodas de Sangre de Federico García Lorca a Espanya, La Regenta de Leopoldo Alas Clarin a Espanya, Alicia al país de les meravelles de Lewis Carrol a Xina, El retrat de Dorian Gray d’Oscar Wilde a Anglaterra i Rebel·lió a la granja de George Orwell a la URSS. D’altres de no acceptats actualment a altres països com: La Casa de los espíritus d’Isabel Allende a Cuba, El Codi de Vinci de Dan Brown al Vaticà i Líban, Harry Potter de J.K. Rowling als Emirats Àrabs, Pakistan i Aràbia Saudi.

llibresprohibits

A la biblioteca Armand Cardona podeu veure, i agafar en préstec si s’abelleix, una selecció de llibres prohibits.

1 comentari

Pàgina Següent »