Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per Març, 2014

La Volta Ciclista a Catalunya visita Vilanova i la Geltrú

Volta a Catalunya 2014Dissabte Vilanova i la Geltrú rebrà el final de la 6a etapa de la Volta Ciclista a Catalunya, que enguany celebra la 94a edició, fet que la converteix en una de les curses més tradicionals i rellevants dins el calendari ciclista internacional.
A més en aquesta edició es dona el cas que les principals figures del ciclisme mundial participen i competiran a la nostra ciutat: Chris Froome, Nairo Quintana i ‘Purito’ Rodríguez (podi del Tour de l’any passat), més altres líders com Alberto Contador, Carlos Betancur, Dani Moreno o Dani Martin, guanyador de l’edició de 2013.

Els aficionats al ciclisme i a la història d’aquesta prova de la nostra ciutat poden gaudir amb la lectura del llibre Volta a Catalunya: 1911 – 2011: un segle d’esport i país que es va presentar a la mateixa biblioteca Armand Cardona Torrandell amb motiu dels cent anys.
El llibre, amb gran nombre de fotografies, presenta el seu contingut dividint aquests 100 anys en cinc períodes ben delimitats: 1911-1994. Els orígens; 1920-1936. Un projecte per a un país; 1939-1967. Sobreviure i avançar; 1968-1987. Dues dècades d’èpica; 1988-2011. La modernitat d’una clàssica i La Volta del centenari.

Aprofitem aquesta notícia per destacar algunes de les novetats que hem incorporat al fons de la biblioteca Cardona en els darrers mesos i que de bens segur delectaran als amants de l’esport i, especialment, del ciclisme:

Ganar_a_cualquier_precioViva_la_VueltaInfierno_sobre_dos_ruedasOcaña

Ciclismo_entrenamiento_avanzadoAscensiones_miticasRutas_costa_doradaSkys_the_limit

 

 

 

 

 

 

 

 

Us recordem que el mateix dissabte entre les 12h i les 18h el passeig Marítim de VNG acollirà tota una sèrie d’activitats, sobretot adreçades als més menuts, per tal d’amenitzar l’espera dels ciclistes que faran cap a les 16:30h: està previst que es faci una Gimcana ciclista a càrrec de la Unió Ciclista Vilanova amb maillots oficials de la Volta com a premi. També es farà el taller “Fes la teva Jumpingbicicleta” a càrrec de Darte, projectes i serveis educatius. Hi haurà un “Joc de la sostenibilitat” a càrrec de Descoberta, projectes per a la cultura, l’educació i el lleure al Garraf i Penedès; així com el “Coneix la teva bicicleta! Nosaltres t’ho expliquem tot” a càrrec de l’establiment Vila-bike, venda i reparació de bicicletes; mentre que El Taller dels Sentits organitzarà l'”Imaginem bicicletes màgiques”.

Us deixem amb l’enllaç del vídeo que resum la història de la Volta a Vilanova i la Geltrú al llarg del segle XX: la Volta a VNG

No hi ha comentaris

Llegir el Teatre: ‘El cantador’ de Serafí Pitarra

En aquesta ocasió els membres del club de lectura Llegir el Teatre comentaran la lectura ‘El cantador’ de Serafí Pitarra, dirigida per en Xicu Masó.

L’obra es podrà veure a la Sala Tallers del TNC del 2 al 13 d’abril i és la primera obra que treballarà la Jove Companyia del Teatre Nacional, grup que neix en complicitat amb l’Institut del Teatre per tal d’investigar i sistematitzar els codis interpretatius d’un actor «clàssic» català. La companyia estarà formada cada any per una selecció d’alumnes recentment graduats, que assajaran un text paradigmàtic de l’epicentre patrimonial de la temporada. Posteriorment, es presentarà l’espectacle al Teatre Nacional de Catalunya i arreu del territori.

Subtitulada «Gatada cavalleresca en dos actes, en vers i en català del que ara es parla», es tracta d’una paròdia del drama romàntic El trovador d’Antonio García Gutiérrez, gran èxit del teatre espanyol de 1836 que inspiraria el llibret d’Il trovatore de Giuseppe Verdi. El cantador va ser escrit l’any 1864 en col·laboració amb Pau Bunyegas, pseudònim de Conrad Roure, una altra figura imprescindible per entendre el renaixement teatral i cultural del moment.

Situada al segle XV, El cantador representa la venjança de la gitana Magdalena i del seu fill secret, el cantador Don Manric, sobre la família de Don Nunyo, la qual havia fet cremar la mare de Magdalena per bruixeria. L’enemistat de Don Nunyo i Don Manric, que es disputen l’amor de Donya Leonor, desembocarà en una rivalitat còmica que agafarà camins absolutament aliens a les nocions d’honra i honor promogudes pels codis narratius del teatre en castellà.

Serafí Pitarra és el pseudònim del dramaturg, poeta i empresari teatral Frederic Soler i Hubert (1839-1895). Fill d’un fuster, va quedar orfe de pare i mare molt jove i es traslladà a viure amb un oncle rellotger que li ensenyà la professió, que combinà amb la seva afició al teatre. Als quinze anys va debutar com a actor en una companyia d’afeccionats, i s’anà fent popular en els cercles artístics com a actor, còmic i poeta. La seva primera obra, Per un casament, la va acabar el 1856. La seguí Don Jaume el Conqueridor, escrita aquest mateix any, paròdia d’una obra en castellà d’Antoni Altadill. Va ser llavors quan va començar a utilitzar el pseudònim que el va fer famós.

La primera etapa de l’obra dramàtica de Soler es caracteritza per la sàtira i la paròdia del mateix gènere teatral i dels esdeveniments de l’època Gràcies a l’èxit de les seves obres, Soler va acabar sent empresari i director artístic del Teatre Romea, on va crear una companyia especialitzada en obres en català: la Secció Catalana. La seva segona etapa com a dramaturg la seva obra fa un gir cap al conservadorisme. Soler es va mostrar contrari a la república i va advocar per la Restauració.

A més de la seva faceta com a dramaturg, Soler també va practicar la poesia. Va guanyar en tres ocasions els Jocs Florals i el 1875 va ser investit com a Mestre en Gai Saber. 

El Club de lectura Llegir el Teatre es tornarà a trobar el dijous 24 d’abril a les 18:30h. Esteu convidats a participar-hi!

 

No hi ha comentaris

Cinema i Món Laboral

Aprofitant que la Biblioteca està endinsada en la 2a Setmana del Món Laboral, us volem presentar una sèrie de pel·lícules que tenen com a eix central el món del treball en totes les seves formes.

Per trobar els orígens de la relació entre el cinema i el món laboral ens hem de remuntar a l’any 1895 a la primera pel·lícula muda que es va projectar comercialment amb públic.

‘La sortie de l’usine Lumière a Lyon’ (La sortida dels obrers de la fàbrica), dirigida pels germans Lumière, donava el tret de sortida a la temàtica de l’univers laboral que sempre ha estat molt present en el setè art.

Els companys del Prestatge Virtual han elaborat una guia de lectura sobre aquest tema que selecciona films que parlen de treballar a l’estranger; la identitat de l’individu a la feina; la lluita per la feina i els drets; el món laboral femení o el drama de no tenir feina, entre d’altres.

Podreu trobar totes aquestes pel·lícules a les Biblioteques de Vilanova

Podeu consultar la guia aquí i buscar els films a l’espai de cinema de la Biblioteca Armand Cardona.

 

No hi ha comentaris

2a Setmana del Món laboral a les Biblioteques de VNG

Al llarg d’aquesta setmana les biblioteques de la ciutat, especialment l’Armand Cardona Torrandell, celebrem la #SetmanaMonLaboral i ho fem organitzant tota una sèrie d’activitats adreçades als ciutadans que estan en procés de cercar feina, que tenen esperit emprenedor o que volen millorar la seva formació continuada.

Dijous 27 de març s’ha organitzat la xerrada-taller Tu també pots emprendre, a càrrec de Toni Contreras, tècnic en emprenedoria de l’IMET. En aquesta sessió es tractaran les competències bàsiques d’una persona emprenedora, quines són les meves habilitats, necessitats, etc.
S’ofereixen dues sessions el mateix dia: una a la biblioteca Joan Oliva de 10:15h a 12:15h i una altra a l’Armand Cardona de les 17.30h a les 19:30h.

ReinvéntateDivendres 28 de març a les 19h a la biblioteca Armand Cardona es realitzarà la presentació del llibre ¡Reinvéntate! Guía para cambiar tu vida profesional, a càrrec del seu autor, Manuel Mata, coach i escriptor.

El llibre ofereix pautes d’orientació professional, conèixer les competències més demandades, el què busquen les empreses en un candidat, cóm definir l’objectiu professional, cóm pot ajudar l’entorn i els contactes o com gestionar el canvi per reinventar-nos.

Per últim, dissabte 29 de març a les 12h a la mateixa biblioteca Cardona es farà l’hora del conte Quantes arrels de gerd necessites per ser feliç?, a càrrec dels seus propis autors: Montse Junyent, autora del text i que explicarà el conte, i Pep Boatella, il·lustrador que farà dibuixos durant l’explicació. Un conte ideal per explicar d’una forma amena i divertida l’origen de la crisi econòmica als nens. Amb la col·laboració de l’editorial Proteus.
“Una família de castors comença una cursa desbocada per construir madrigueres i acumular el que més els hi agrada: arrels de gerds. Però tants excessos tindran conseqüències; les arrels s’acabaran i el cabal del riu s’emportarà les madrigueres. ¿Quins canvis tindran que fer per sortir d’aquesta situació tan compromesa?”.

Les Biblioteques de VNG editen la guia Aprèn a emprendre: emprenedoria per a novells, que inclou tota una sèrie de documents actuals i rellevants a l’hora de promoure i facilitar la tasca dels emprenedors:

Per acabar agrair la col·laboració, en tot aquest procés, de l’IMET (Institut Municipal d’Educació i Treball) de Vilanova i la Geltrú.

No hi ha comentaris

‘Odi, amistat, festeig, amor, matrimoni’ d’Alice Munro

Cinquanta anys després del seu debut, i ja amb una considerable col·lecció de reculls, al Canadà li diuen “el nostre Txèkhov”, els grans autors americans la consideren una mestra i el públic d’arreu del món la llegeix en una vintena llarga de llengües.

Els escenaris d’aquests nous relats són, com sempre, petites ciutats canadenques, els seus personatges hi fan una vida domèstica que té tot l’aspecte d’una bassa d’oli, i amb un gest mínim, sorprenent, de conseqüències gegantines, les seves protagonistes són capaces de capgirar-ho tot.

Moltes de les històries de Munro estan ambientades al Comtat d’Huron (Canadà). Aquest fort localisme és una de les característiques més significatives de la seva ficció. Una altra d’aquestes característiques és la presència omniscient del narrador, que serveix per donar un sentit al món que crea.

Igual que a les obres de William Faulkner i de Flannery O’Connor, els seus personatges sovint s’enfronten als costums i tradicions més arrelats, però la reacció dels personatges de Munro sol ser menys intensa que la dels seus col·legues nord-americans. Els seus personatges masculins tendeixen a aparèixer com un estereotip, mentre que els femenins són molt més complexos.

Alice Munro va néixer com Alice Ann Laidlaw a Ontario, Canadà el juliol de 1931. Va iniciar-se com a escriptora quan era una adolescent, i va publicar la seva primera història, The Dimensions of a Shadow, el 1950, mentre estudiava filologia anglesa i periodisme a la Universitat de l’Oest d’Ontàrio amb una beca de dos anys.

En acabar els estudis es va casar amb el seu company James Munro i va tenir quatre fills, una de les quals va morir al cap de poques hores de néixer. Va viure a Vancoucer i Victoria, on va muntar una llibreria Munro’s Books, que encara existeix.

El 1972 es va divorciar d’en James i es va traslladar de nou a la província d’Ontario, on encara resideix, i es va casar de nou.

El primer recull de contes de Munro que va tenir èxit fou Dance of the Happy Shades (1968), que va guanyar el premi del Governador General, el premi literari més important del Canadà. A aquest primer èxit va seguir el de Lives of Girls and Women (1971) i al 9178 tornà a guanyar el premi Governador General amb Who Do You Think You Are?.

Un dels seus contes va ser adaptat al cinema per l’actriu Sarah Polley. La pel·lícula es va titular Lejos de ella i va estar nominada a l’Òscar al Millor Guió adaptat. L’actriu protagonista, Julie Christie, va guanyar el Globus d’Or i el Premi del Sindicat d’Actors per la seva actuació.

Munro va ser guardonada amb el Premi Nobel el 2013.

A la Biblioteca podreu trobar aquest i altres llibres de l’autora: Alice Munro

Podeu descarregar la fitxa aquí: Odi, amistat, festeig, amor, matrimoni – Alice Munro

El Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el 26 de abril a les 17:30h. Esteu convidats a participar-hi!

No hi ha comentaris

‘Pixar: las claves del éxito’ de Ana Mª Pérez-Guerrero

L’any 1986, només uns pocs experts havien sentit parlar de l’animació per ordinador. Un quart de segle després, Pixar és un símbol del talent i la innovació al cinema d’animació. Des de l’estrena de Toy Story (1995), el primer llargmetratge creat íntegrament amb efectes d’animació digitals, Pixar Animation Studios ha continuat produint pel·lícules d’animació de gran èxit, tant de taquilla com de crítica, atresorant 26 premis Óscar i 7 Globus d’Or.
 
Parlar de Pixar és sinònim de cinema familiar de qualitat. Les seves produccions han aconseguit distingir-se, entre altres aspectes, per la solidesa dels seus guions i, sobretot, per un discurs sofisticat, que afavoreix la connexió efectiva amb un públic heterogeni, en el qual coincideixen nens i adults.

Alguna cosa que ha contribuït a enfortir les bases d’una nova manera d’explicar a través del mitjà animat, i a aconseguir per a aquesta empresa, una marca sense precedents en la història del Setè Art: l’èxit consecutiu de crítica i recaptació de totes les seves pel·lícules.

Pixar: las claves del éxito consta de set capítols. El primer és dedica a repassar aquests primers 25 anys d’història de la companyia; el segon parla sobre la seva cultura empresarial i els cinc últims es centren en les persones que conformen el nucli creatiu de l’empresa: John Lasseter, Andrew Stanton, Pete Docter, Brad Bird i Lee Unkrich.

El llibre sorgeix de la tesi doctoral de l’Ana Mª Pérez-Guerrero sobre les estratègies narratives orientades a la construcció d’un doble nivell de lectura als guions de Pixar.

Per commemorar aquests 25 anys, Pixar va promoure una exposició que és va inaugurar al MOMA de Nova York el 2006 i que ha viatjat per tot el món. A partir d’avui i fins el 22 de juny la mostra es podrà veure al Caixaforum de Madrid i, properament, també es podrà veure a Barcelona.

L’exposició presenta els llargmetratges i curtmetratges que ha produït Pixar en els seus 25 primers anys, i aprofundeix en els seus personatges, les històries i els mons que ha creat, elements clau que John Lasseter, director creatiu de l’estudi d’animació nord-americà, considera necessaris per a la realització d’una bona pel·lícula d’animació. A la mostra es podran veure dibuixos, storyboards, maquetes i instal·lacions digitals.

Trobareu les pel·lícules de Pixar a les sales infantils de les Biblioteques de Vilanova.

Us deixem amb un documental sobre la història de la companyia.

No hi ha comentaris

Dia Mundial de la Poesia amb Joana Raspall

Dia Mundial de la Poesia

Avui divendres, 21 de març, se celebra el Dia Mundial de la Poesia.  Aquesta commemoració va ser proclamada per la UNESCO amb la voluntat de promoure aquest gènere literari que tants insignes escriptors han cultivat al llarg del temps.
Per festejar-lo enguany la poeta Montserrat Abelló ha escrit el poema ‘Tan sols la paraula nua’, que s’ha traduït del català a vint llengües més, les altres oficials a Catalunya i algunes d’escollides entre les que parlen els altres ciutadans del país:

Tan sols la paraula nua

Montserrat Abelló (Tarragona, 1918) és poeta i traductora. Va Iniciar la seva trajectòria poètica el 1963 amb Vida diària i ha publicat, entre d’altres, Foc a les mans (1990), Dins l’esfera del temps (1998), Memòria de tu i de mi (2006). Escriptora reconeguda i compromesa amb el feminisme literari, ha estat guardonada amb nombrosos premis, com el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, 2008.
A les Biblioteques VNG trobareu la majoria d’obres d’aquesta autora.

Joana de les paraules claresCom ja ve sent habitual la biblioteca Armand Cardona hi col·labora en aquesta celebració amb una activitat, en aquest cas l’hora del conte Joana de les paraules clares, a càrrec de Cesca Mestres, que es farà aquest dissabte 22 de març a les 12h.

“Vet aquí una vegada una nena que estimava les paraules. I els llibres, que guarden les paraules en forma d’històries que ens dan riure o plorar, imaginar i pensar.” Aquest conte, obra de Joana Raspall i Muntsa Fernàndez i amb il·lustracions de Mercè Galí, és un viatge per la vida de la Joana Raspall, l’escriptora que estima les paraules i que ens ha regalat poemes bonics i divertits durant tants i tants anys.

Durant aquest dies les dues biblioteques de la ciutat exposaran una selecció d’obres poètiques, tant d’adults com infantils, que formen part del seu fons per tal d’apropar la poesia a tots els usuaris que vulguin celebrar aquest acte.

No hi ha comentaris

‘Voldria que fossis tu’ de Lorenza Bernardi

La protagonista de Voldria que fossis tu és la Bea. La pel·lícula Blade Runner, la saga Crepuscle, la novel·la El amor en los tiempos del cólera i el grup Els Catarres són alguns dels referents.

Què faries si per error rebessis un missatge d’un noi que no coneixes de res? La Bea, tímida i seriosa com és, no en té cap dubte: l’esborraria de seguida, però resulta que el missatge parla del seu llibre preferit i no es pot resistir a la temptació de contestar.

Dia rere dia, la Bea descobreix que té un munt de coses en comú amb aquell noi misteriós amb qui no para d’intercanviar missatges sota noms falsos, els dels protagonistes de la saga de novel·les per adolescents més de moda, Crepuscle,  Bella i Edward.

Però ha de seguir vivint la seva «vida real», cosa que implica anar a l’Institut i relacionar-se amb indesitjables com l’Albert. Tant de bo l’Albert fos com l’Edward! Li sembla que aquell noi no perd l’ocasió de deixar-la en ridícul i no hi vol tenir res a veure. Però el destí, ja se sap, juga males passades…

Lorenza Bernardi és italiana, va néixer a Ferrara però viu a Milà des de fa molts anys amb el seu marit. Va treballar durant molts anys al món editorial i ara treballa com a guionista de sèries de dibuixos animats i escriu llibres infantils i juvenils.

El llibre va acompanyat per un CD amb la cançó ‘A tot color’ del grup de Centelles, Els Catarres. Famosos per la seva cançó ‘Jennifer’, ja tenen dos discos al mercat i han estat els recents triomfadors dels Premis Enderrock.

Us deixem amb el videoclip de la cançó.

2 comentaris

El cinema triomfador als Premis Gaudí i Goya

Durant aquesta setmana podreu trobar a l’Espai de Cinema de la Biblioteca, tot un seguit de pel·lícules que han obtingut algun premi o han estat nominades a les darreres edicions dels premis Gaudí i Goya.

Premis Gaudí

La Plaga de Neus Ballús. Raúl, un camperol que intenta fer producció ecològica, contracta a Iurie perquè li ajudi en el camp. Iurie és lluitador de lluita lliure, però per guanyar-se la vida ha de treballar del que li surti. A poc a poc, les històries d’aquests dos homes van entrellaçant-se amb les de tres dones solitàries: María, una dona gran que ha de deixar la seva casa per anar-se a viure a una residència d’avis; Rose, una infermera filipina que acaba d’arribar al país; i Maribel, una prostituta que cada vegada té menys clients. Les destinacions de tots aquests personatges s’entreteixeixen a mesura que l’estiu avança.

Va guanyar els premis grossos: Millor Pel·lícula, Direcció i Guió. També va estar nominada al Premi Goya a la Millor Direcció Novell.

Tots volem el millor per ella de Mar Coll. Geni és una dona de 38 anys que, després de sofrir un terrible accident de cotxe, intenta reprendre la seva vida anterior i tornar a encaixar en el qual havia estat el seu món. Un any després de sofrir l’accident, Geni està llista per reprendre la seva vida… o almenys així ho vol veure la seva família. La realitat és que malgrat voler complaure a tothom, Geni se sent incapaç d’estar a l’altura de les expectatives.

La Nora Navas torna a demostrar la seva grandesa com actriu i va guanyar el Premi a la Millor Actriu. També va estar nominada als Premis Goya.

El muerto y ser feliz de Javier Rebollo. Quan un assassí a sou espanyol, ingressat en un hospital de Buenos Aires, s’adona que és a punt de morir, s’escapa i es dirigeix al nord travessant tot el país. Fuig per carreteres secundàries en una espècie de tranquil·la peregrinació que té alguna cosa que veure amb una moderna novel·la de cavalleries. Una dona que ha trobat en la carretera serà el seu escuder en aquest continu avançar fugint de la mort i corrent, al mateix temps, cap a ella.

El veterà José Sacristán va guanyar el Premi Gaudí i també va guanyar el Premi Goya al Millor actor però de l’edició de 2013.

Premis Goya

Las Brujas de Zugarramurdi de Álex de la Iglesia. Dos aturats cometen un robatori i fugen perseguits per la policia i per l’ex-dona d’un d’ells Així, s’endinsen en els boscos impenetrables de Navarra i cauen sota les urpes d’una horda de dones embogides que s’alimenten de carn humana.

Va guanyar molts premis a les categories tècniques com millor disseny de vestuari, de producció, muntatge o actriu secundària.

Caníbal de Manuel Martín Cuenca. Carlos és el sastre més prestigiós de Granada. Un home respectable. Les seves passions són el treball i sobretot el menjar, però no menja qualsevol cosa: s’alimenta de dones desconegudes, amb les quals no té cap vincle emocional. Aquesta situació canvia el dia en què coneix a Nina, una jove romanesa que busca desesperadament a la seva germana bessona, que ha desaparegut fa uns dies.

Partia amb vuit nominacions incloses les de millor pel3lícula i actor per Antonio de la Torre. Finalment es va haver de conformar amb el Goya a la Millor Fotografia.

La herida de Fernando Franco. Ana és una dona de 28 anys que se sent útil i satisfeta en el seu treball rutinari ajudant a uns altres. No obstant això, fora de la seva jornada laboral, Ana té seriosos problemes per relacionar-se, doncs és socialment maldestre, fins i tot agressiva, amb les persones més properes i volgudes.

Era una de les pel·lícules amb més nominacions, 15 en total. Finalment va guanyar els premis a la Millor Actriu per Marian Álvarez i al Millor Director novell.

Gente en sitios de Juan Cavestany. és un relat que recorre de forma aparentment aleatòria la comèdia, el drama, el retrat social, el terror i el surrealisme amb un denominador comú: la irreductible poesia de la condició humana enfront de les envestides del cas estrany i el caòtic.

Va aconseguir quatre nominacions importants: pel·lícula, direcció, guió original i muntatge però finalment es va quedar sense premis.

Les novetats estaran excloses de préstec fins el proper dimarts 25 de març. Podeu reservar-les!!

No hi ha comentaris

Día de la poesia catalana a Internet

 

El 17 de març, el web lletrA fa una crida per emplenar la xarxa de versos catalans: celebren el Dia de la poesia catalana a internet, una iniciativa impulsada per la UOC que és conmemora des del 2011 i que vol fer visible a la xarxa la qualitat i la vitalitat de la poesia en català, i mostrar com n’és de valorada i estimada pels seus lectors.

Des de la Biblioteca ens sumem a aquesta iniciativa i ho volem fer parlar de dues poetesses vilanovines que pertanyen a dues generacions diferents: Teresa Costa-Gramunt i Raquel Casas.

Teresa Costa-Gramunt (Barcelona, 1951) viu a Vilanova i la Geltrú i és de formació humanista –psicologia i grafologia, italià i cultures orientals–; és graduada en Disseny Gràfic. Com a escriptora ha publicat des de 1991 al voltant de trenta llibres entre assaigs, narracions, poemes i prosa poètica. És Mestra en Gai Saber pels Jocs Florals de la Ginesta d’Or de Perpinyà (2006) i ha estat guardonada amb els Premis Don-na (1990), Eugeni Molero (1998) i Josep M. Benet i Caparà (2006).

Podeu seguir el seu blog el Vel d’Harmonia.

V. Alfabet

“Estic amarat de tu”,
Vas escriure
Fa molt de temps.
Recordo aquesta postal on hi ha,
Reproduït,
Un gravat japonès.
Expira la llum del capvespre:
Comença a frequejar.
La nit,
¿no vindrà com una aurora
En el meu paisatge?

Treball de camp. El cep i la nansa, 1999.

Raquel Casas Agustí (Vilanova i la Geltrú, 1974) és Llicenciada en Filologia Hispànica i Doctorada en Literatura Espanyola del s. XX. És professora de Llengua i Literatura a l’IES Dolors Mallafré i Ros de Vilanova i la Geltrú. Ha rebut diversos premis literaris, sobretot de poesia (des de 1999 fins a l’actualitat).

Ha publicat els llibres Astrolabi (El Cep i la Nansa, 2006), Les randes del Paradís (Editorial Moll, Premi Vila de Lloseta 2007), Que no torni i altres contes (Cossetània Edicions, 2008; Premi Tinet de Narrativa Curta 2007) i La dona bilingüe (Viena Edicions, 2008; premi Betúlia de Poesia de Badalona 2008).

Podeu trobar-la als seus  blogs: Llengua de gat i Petit Lekekrding.

L’amor, la mort
Passa pels meus ulls
Que no poden posseir-te,
Que parlen de tu sense tenir-te.
Transcorre la tarda
I augmenta la distància
A poc a poc, en cada imatge.
L’amor, finalmente la mort
Veuré aparèixer
Rere l’aurora.
El matí es trist sense les teves paraules

Astrolabi. El cep i la nansa, 2006.

Si voleu participar en aquesta iniciativa, podeu fer-ho a les xarxes socials:

• Twitter: durant tot el dia podeu piular versos i enllaços sobre poesia catalana amb l’etiqueta #jollegeixo.

• Facebook i Google +: compartint els vostres versos preferits a l’esdeveniment Dia de la poesia catalana a internet i convidant els vostres amics a afegir-s’hi.

• Blogosfera: escrivint una entrada sobre poesia catalana al vostre blog. Si ens n’informeu alletra@uoc.edu o través de les xarxes socials, l’enllaçarem des de la pàgina de l’esdeveniment.

• Instagram: fent una fotografia del vostre poema preferit o de la portada del poemari que recomaneu. No us n’oblideu d’afegir-hi l’etiqueta #jollegeixo que ens permetrà visualitzar les vostres imatges des d’aquí.

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »