Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per Març, 2013

4t Concurs Infantil de Punts de Llibre

Amb motiu de la Diada de Sant Jordi i del Dia Internacional del Llibre Infantil (2 d’abril) a Biblioteca Armand Cardona Torrandell, convoca el 4t Concurs Infantil de Punts de Llibre.

BASES DEL CONCURS

Participants:

 • Podran prendre part en el concurs les nenes i nens de 1r a 6è de primària.

Tema:

 • La rosa de Sant Jordi.

Tècnica i format:

 • Cartolina blanca mida 5×18  il·lustrada només per una cara.
 • S’acceptaran obres elaborades amb pintura o dibuix, però no s’admetran punts de llibre amb imatges animades, lletres en relleu o retoladors fluorescents.

Presentació:

 • Cada participant podrà presentar només un punt de llibre i ha de ser una obra inèdita.
 • El termini de lliurament serà del 2 al 30 d’abril del 2013 a la Biblioteca Armand Cardona i s’ha d’entregar al personal de la Biblioteca.
 • El punt de llibre s’haurà de presentar dins d’un sobre.
 • A dins d’aquest sobre s’inclourà: el punt de llibre amb el pseudònim de l’autor anotat al darrera i un sobre més petit i tancat (on consti ben visible el  pseudònim) a dins del qual hi constaran les dades personals (nom, cognom, edat,  adreça, telèfon, escola, curs i correu electrònic en cas de tenir-lo).

Jurat:

El jurat estarà format per les següents persones:

Rosa Altes: artista

Veri Pena: llibretera

Mª Neus Hernández Ferrer: col·leccionista de punts de llibre

Griselda Ruiz Miracle: treballadora de la Biblioteca i membre de l’equip de la sala infantil.

Lliurament del premi:

 • El lliurament del premi tindrà lloc el dissabte 15 de juny a les 12h, al finalitzar l’Hora del Conte. També es podrà consultar el resultat a través de la web de la Biblioteca.
 • El premi consistirà en un lot de llibres i la impressió del punt de llibre per a la diada de Sant Jordi del 2014.

Exposició:

 • Un cop feta una selecció dels punts de llibre presentats es farà una exposició que es podrà visitar a la sala infantil de la Biblioteca del 20 de maig al 21 de juny.

Podeu descarregar les bases aquí: Bases del 4t Concurs Infantil de Punts de Llibre

Trobareu més informació al web de la Biblioteca.

 

 

No hi ha comentaris

Dia Mundial del Teatre

El 27 de març se celebra arreu del món el Dia Mundial del Teatre. Aquesta jornada es va crear el 1961 amb l’objectiu de ressaltar els valors de les arts escèniques.

Cada any s’encarrega a una personalitat del món del teatre que redacti un missatge on comparteixi les seves reflexions sobre el teatre. Aquest missatge es tradueix a més de vint idiomes i es llegeix en totes les activitats que s’organitzen entorn a aquesta jornada.

Aquest 2013, l’actor i dramaturg italià Dario Fo, Premi Nobel de Literatura l’any 1997, ha estat l’encarregat de fer aquest missatge i a casa nostra l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya també ha encarregat al director Lluís Pasqual un manifest.

La Biblioteca Armand Cardona es vol sumar a aquesta iniciativa tot recordant que al primer pis de la Biblioteca trobareu el racó de les arts escèniques que agrupa totes les obres de teatre en català, castellà i traduccions d’altres llengües, també música d’espectacles, representacions teatrals en DVD, obres sobre dansa, circ, teatre, actors i altres temàtiques relacionades.

Per facilitar la localització d’aquest fons trobareu adherits uns pictogrames al llom de cada document que ajuden a identificar-los ràpidament.

Cal afegir la secció de teatre de la biblioteca personal de l’Armand Cardona Torrandell que agrupa unes 120 obres de teatre i una seixantena d’estudis que donen un valor afegit des del punt de vista històric. Tot aquest fons es pot consultar des del catàleg.

D’altra banda, també podeu consultar recursos elaborats per la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona com la guia de teatre català. Al portal infantil Gènius trobaràs la guia De gran vull fer teatre!, creada per la Xarxa de Biblioteques Municipals, i la guia de teatre infantil creada per la Biblioteca Horta-Can Mariner.

A través de les xarxes socials també recordem aquesta jornada amb una selecció de musicals a Spotify, amb autors com Andrew Lloyd Webber o Stephen Sondheim, grans produccions de Broadway i de l’Off- Broadway, i també espectacles catalans. Es tracta d’una petita selecció de musicals, la majoria d’ells representats a Catalunya, molts també portats al cinema.

Per últim, recordar-vos que amb el carnet de biblioteques podeu aconseguir descomptes al Teatre Principal i l’Auditori Eduard Toldrà de la nostra ciutat així com a d’altres teatres de Barcelona. Consulta els avantatges!

Us deixem amb una de les escenes més mítiques del teatre de tots els temps, el monòleg del tercer acte de Hamlet, de William Shakespeare, en la versió cinematogràfica dirigida per Kenneth Branagh l’any 1996.

No hi ha comentaris

Astroboy fa 50 anys!

Aquests dies es celebra a Tòquio la fira d’anime, com es denomina el cinema d’animació japonès.

Un dels estands més espectaculars és de la Tezuka Productions, decorat amb una figura gegant d’Astroboy, el nen robot creat per per l’admirat dibuixant Osamu Tezuka, considerat el pare del manga, el còmic japonès. Tot just ara es compleixen cinquanta anys de l’estrena d’aquesta sèrie a la televisió, cosa que va establir les bases estètiques i industrials del sector a aquest país.

Tezuka Productions exhibeix acetats originals utilitzats per animar capítols de la sèrie, esbossos per al disseny de personatges o les últimes recopilacions en ‘blu-ray’ d’aquesta i altres obres del fundador de l’estudi com Kimba, el león blanco i La princesa caballero.

També es poden imatges documentals del procés de dibuix, animació i doblatge d’un producte que va ser un èxit d’enormes proporcions al Japó i que al ser el primer d’aquest tipus que es va exportar, va sembrar el terreny a l’estranger per a la invasió dels dibuixos animats ‘made in Japan’.

El còmic d’Astroboy es va publicar per primera vegada a la revista Shonen de l’editorial Kodansha, la més important de Japó, entre 1951 i 1968 per després ser recopilat en una col·lecció de 32 volums.

Astroboy és un robot amb forma de nen i sentiments humans, creat pel Dr. Ochonomizu un científic del Institut de Ciències del Japó. Astroboy té raigs X als ulls, super-oída, una intel·ligència espectacular i una força sobre-humana.

Però Astroboy necessita recarregar les seves bateries sovint i mitjançant aquesta excusa argumental se’ns mostra al robot al seu entorn, doncs viu integrat a una família humana i sempre hi ha malvat que el persegueixen per intentar copiar-lo o convertir-lo en una arma de destrucció massiva.

Al nostre país va ser editat per Glénat, ara Editores de Tebeos. Als anys ’80 es va fer una nova versió de la sèrie a tot color i l’any 2009 es va estrenar una versió cinematogràfica, realitzada completament per ordinador per una productora nord-americana.

A la biblioteca Armand Cardona podreu trobar tant el còmic manga com aquesta nova pel·lícula!

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

No hi ha comentaris

Sisena trobada del club de lectura infantil 2012-2013

El passat dissabte 23 de març va tenir lloc la cinquena trobada del Club de Lectura Infantil de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell.

Durant la trobada van comentar el llibre Agatha Mistery: l’enigma del faraó de Sir Steve Stevenson.

La lectura d’aquest llibre ha deixat clar que hi ha una part dels membres del club que gaudeixen d’aquest estil de llibres d’aventures i fantasia mentre que, un altre grup de nois i noies, els hi agrada més llegir obres de temàtica realista amb protagonistes amb els quals es puguin sentir identificats.

Pel que respecta al llibre, tots van estar d’acord que l’autor l’acaba massa ràpid i sense donar gaire explicacions. Tenint en compte que és una novel·la de misteri, els hagués agradat que expliquès millor certs components de la trama.

Tots s’han adonat que l’autor fa un homenatge a dos grans escriptors o personatges de novel·les de misteri. L’Agatha té moltes similituds amb l’escriptora Agatha Christie, i el seu cosí, en Larry, podría ser un Sherlock Holmes modern.

El fet que la història tingui lloc a un país tan exòtic com Egipte, no els desperta cap interés per visitar el país o altres cultures.

També han assenyalat que, un cop més, els pares dels protagonistes d’aquesta història com d’altres que han llegit durant el club, són gent que treballa molt fóra de casa, fent tasques molt importants i això les deixa molt poca estona per passar amb els seus fills.

Per acabar, es va donar la benvinguda a una nena que s’incorporava ara al club i van celebrar l’aniversari d’una altre dels companys.

Aquest mes llegirem El noi del vestit de David Walliams.

En Denis és un noi molt normal que viu amb el seu pare i el seu germà John. La seva mare els va abandonar i a ell li agrada regirar entre la roba que la seva mare va deixar a casa. En Denis juga al futbol molt bé, però un dia es enviat el despatx del director i aquest el castiga pel proper partit.

Aquell dia coneix la Lisa, la noia més popular de l’escola que li proposa portar un vestit a l’escola per fer-se passar per un estudiant d’intercanvi i així poder jugar el partit més important de la temporada.

David Walliams és un escriptor i actor britànic. Va néixer l’any 1971 a prop de Londres. Va estudiar actuació a la Universitat de Bristol i de seguida va començar a treballar com actor a la televisió.

La seva sèrie més coneguda és Little Britain, on també exerceix de guionista i director des de l’any 2003.

L’any 2008 va debutar com a escriptor de llibres infantils precisament amb aquesta novel·la, El noi del vestit, i ja ha escrit cinc novel·les.

Les il·lustracions són del britànic Quentin Blake. Blake, nascut al 1932 és conegut sobretot per il·lustrar molts dels llibres de Roald Dahl. El seu estil artístic clar utilitza línies de tinta ràpides, i amb un traç precís. Els seus dibuixos tenen profunditat. Ell primer dibuixa i entinta, per passar a colorejar.

El Club de Lectura Infantil ens tornarem a trobar el 20 d’abril a les 17:30h. Us esperem!

No hi ha comentaris

‘Vi de solitud’ d’Irène Némirovsky

Vi de solitud es va publicar l’any 1935 i es considera l’obra més autobiogràfica de l’escriptora Irène Nemirovsky.

La novel·la descriu la vida d’una família russa refugiada a París. El desarrelament, la solitud, però també la voluntat ferotge d’alliberar-se de totes les cotilles estan al centre d’aquest cercle familiar tancat i opressiu.

La novel·la segueix a la petita Elena des dels vuit anys fins a la majoria d’edat, des d’Ucraïna fins a Sant Petersburg, Finlàndia i finalment París, on la família s’instal·la després de l’esclat de la revolució russa, en un recorregut paral·lel al que va realitzar la pròpia Némirovsky.

La mare d’Elena, una dona bella i frívola d’origen noble, menysprea al seu marit, un potentat jueu, i a la seva filla. Després de la mort de la governanta, la vida de la nena es torna encara més difícil, doncs la seva mare instal·la a la casa al seu amant, un cosí quinze anys més jove que ella. No obstant això, el temps converteix a Elena en una jove bella, i el dia que descobreix que atreu a l’amant de la seva mare, comprèn que ha arribat el moment de venjar-se.

Irène Némirovsky va néixer a Kiev l’any 1903 i morí el 1942 a Auswitchz. era filla d’un ric banquer jueu ucraïnès i a ser educada per una institutriu francesa, que va fer que per a Irène el francès fos gairebé com una llengua materna. Al llarg de la seva vida, arribarà a parlar també el rus, el polonès, l’anglès, el basc, el finès i el jiddisch.

El desembre de 1918, ella i la seva família fugen cap a Finlàndia, a causa de la Revolució Russa i després d’una petita estada a Estocolm s’instal·len a París. Allà, Irène reprèn els seus estudis i el 1926 es llicencià en Lletres a la Universitat de la Sorbona. Tot seguit es casà amb el seu promès, Michael Epstein, un enginyer que havia esdevingut banquer. El matrimoni tingué dues filles, Denis i Elisabeth.

L’any 1929 publicà la seva primera novel·la, El malentès. Poc després, esdevé una escriptora cèlebre gràcies a l’èxit de la seva segona novel·la, David Golder, que va ser adaptada al teatre i també al cinema.

Malgrat el seu éxit i talent, el 1938 el govern francès li denegà la nacionalitat. La guerra i l’antisemitisme creixent que es respirava durant el govern de Vichy, va fer que es convertís al catolicisime junt amb les seves filles.

Malgrat tot, el seu marit va ser obligat a deixar la banca i a ella van deixar de publicar-li les seves obres. La família va deixar París i va ser obligada a portar el braçalet amb l’estrella groga. Finalment va ser arrestada i traslladada al camp de concentració d’Auschwitz, on morí de tifus l’agost de 1942. El seu marit va ser arrestat més tard i assassinat a les cambres de gas del camp uns mesos després.

Élisabeth i Denise Epstein es van amagar fins al final de la guerra i amb l’ajuda de parents i amics de la família, van aconseguir salvar la vida i conservar els manuscrits inèdits de la seva mare, entre els quals es troba una de les seves millors obres, Suite Francesa, novel·la però, que Irène deixà inacabada.

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç: Vi de solitud – Irène Némirovsky

Podeu trobar més obres d’aquesta autora al catàleg de les Biblioteques de Vilanova: Irène Némirovsky

El Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el 27 d’abril a les 17:30h. Esteu convidats a participar-hi!

1 comentari

Bebo Valdés

Ahir va morir a Estocolm el música cubà Bebo Valdés. Valdés, de 94 anys, es va fer conegut a Europa arran del disc Lágrimas negras, produït pel cineasta Fernando Trueba i on col·labora el cantaor de flamenc Diego el cigala.

Compositor, arranjador, director i pianista, Valdés era considerat una de les figures centrals de la música cubana en la seva època daurada junt a altres músics com el contrabaixista Israel López Cachao o Julio Cueva. El seu fill Chucho Valdés és també un reconegut pianista.

Valdés va néixer a Quivicán, un poble situat a 40 quilòmetres de l’Havana, fill d’una família d’esclaus. Es va iniciar molt aviat en el món de la música, als set anys començà els seus estudis de piano i amb 18 es trasllada a la capital cubana per a continuar els seus estudis al Conservatori Municipal de Música de l’Havana amb il·lustres mestres com Harold Gramatges i Óscar Muñoz Boufartique.

Inicià la seva carrera professional als anys ’40 entrant a formar part de la popular orquestra de Julio Cuevas. Durant aquesta època desenvolupa una important tasca escrivint arranjaments per a diverses estrelles com Olga Guillot, Celia Cruz o Elena Burke.

Va treballar una dècada, fins a finals dels 50, al famós cabaret Tropicana de la capital cubana. Allà a establir relacions professionals amb artistes com Joséphine Baker, Tongolele i Nat King Cole.

El triomf de la Revolució cubana el 1959 porta Valdés a l’exili, en un primer moment cap a Mèxic on és director musical del cantant de boleros xilè Lucho Gatica. Va de gira per Europa amb els Havana Cuban Boys fins que el 1960 arriba a Suècia on s’estableix definitivament. 

La seva vida cau en l’anonimat i treballa en diversos bars d’una xarxa d’hotels al país nòrdic fins que Fernando Trueba l’any 2000 contacta amb ell per realitzar la pel·lícula Calle 54, on Valdés es retroba amb músics històrics del Latin Jazz com Tito Puente, Eliane Elias, Jerry González, Michel Camilo, Paquito D’Rivera o Cachao, entre tants altres.

Després va venir Lágrimas negras, amb el que van aconseguir un enorme èxit mundial, va guanyar un Premi Grammy i el reconeixement del New York Times, que el va considerar el millor disc de l’any 2003.

L’any 2004 torna als seus orígens haitians, amb la grabación de la pel·lícula El milagro de Candeal, també dirigida per Trueba i on el músic brasiler Carlinhos Brown mostra la feina que realitza a les faveles per acostar la música als nens.

L’any 2005 enregistrà el seu primer disc només amb el piano. Bebo, com es titulava l’àlbum, va guanyar el Grammy llatí al millor álbum instrumental.

L’any 2010 va composar la banda sonora per la pel·lícula d’animació Chico y Rita, dirigida per Fernando Trueba i Javier Mariscal. La pel·lícula va guanyar el Premi Goya a la Millor Pel·lícula d’animació així com el Premi del Cinema Europeu a la mateixa categoria i va aconseguir una nominació als Premis Òscar d’aquell any.

En els últims anys de la seva vida, malalt d’Alzheimer, va residir a la localitat malaguenya de Benálmadena.

Si voleu conèixer a fons l’obra d’aquest artista, trobareu diversos documents a la Biblioteca: Bebo Valdés

No hi ha comentaris

Inaugurats els actes pels 10 anys de la biblioteca Armand Cardona Torrandell

Ahir, dijous 21 de març, a la tarda es varen presentar els actes organitzats per commemorar els 10 anys de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell. La presentació de l’acte va anar a càrrec de la Regidora de Cultura, Marijó Riba, la Directora de la Biblioteca, Anna Cabutí, la Coordinadora de Cultura de la Diputació de Barcelona, Marta Alòs, i l’Alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus LLoveras, que varen destacar la importància de les biblioteques públiques com a porta d’accés a la cultura i, especialment en el cas de la Cardona Torrandell, el paper que juga a l’hora de preservar i difondre la figura del pintor Armand Cardona Torrandell.

L’acte es va dividir en dues parts: en la primera el protagonisme va córrer a càrrec de l’actor vilanoví Sergi López que va recitar, a través d’un audiovisual, el poema ‘Món de Cardona Torrandell’ que Salvador Espriu va dedicar al pintor vilanoví l’any 1982.

A continuació Àlex Cardona, nebot del pintor i membre de l’Associació Cultural Armand Cardona Torrandell, va realitzar un apunt biogràfic sobre la figura de l’Armand ple de tendresa i autenticitat pel qual es va basar en tres cartes de l’artista.

Tot plegat va servir per donar més ressò a la crida que s’ha fet a tota la ciutadania per tal de recollir qualsevol tipus de documentació (fotografies, cartells, relats,…) relacionada amb l’Armand Cardona Torrandell. Aquesta convocatòria restarà oberta fins el mes de novembre en que, en funció del material recopilat, s’organitzarà una exposició.

El mateix dijous es va fer públic el programa amb totes les activitats que es realitzaran durant el mes d’abril amb la voluntat de compartir aquest aniversari amb tots els ciutadans i ciutadanes de VNG i de les quals aquí us fem un breu repàs:

 • Divendres 12 d’abril a les 17.30 h. TALLERS INFANTILS: El gat de la Cardona. A càrrec de Darte. Fes amb la pasta de modelar jumpingclay el gat de la Biblioteca. Es faran dos tallers: un adreçat a nens i nenes que estiguin cursant 1er, 2n i 3er de primària i un segon pels de 4t, 5è i 6è de primària. Places limitades. Inscripcions obertes.

Si voleu ampliar aquesta informació us podeu descarregar el programa complet clicant el següent enllaç: Fem 10 anys! – Biblioteca Armand Cardona Torrandell

Us deixem amb la notícia que CanalBlau va realitzar per tal difondre aquestes activitats:

No hi ha comentaris

La biblioteca Armand Cardona Torrandell celebra el Dia Mundial de la Poesia

Avui dijous 21 de març se celebra el Dia Mundial de la Poesia, per iniciativa de la UNESCO, i per aquest motiu i amb la voluntat de col·laborar-hi la Biblioteca Armand Cardona Torrandell ha organitzat dues activitats relacionades amb aquest gènere literari.
Dissabte 16 de març es va oferir l’hora del conte 46 poemes 2 contes, que va suposar la presentació del darrer treball de l’escriptora Joana Raspall.
Aquest mateix dijous, 21 de març, s’ha programat l’audiovisual Sergi López recita Espriu: Món de Cardona Torrandell, en que l’actor vilanoví recita aquest poema que l’escriptor Salvador Espriu, del qual aquest any se celebra el centenari del seu naixement, va dedicar al pintor l’any 1981.

En l’edició d’enguany, UNESCOcat i la Institució de les Lletres Catalanes, amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit, el Consorci per la Normalització Lingüística i els serveis territorials del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya han triat el poema “Només la veu” de la poeta tortosina Zoraida Burgos.
La poesia s’ha traduït del català a vint llengües més, les altres oficials a Catalunya i algunes d’escollides entre les que parlen altres ciutadans del país per tal que amb aquesta iniciativa es celebri la paraula i la dignitat de totes les llengües per expressar-la en llibertat.

Aprofitem aquesta notícia per difondre algunes de les iniciatives més rellevants que es realitzen en relació al Dia Mundial de la Poesia:

 • Els organitzadors d’aquesta activitat, UNESCOcat i la Institució de les Lletres Catalanes, posen a disposició dels interessats el Bloc del Dia Mundial de la Poesia on es pot trobar informació al voltant de totes les activitats que s’organitzen.
 • El Consorci per a la Normalització Lingüística, a més d’organitzar activitats i lectures a diferents poblacions a través de les seves Aules, també ha creat el bloc Emociona’t amb la poesia!, un espai d’aportacions i experiències poètiques de persones vinculades al CPNL.
 • Per últim també volem destacar els dos especials que amb motiu d’aquesta celebració s’han creat a la Biblioteca Virtual i al portal infantil Gènius de les Biblioteques de la Diputació de Barcelona. S’han preparat apartats especials dedicats a dos poetes, Salvador Espriu i Joana Raspall, de qui enguany se celebra el centenari dels seus respectius naixements.

La Biblioteca exposarà durant aquesta setmana una selecció d’obres poètiques, tant d’adults com infantils,  que formen part del seu fons per tal d’apropar la poesia a tots els usuaris que vulguin celebrar aquesta festivitat.

Per acabar, us deixem amb la lectura a càrrec de Salvador Espriu del poema XXV de la Pell de Brau al I Festival de Poesia catalana al Price (1970):

No hi ha comentaris

Sergi López recita Espriu: ‘Món de Cardona Torrandell’

Fem 10 anys!Aquest dijous 21 març a les 18.30 h. es dona el tret de sortida a les activitats que s’han organitzat en motiu dels 10 anys de la biblioteca Armand Cardona Torrandell.

L’activitat triada, que serà un audiovisual, per aquest esdeveniment presenta una especial rellevància per diversos motius: l’actor vilanoví Sergi López recitarà el poema “Món de Cardona Torrandell” que l’escriptor Salvador Espriu dedicà al singular pintor i aparegué publicat per primera vegada a la revista “Hors Jeu/Fora de Joc” de París l’any 1982. Es dona la coincidència que aquest any se celebra l’Any Espriu (1913-2013), i que el mateix dia 21 de març se celebra el Dia Mundial de la Poesia.

Món de Cardona Torrandell (Salvador Espriu, 1981)

Dins el mateix acte, Àlex Cardona, nebot del pintor i membre de l’Associació Cultural Armand Cardona Torrandell, realitzarà una breu introducció sobre l’artista i farà un crida a tots els ciutadans per tal de recollir qualsevol tipus de documentació (fotografies, cartells, relats,…) relacionada amb l’Armand Cardona Torrandell. Aquesta convocatòria restarà oberta fins el mes de novembre en que, en funció del material recopilat, s’organitzarà una exposició.

També el mateix dijous, 21 de març, es farà públic el programa amb totes les activitats que es realitzaran durant el mes d’abril amb la voluntat de compartir aquest aniversari amb tots els ciutadans i ciutadanes de VNG, i de les quals ja us podem avançar algunes:

 • Divendres 12 d’abril a les 17.30 h. TALLER INFANTIL: El gat de la Cardona. A càrrec de Darte. Fes amb la pasta de modelar jumpingclay el gat de la Biblioteca.
 • Dissabte 13 d’abril a les 12 h. HORA DEL CONTE I PRESENTACIÓ DE LLIBRE: Un gat amb bigoti de Bernat Soler, text i Germán March, il·lustració. A càrrec de Bernat Soler.
 • Del 19 d’abril al 16 de maig. EXPOSICIÓ: Interpretant Cardona Torrandell. A càrrec dels alumnes del batxillerat artístic de l’IES Dolors Mallafré de Vilanova i la Geltrú.

A continuació podeu escoltar l’entrevista que li varen fer a la Directora de la Biblioteca, Anna Cabutí, al programa Pico.cat de LaXarxa i on parla de les activitats organitzades:

No hi ha comentaris

Cap on van les biblioteques? Les Biblioteques en el futur…

Libros electrónicos y contenidos digitalesLa Biblioteca Armand Cardona Torrandell ha tret, entre les diferents novetats que ha difós aquesta setmana, el llibre que porta per títol Libros electrónicos y contenidos digitales en la sociedad del conocimiento: mercado, servicios y derechos, d’edicions Piràmide. Aquest document serveix d’excusa per apropar-nos a una realitat que està experimentant una transformació molt important i continua: les biblioteques públiques i la seva adaptació a l’entorn en un moment de canvi que ve marcat pels nous usos que possibiliten les noves tecnologies.

Actualment estem immersos en una revolució similar a la que es va viure amb motiu de la irrupció de la impremta de Gutenberg en el seu moment i això fa necessària una reflexió sobre la dimensió d’aquests canvis. L’aparició dels llibres electrònics i les prestacions associades als mateixos mitjançant aplicacions d’e-reader i tablet, blogs, xarxes socials, etc. han exigit repensar les definicions clàssiques associades al llibre i, el que és més rellevant, l’accés a la informació associada. Tots els elements lligats a l’ecosistema del llibre (editors, llibreries, els drets associats a l’autor, i, especialment, les biblioteques) han de respondre al repte que tot plegat planteja i trobar la forma d’adaptar els seus fons i els serveis a aquesta nova realitat.

Biblioteques digitalsLes biblioteques públiques han de jugar un paper protagonista en la intermediació de tots aquests agents que estan implicats en la difusió de la cultura i el coneixement i han d’esdevenir el vincle entre aquests i la societat en general. Aquest nou rol ha de ser fruit d’una alta competència per part dels professionals que en formen part i dels recursos per aquests generats, la qual cosa dotarà de valor afegit els serveis que les biblioteques ofereixin, salvaguardant tasques ja consolidades (els bibliotecaris com a prescriptors, documentalistes, difusors, etc.) i incorporant les noves tasques derivades d’aquests nous usos.
En aquest sentit és molt rellevant tenir presents les quatre tendències que el Dr. Roger E. Levien considera que tindran un paper fonamental en l’evolució i la pervivència de les biblioteques: la continuació en la immersió tecnològica, la transformació demogràfica, la intensificació en la competència i les limitacions financeres.
També resulten d’allò més clarificadores les paraules d’Enzo Abbagliati en el sentit que “la biblioteca sempre ha estat part del nosaltres, però ha arribat l’hora de repensar com és part d’aquest nosaltres. Històricament ho ha estat des de la intermediació amb continguts (i respostes) que no estaven disponibles en altres llocs. Ara (i durant un bon temps) sembla que s’hauria de vincular amb el nosaltres des de la intermediació amb les nostres pròpies habilitats i competències (ajudant a descobrir-les i desenvolupar-les) i la intermediació amb la dimensió social de la informació i el coneixement”.

BiblioTech (projecte a San Antonio, EEUU)

Tot això en un context de crisi fa que aquesta adaptació sigui més complicada, sobretot si es té en compte, tal i com assenyala l’informe La Despesa en cultura dels ajuntaments (realitzat segons dades de 235 municipis de la província de Barcelona), que en dos anys (2010 i 2011) els pressupostos de cultura en general i de les biblioteques en particular han baixat a nivells de fa deu anys, el 2001.

Per finalitzar us deixem amb aquest interessant debat entorn a aquesta nova situació que va tenir lloc al programa Para todos La2 i que varen protagonitzar Iolanda Bethencourt, editora i coresponsable de la web BEAT sobre tecnologies de la informació i la comunicació en el món de l’edició; Javier Leiva, formador i consultor sobre l’ús d’Internet en les organitzacions i Fernando Juárez, Director de la Biblioteca de Muskiz, a Vizcaya, que ha estat pionera a l’hora d’integrar els serveis 2.0:

Confiem que, tot i resultar experiències interessants, el cas de la biblioteca BiblioTech de Bexar County, a San Antonio (EEUU), on Nelson Wolff ha impulsat la primera “biblioteca sense llibres impressos”, 100% digital, siguin casos complementaris en un món en el que, més que biblioteques convertides en Apple Store, existeixin biblioteques adaptades a unes noves necessitats: a l’era digital.

Lectures recomanades:

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »