Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per Gener, 2013

40ena edició del Festival de Còmic d’Angoulême

Des d’avui i fins el proper diumenge 3 de febrer, la ciutat francesa d’Angoulême acull una nova edició del Festival Internacional de Còmic, que enguany arriba a la seva 40ena edició.

Una dels actes més destacats d’aquesta edició serà la jornada dedicada a Uderzo, un dels pares del cèlebre Astèrix, un mite vivent del còmic del segle XX.

Una exposició retrospectiva i una trobada amb els seus seguidors seran un dels plats forts d’aquest festival. Però hi ha més exposicions interessants com les dedicades a la figura de Mickey i Donald, al còmic algerià o als autors Didier Comès, Pénélope Bagieu, o Jean C. Denis, president del jurat i guanyador del Gran Premi del Festival l’any 2012.

Enguany, s’ha modificat el sistema per atorgar el Gran Premi del Festival d’Angoulême. Cada any, el festival escollia un autor de còmic i el premiava amb pel conjunt de la seva obra. Per aquesta edició s’ha elaborat una llista de setze nominats i serà una votació popular el que decidirà qui dels següents artistes serà el president del jurat de la propera edició del Festival.

Els nominats són: Pierre Christin, Cosey, Nicolas de Crécy, Hermann, Manu Larcenet, Lorenzo Mattotti, Alan Moore, Katsuhiro Otomo, Marjane Satrapi, Joann Sfar, Posy Simmonds, Jirô Taniguchi, Akira Toriyama, Jean Van Hamme, Chris Ware, Willem.

Durant els quatre dies que dura el festival també hi haurà espectacles com el “concert des dessins”, trobades amb autors, un espai pels editors i moltes més activitats.

Com cada any, els companys de la Biblioteca Ignasi Iglèsias-Can Fabra de Barcelona han elaborat una fantàstica guia sobre el festival on podreu trobar informació sobre els nominats a la selecció oficial, al premi joventut o al premi del patrimoni.

Dins la guia trobareu com Frederik Peeters, Robert Kirkman, Jacques Tardi, Charles Burns, Mathilde Domecq o Konami Kanata i obres clàssiques com Batman Año uno, Krazy Kat o Terry y los piratas, entre d’altres.

Durant aquests dies podreu trobar al vestíbul de la Biblioteca, una exposició amb una selecció de fons amb algunes obres dels artistes nominats en totes les categories.

Us deixem amb un vídeo realitzat per en Lewis Trondheim, president del jurat l’any 2012, per promocionar aquesta edició tan especial del festival.

No hi ha comentaris

Quarta trobada del Club de Lectura Infantil 2012-2013

El passat dissabte 26 de gener va tenir lloc la quarta trobada del Club de Lectura Infantil de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell.

Durant la trobada van comentar el llibre Muncle Trogg de Janet Foxley. En general, no els va agradar el llibre, de tema fantàstic i protagonitzat per un gegant. La lectura els ha resultat fàcil, van entendre que l’autora feia servir el gegant i la seva història com a recurs metafòric per parlar de la tolerància i la igualtat i que, tot i ser diferent, amb esforç i constància es pot aconseguir tot el que ens proposem.

També van comentar els llibres que els havien portat els Reis o el Tió de Nadal. Col·leccions com les de Geronimo Stilton o Bat Pat, han triomfat entre tots els assistents a la trobada.

Aquest mes llegirem La nena nova de Marcy Rudo.

La Marisa arriba a una escola nova amb un secret, però el que més li importa és ser acceptada per la colla de la classe, un grup d’amics que segueixen els rampells de la manaire Isobel. Per agradar tothom, s’inventa històries fantàstiques sobre la seva vida, doncs ha de canviar d’escola molt sovint. Un dia acusen la Marisa d’una falta que no ha comès i només l’amistat de la sensata Rachel i l’afecte de la seva gossa, Dama, l’ajudaran a tirar endavant i a superar els maltractaments i les injustícies.

La Marcy Rudo va néixer a Nova York, als Estats Units . Allà va treballar com a editora fins que l’any 1981 va decidir instal·lar-se a Barcelona.

Des de llavors, fa de traductora, editora i investigadora de la història de l’art. Va treballar en diverses editorials i, darrerament, és directora executiva d’Ediciones Minotauro. Ha escrit altres llibres per a nens i nenes i també una biografia de la pintora modernista Lluïsa Vidal.

El Club de Lectura Infantil ens tornarem a trobar el 23 de febrer a les 17:30h. Us esperem!

No hi ha comentaris

J. V. Foix (1893 – 1988)

Ahir, 29 de gener de 2013, va fer 25 anys de la mort de Josep Vicenç Foix i Mas, un dels poetes catalans més destacats de tots els temps. Nascut a Sarrià el 28 de gener de 1893 en el sí d’una família de pastissers, inicià estudis de dret a la Universitat de Barcelona, però els abandonà el segon curs per continuar el negoci familiar, alhora que s’interessava per la lectura dels clàssics catalans, grecs, llatins i francesos.

A partir de 1916 entra en contacte amb els intel·lectuals barcelonins de l’època i especialment amb els poetes López Picó, Salvat-Papasseit, Carles Riba i Joaquim Folguera, iniciant una intensa activitat literària, intel·lectual i periodística. S’interessa per les avantguardes, tant literàries com pictòriques. El 1917 publica els primer poemes a La Revista.

Foix, partidari de la reescriptura, publica els seus escrits molt lentament i abans de 1936 només ha donat a conèixer les proses poètiques Gertrudis (1927) i KRTU (1932). L’esclat de la guerra civil espanyola frustra l’edició de Sol, i de dol, que ja és a la impremta i que haurà d’esperar fins al 1947 per sortir al carrer.

Per reproduir correctament aquest contingut és necessari instal·lar el programari Adobe Flash Player. Si us plau, baixeu-vos l’última versió, només us requerirà uns instants.

 

En acabar la guerra civil va retornar al negoci familiar, deixant de banda per un temps la seva activitat de periodista i d’agitador cultural. També es va dedicar a recopilar la seva obra poètica i va continuar donant suport als joves artistes d’avantguarda, entre ells Joan Brossa.

Foix no abandona mai el contacte amb els joves i la seva obra, que en principi suscita un interès escàs, és redescoberta i recuperada a partir de les dècades dels 50 i 60, per una nova generació de poetes —Gabriel Ferrater o Pere Gimferrer— i artistes plàstics que, durant la dècada dels seixanta, veuen en ell un mestre i un precursor, i l’assenyalen com el gran poeta català del segle XX.

El 1961 és elegit membre adjunt de l’Institut d’Estudis Catalans, i el 25 de maig de 1962 cobreix la vacant del poeta i dramaturg Josep M. de Sagarra com a membre numerari de la Secció Filològica. En els darrers anys de la seva trajectòria, J. V. Foix és consagrat com un dels grans mestres de la literatura catalana. D’altra banda, el seu poema ‘És quan dormo que hi veig clar’ (1953), és dels més coneguts popularment després d’haver estat musicat pel cantant Joan Manuel Serrat.

Els darrers anys de la seva vida són anys de reconeixements i homenatges, en els quals se li concedeix el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (1981) i el Premio Nacional de las Letras Españolas (1984), i és proposat per al premi Nobel pel Parlament de Catalunya.

J. V. Foix mor al seu pis de Sarrià, el 29 de gener de 1987, l’endemà mateix del seu aniversari, als noranta-quatre anys, en el cim del seu prestigi literari.

A la Biblioteca hem aprofitat l’efemèride per exposar els seus llibres. En el següent enllaç podeu consultar totes les seves obres existents a les Biblioteques Municipals de VNG:

2 comentaris

Els personatges de Cavall Fort

Fins el proper 31 de gener podreu veure al vestíbul de la Biblioteca Armand Cardona l’exposició que commemora el 50è aniversari de la revista Cavall Fort: tan divertit com un joc.

Als panells de l’exposició, a més de veure-hi pàgines i de descobrir-hi anècdotes i curiositats de la revista, hi podreu… jugar! I és que en els plafons hi trobareu entreteniments i jocs per a resoldre. L’exposició anirà itinerant per diverses biblioteques públiques catalanes durant tot el 2013.

Un dels plafons està dedicat als personatges de còmic que han passat per les pàgines de la revista. Tot seguit us ens presentem alguns dels més carismàtics.

Benet Tallaferro (Benoît Brisefer, originalment en francès) és un còmic creat per Peyo, que va ser tant el guionista com el dibuixant. El personatge principal que dona nom a l’obra és un nen, ros, amb boina i super poders, que perd els seus poders quan agafa un refredat. Va aparèixer per primer cop en català al Cavall Fort a partir del 1971.

Les aventures de Pere Vidal estan basades en les novel·les juvenils escrites per Joaquim Carbó que va il·lustrar el dibuixant Josep Maria Madorell. Es va començar a publicar a Cavall Fort l’any 1967 i explica diverses aventures d’en Pere Vidal, jove barceloní que durant un viatge a l’Àfrica coneix en Henry Balua. Es fan amics i junts i en cada història duen a terme un projecte relacionat amb el medi ambient, la història o la cultura.

Gil Pupil·la (nom original en francès: Gil Jourdan) és el protagonista d’una sèrie de còmics creats per l’autor belga Maurice Tillieux. En Gil Pupil·la és un detectiu privat. Té un despatx polsegós a París i treballa acompanyat del seu maldestre ajudant Sargantana, la seva secretària Cirereta i amb la col·laboració habitual de l’inspector Crostó.

Ot el bruixot és el còmic més popular de Picanyol. El protagonista principal és l’Ot, un bruixot vestit de negre que amb la seva màgia arregla situacions en poques vinyetes Tan aviat el que fa és ajudar com gastar bromes.

Sergi Grapes (Gaston Lagaffe en l’original francès) és un còmic creat per Franquin. Tracta d’un jove que ronda els 20 anys; esquenadret, poc treballador i molt distret en la feina, però al mateix temps simpàtic i bon company que treballa ordenant i enviant el correu de la correspondència de l’editorial francesa Dupuis, (segons la versió catalana del còmic, en Sergi Grapes treballa al Cavall Fort). En aquesta revista es va començar a publicar en català l’any 1967.

Els barrufets (en la llengüa original, francès: Les Schtroumpfs) és una sèrie de còmic infantil creada pel belga Pierre Culliford, més conegut com Peyo. Els protagonistes són una mena de follets o nans de color blau molt petits que viuen al bosc, dins de bolets que fan servir de cases, i van vestits amb pantalons i barretina blanca. En Gargamel, un bruixot, és el seu gran enemic i sempre els persegueix junt amb el seu gat Azrael.

A la sala infantil de la Biblioteca podeu trobar els còmics amb tots aquests personatges i molts d’altres!

No hi ha comentaris

‘Amb l’aigua fins al coll’ de Petros Márkaris

En aquesta ocasió la lectura del Club de lectura d’Adults serveix per apropar-nos a un dels cronistes més reconeguts de l’actual moment de crisi que estem vivint: l’escriptor turc, tot i que afincat a Atenes, Petros Márkaris i la seva obra Amb l’aigua al coll.

En aquesta ocasió la investigació del comissari Jaritos s’inicia a ran d’un dramàtic fet: al dia següent de casar-se la seva filla és assassinat un antic director de banc; és degollat amb una espasa. El macabre homicidi coincideix amb una campanya que algú, sota l’empara de l’anonimat, ha emprès contra els bancs, animant els ciutadans a boicotejar les entitats financeres i a no pagar-ne els deutes i les hipoteques.

Petros MárkarisPetros Márkaris (Estambul, 1937) va estudiar ciències econòmiques a Viena i Stuttgart, i es va traslladar després a Atenes, on resideix actualment. Guionista de televisió i autor teatral, ha col·laborat en varis guions del cineasta Theo Angelopoulos. És autor del volum La espada de Damocles, que parla de la crisis grega i Europa.
Tot i això, ha assolit la fama internacional (amb premis com el Pepe Carvalho 2012) amb la sèrie de novel·les policíaques protagonitzades pel comissari Kostas Jaritos: Noticias de la noche, Defensa cerrada, Suicidio perfecto, El accionista mayoritario, Muerte en Estambul i Con el agua al cuello (Premio Negra y Criminal).

Liquidació final és la seva darrera obra i segona de l’anomenada “Trilogia de la crisi”, que es va iniciar amb la novel·la Amb l’aigua al coll (2011).

Podeu trobar les principals obres d’aquest autor al catàleg de les Biblioteques de Vilanova i descarregar-vos la fitxa d’aquest mes en els següents enllaços:

Aquest mes la lectura habitual s’acompanyarà amb la recomanació del que va estar el llibre guanyador del II Premi dels Lectors de L’illa dels llibres: El Mercader, de Coia Valls. Una història sobre els primers mercaders de la Mediterrània que ens parla de la Barcelona del segle XIV i de les oportunitats que en aquella època la ciutat oferia al ser el centre comercial de la Corona d’Aragó.

El Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el 23 de febrer a les 17:30h. Esteu convidats a participar-hi!

 

2 comentaris

La Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona estrena Facebook i Youtube

La setmana passada, La Diputació de Barcelona va posar en marxa la pàgina de la Xarxa de Biblioteques Municipals al Facebook i un canal propi a Youtube amb l’objectiu d’apropar l’actualitat de les biblioteques als ciutadans i amplificar el ressò dels continguts de la Biblioteca Virtual.

La pàgina de la Xarxa de Biblioteques Municipals al Facebook inclou notícies i activitats de les biblioteques, però també recomanacions diàries de llibres, música i cinema, així com de les principals novetats publicades a la Biblioteca Virtual, com ara una nova guia de lectura, una selecció de webs lligada amb algun tema d’actualitat o una nova proposta dels prestatges virtuals.

Pel que fa al canal de Youtube, s’hi poden trobar els materials audiovisuals elaborats per la Diputació de Barcelona sobre la Xarxa de Biblioteques Municipals. També inclourà els principals vídeos que elaboren les biblioteques municipals i imatges dels equipaments bibliotecaris que es vagin inaugurant.

Així mateix, recentment també s’ha publicat l’article sobre la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona a la Viquipèdia que recull l’origen i evolució de la Xarxa, les biblioteques que la integren i els principals serveis que ofereix.

Us recordem que les Biblioteques de Vilanova també disposen de pàgina al Facebook on podreu trobar tota la informació relacionada amb les activitats que s’organitzen, entre d’altres continguts interessants!

Us deixem amb un vídeo que parla dels Prestatges Virtuals del web de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.

No hi ha comentaris

David Cirici, guanyador del Premi Edebé de Literatura Infantil

L’escriptor David Cirici ha guanyat la XXI edició del Premi Edebé de Literatura Infantil amb la novel·la Molsa.

Molsa és un gos que ha quedat abandonat. Fent servir el seu sentit de l’olfacte i l’oïda, el gos busca el seu amo, la Janinka, una nena que jugava amb ell abans que comencés una guerra…

El jurat ha destacat l’originalitat de la proposta, doncs la novel·la està narrada des del punt de vista del gos i el fet que estigui ambientada durant una guerra indefinida (potser la Segona Guerra Mundial? A un país de l’Est d’Europa?).

El Premi està dotat amb 25.000€ i la novel·la serà publicada al març. Aquesta és la primera incursió de l’autor en la literatura infantil.

David Cirici ha escrit diverses novel·les juvenils, gènere que va abandonar per escriure novel·la per adults després d’escriure L’esquelet de la balena (1986), que va guanyar el Premi Ramon Muntaner de Literatura Juvenil.

Nascut a Barcelona l’any 1954, va estudiar Filologia Catalana i durant molts anys va treballar com a guionista a la ràdio en el programa de Ràdio 4 ‘Català per a tothom’  i a la televisió en sèries de TV3 com Oliana Molls, ‘Kiu i els seus amics’, ‘Les tres Bessones’  o ‘El joc del segle’ , i programes de TVE com ‘Ahí te quiero ver’ i Tariro Tariro’, entre d’altres.

Ha treballat en publicitat i actualment treballa en la seva pròpia agència de creació i producció de productes culturals, Concepta. També col·labora amb suplement Criatures del diari Ara amb la secció Separats amb nens, uniu-vos!

La seva darrera novel·la per adults, I el món gira, va guanyar el Premi Prudenci Bertrana l’any 2011.

Podeu trobar tots els llibres d’aquest autor al catàleg de les Biblioteques de Vilanova: David Cirici

 

 

No hi ha comentaris

Any Espriu

Aquest 2013 es compleixen 100 anys del naixement d’un dels escriptors més importants de la literatura catalana de tots els temps, Salvador Espriu.

Per commemorar aquesta efèmeride, de la mateixa manera que l’any 2012 es van celebrar els centenaris de Calders, Tísner i Sales amb tota una sèrie d’actes que van tenir com a comissària la catedràtica Laura Borras, aquest any serà l’Any Espriu.

Avui dia 23 de gener s’inaugura oficialment aquest any literari, comissariat per Xavier Bru de Sala, amb un acte dirigit per Xavier Alberti al Palau de la Música.

Es tracta d’un espectacle teatral, musical i poètic basat en la vida, l’obra i la figura de Salvador Espriu, que comptarà amb la participació de poetes com Manuel Forcano i Josep Pedrals; actors i actrius com Carme Sansa, Mercè Arànega, Enric Majó i Jordi Boixaderas i de músics com Sílvia Pérez Cruz, Toti Soler i Cor del Gran Teatre del Liceu, entre d’altres.

Al llarg de l’any s’aniran realitzant tot un seguit d’activitats a tot el territori català, entre les que cal destacar l’exposició que tindrà lloc al CCCB a l’octubre “He mirat aquesta terra”, i que té com a tema central la relació d’Espriu amb els catalans com a poble i el seu llegat mitjançant un recorregut històric que relaciona la seva vida, la seva obra i els seus personatges amb diversos moments de la història de Catalunya.

Altres actes importants seran els de la commemoració del 28è aniversari de la seva mort (22-24 de febrer) i el centenari del seu naixement (10 de juliol), a la seva localitat natal, Arenys de Mar.

A partir d’avui també es pot trobar actiu el portal web de l’Any Espriu. La web recollirà tota la programació de l’Any Espriu i centralitzarà tota l’activitat 2.0 al voltant de la commemoració i que s’anirà completant amb material de les activitats a mesura que avanci l’any. Aquesta iniciativa vol convertir-se en alguna cosa més que un web, fer un repositori de tots els continguts que es generin durant l’any i ser un arxiu documental.

Tot el material recopilat es conservarà al Centre Salvador Espriu d’Arenys.

L’Any Espriu també serà força actiu a les xarxes socials i es podrà trobar més informació a Facebook, Twitter i també Instagram.

No hi ha comentaris

Cyrano de Bergerac

Aquest diumenge 27 de gener, el Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú acollirà la representació del muntatge Cyrano de Bergerac, de la companyia La Perla 29 amb direcció d’Oriol Broggi i amb en Pere Arquillué en el rol de Cyrano.

El darrer cop que es va poder veure a Catalunya un muntatge sobre aquesta obra de l’autor francès Edmond Rostand va ser l’any 1989 en la versió que Josep Maria Flotats va fer al Teatre Poliorama.

Rostand va estrenar el seu text, una obra de cinc actes escrita en vers, al Teatre de la Porte Saint Martin de París el 27 de desembre de 1897 i va ser un èxit aclaparador des de la primera funció. L’actor protagonista, Constant Coquelin, va representar l’obra més de 400 cops a París i després viatjà a Londres i als Estats Units.

L’any 1923 es va traduir l’obra i es va estrenar a Broadway, on la va protagonitzar l’actor Walter Hampden, que va organitzar diversos muntatges fins l’any 1946, on el va substituir l’actor porto-riqueny, José Ferrer, que va dur el personatge també a la televisió i al cinema a l’adaptació realitzada per en Michael Gordon l’any 1950 i que li va fer guanyar el Premi Òscar.

Però la versió cinematogràfica més recordada és la que va rodar l’any 1990 Jean-Paul Rappeneau amb guió de Jean Claude Carrière i protagonitzada per un immens Gérard Depardieu. La seva actuació el va fer aconseguir una nominació al Premi Òscar al Millor Actor, fet insòlit per una pel·lícula estrangera.

El Cyrano de Rostand s’inspira en la vida Hercule-Savinien de Cyrano de Bergerac, un dels més importants escriptors francesos del sis-cents francès. Va ser militar i, en retirar-se va estudiar filologia. Tenia una personalitat veritablement eclèctica: novel·lista, dramaturg, autor satíric, epistològraf i fins i tot, va escriure el primer capítol d’un tractat de física abans de morir.

A l’obra de Rostand, Cyrano és un militar amb dots per la poesia i una gran personalitat, però també té un gran defecte físic, el seu descomunal nas. En Cyrano està enamorat de la seva cosina Roxana, però, molt acomplexat per la seva lletjor, no s’atreveix a confessar-li el seu amor. Al mateix temps, la Roxana està enamorada d’un jove i formós militar, en Cristina, que no es gaire eloqüent.

En Cyrano arriba a un acord amb en Cristian, que fa servir les paraules de Cyrano per seduïr la Roxana.

Podeu trobar tots els documents relacionats amb aquest personatge i l’autor de l’obra al catàleg de les Biblioteques de Vilanova: Cyrano de Bergerac / Edmond Rostand.

Us deixem amb un reportatge sobre l’obra de teatre que es podrà veure a la nostra ciutat.

No hi ha comentaris

Presentació del llibre Vetlla de Jordi Llavina

El proper dimecres 23 de gener, la Biblioteca acollirà la presentació del llibre de poemes Vetlla, de l’autor penedesenc Jordi Llavina. L’acte començarà a les 19h i estarà presentat per l’escriptora vilanovina Teresa Costa-Gramunt.

El llibre, publicat per l’editorial valenciana 3i4, ha rebut el Premi Octubre de Poesia 2011.

Vetlla parteix d’un argument narratiu. El punt de partença és l’ambigua relació entre un noi una noia l’any 1984. Un llibre de poemes regalat per ella al noi permet recuperar la memòria d’aquesta relació molts anys després. Els versos citats d’aquell llibre -que, per al noi, s’ha convertit en poc menys que una obsessió- van il·lustrant assumptes tan diversos com el desig, la gelosia, l’experiència estètica, el suïcidi, la mort o la pèrdua de la innocència.

Jordi Llavina (Gelida, 1968) és un escriptor, poeta, crític literari i presentador de ràdio i televisió. Es va donar a conèixer l’any 2001 en guanyar el Premi Josep Pla de narrativa amb la novel·la Nitrato de Chile.

Col·labora al diari Avui, a El Mundo a La Vanguardia i a El 3 de vuit.  A la televisió de Vilafranca va presentar els programes sobre literatura ‘El book insígnia’ i ‘L’última troballa’. A la ràdio, va presentar el programa ‘Fum d’estampa’ a la desapareguda emissora Catalunya Cultura.

A la seva maduresa, és quan comença a crear obres de distints gèneres, com el poètic o el narratiu. En el terreny de la poesia, el 2006 va guanyar el Ciutat de Mallorca gràcies al recull La Corda del Gronxador; i, l’any 2007, el Premi Alfons el Magnànim de poesia en llengua catalana amb l’obra Diari d’un setembrista. Actualment col·labora al programa ‘L’ofici de viure’ de Catalunya Ràdio a la secció dels Mails d’amor.

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »