Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per Octubre, 2012

El còmic d’Alfonso Zapico a la Biblioteca Armand Cardona

Aquest començament de mes de novembre té el segell de l’autor Alfonso Zapico a la Biblioteca Armand Cardona. Són dues les activitats que s’organitzen entorn l’obra d’aquest il·lustrador que recentment ha rebut el Premi Nacional de Còmic 2012 per la seva obra Dublinés.

De l’1 AL 25 de novembre la Biblioteca acull l’exposició Alfonso Zapico: l’art de la narració gràfica. Aquesta exposició és una petita mostra dels tres àlbums publicats d’Alfonso Zapico: Café Budapest (Astiberri, 2008), La guerra del profesor Bertenev (Dolmen, 2009) i Dublinés (Astiberri, 2011). Organitzada pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb FICOMIC.

Igualment aquest cap de setmana, concretament el dissabte 3 de novembre a les 18 h. es realitza el taller Novel·la gràfica – Alfonso Zapico. Aquest taller, conduït per dibuixants de l’ Escola Joso. Centre de Còmic i Arts Visuals, constitueix una introducció pràctica sobre el procés creatiu de la novel·la gràfica que ha revolucionat el mercat editorial a principis del s. XXI. El taller es recolza en l’obra d’Alfonso Zapico com a guia i exemple per a l’anàlisi del medi. Es desenvoluparà en dos blocs: anàlisi sobre el format i procés creatiu. Es tracta d’una activitat gratuïta que s’adreça a partir de 15 anys.

Alfonso Zapico (Blimea, Asturias, 1981) malgrat la seva joventut, ha mostrat a la seva obra ser un nou valor de la narrativa dibuixada, de registres temàtics diversos, però sempre documentats amb un rigor i coneixement que transpiren autenticitat. El seu traç sedueix des de la primera vinyeta per la seva gran personalitat gràfica. La guerra del profesor Bertenev (2009), ambientada a la Guerra de Crimea, reivindica la humanitat davant el militarisme, mentre a Café Budapest (2008), emmarcada a la Palestina sota dominació britànica poc abans de la proclamació de l’Estat d’Israel, mostra com les relacions fraternals s’esmicolen sota la metralla de la intolerància. Dublinés (2011) és una ambiciosa novel·la gràfica sobre l’escriptor James Joyce, plena de detalls i matisos.

Dublinés li ha valgut el Premi Nacional de Còmic 2012, atorgat pel Ministeri de Cultura i dotat amb 20.000 euros. El dibuixant relata en aquest còmic, publicat por Astiberri, la vida quotidiana de James Joyce per tractar d’entendre i justificar l’obra literària d’aquest gran escriptor irlandès, autor d’obres com Ulises. Aquesta obra li ha exigit un gran treball de documentació i elaboració artística, de més de 3 anys, per tal de reflectir en vinyetes un relat salpicat de múltiples anècdotes que es van succeint per algunes de les ciutats on va deixar el seu rastre el dramaturg irlandès: Dublin, Trieste, Paris o Zurich, entre d’altres.

No hi ha comentaris

Laura Gallego, Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil

L’escriptora valenciana Laura Gallego ha guanyat avui el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil amb la seva obra Donde los árboles cantan (SM,2011), també publicada en català per Cruïlla.

 El premi, concedit pel Ministeri d’Educació Cultura i Esport i dotat amb 20.000 euros, distingeix el millor llibre de literatura infantil o juvenil publicat el 2011 en qualsevol de les llengües oficials que es parlen a Espanya.

El jurat ha estat presidit per la directora general de Política i Indústries Culturals i del Llibre, María Teresa Lizaranzu, i integrat, entre d’altres experts en literatura juvenil pels guardonats en les dues últimes edicions, Eliacer Cansino (2010) i María Teresa Carranza (2011).

Laura Gallego és una escriptora valenciana de literatura infantil i juvenil. Nascuda a l’any 1977, va començar a escriure una novel·la als onze anys junt amb una amiga de l’escola. Zodíaccía, un mundo diferente, mai va ser publicada però està disponible al seu lloc web.

Va estudiar Filologia Hispànica i actualment treballa en la seva tesi doctoral. Va publicar la seva primera novel·la Finis mundi, l’any 1999 amb la que obtingué el primer Premi El Vaixell de Vapor que atorga l’editorial SM.

El seu segon premi El Vaixell De Vapor el va aconseguir el 2001 amb la seva novel·la La llegenda del Rei Errant.

La seva obra més famosa és la trilogia Memòries d’Idhun. Tota la seva narrativa s’emmarca dins el gènere èpic i fantàstic i dintre les trames predomina sempre la temàtica amorosa.

La seva darrera obra es titula Mago por casualidad (Bruño,2012)

Trobareu totes les obres d’aquest autor al catàleg de les Biblioteques de Vilanova: Laura Gallego García.

Allà on els arbres cantenens explica la història de la Viana, l’única filla del duc de Rocagrisa. Ella està promesa a Robian de Castellmar des que eren petits. Tots dos s’estimen i es casaran a la primavera. Però, durant les festes de celebració del solstici d’hivern, un home estrafolari adverteix al rei de Nòrtia i els seus cavallers de l’amenaça dels bàrbars de les estepes…

I tant Robian com el duc es veuen obligats a anar-se’n a la guerra. En aquestes circumstàncies, una noia com la Viana no pot fer altra cosa que esperar que el seu promès torni. I, potser també, fer cas de les llegendes que s’expliquen sobre el Gran Bosc… allà on els arbres canten.

Us deixem amb el vídeo de com es va fer la portada del llibre.

No hi ha comentaris

‘Una música constant’ de Vikram Seth

A Una música constant el protagonista, Michael Holme és un violinista de gran talent, a qui el seu mestre augurava una prometedora carrera com a concertista, i que ha acabat com a segon violí en el Quarteto Maggiore, una posició tan còmoda i sense expectatives com la seva pròpia vida, que transcorre grisa i malenconiosa en un Londres igual de trist i malenconiós.

Incompetent per al món real, només dues passions li animen: Schubert i el seu violí, un Tononi que li va regalar la seva primera amiga i mentora, Mrs. Formby, qui de nen li va introduir en els plaers de la música i la poesia.

Però la gruixuda closca que manté la seva freda i rutinària existència es veu de sobte trencada per l’atzar: una tarda, enmig de la bullícia de la ciutat, creu veure la Julia, una pianista a la qual va estimar i va perdre deu anys enrere a causa dels seus dubtes i a la seva incapacitat d’enfrontar-se a la realitat.

A partir d’aquest moment Michael dedica totes les seves forces a retrobar-la, com si aquest viatge desesperat al passat fos l’única cosa que pogués donar sentit a la seva vida. I en trobar-la, Michael descobrirà que el passat és una altra caixa de Pandora, i obrir-la el portarà a un viatge interior pels laberints de la memòria i a un altre viatge físic per Venècia i Viena en companyia de Julia, qui li revelarà un terrible secret i que és la cruel prova que mai hi ha una segona oportunitat.

Vikram Seth(Calcuta, 1952) és poeta, novel·lista, traductor i, sobretot, un dels artífexs del boom de la literatura angloíndia. Seth és un dels pocs escriptors contemporanis capaços d’integrar el món d’Orient en el d’Occident. Va estudiar política, economia i filosofia a Oxford i va treballar en una tesi sobre la demografia de la Xina rural per la Stanford University. Ha viatjat per la Xina, el Tibet i el Nepal.

La seva primera novel·la, El Golden Gate: un novel·la en vers, va ser publicada per primer cop l’any 1986. Després ha publicat llibres de viatges, poesia i altres novel·les com Un bon partit, una música constant, o la seva darrera novel·la, publicada al 2006, Dues vides.

Trobareu totes les obres d’aquest autor al catàleg de les Biblioteques de Vilanova: Vikram Seth.

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç: Una música constant de Vikram Seth

El Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el dissabte 1 de desembre a les 17:30h. Esteu convidats a participar-hi!

1 comentari

Any Internacional de l’Energia Sostenible per a Tothom

Conscients de la importància de l’energia per al desenvolupament sostenible, l’Assemblea General de les Nacions Unides ha designat l’any 2012 com l’Any Internacional de l’Energia Sostenible per a Tothom.

Els objectius principals d’aquesta commemoració són:

– Garantir l’accés universal a l’energia.
– Reduir la intensitat energètica mundial.
– Augmentar l’ús d’energies renovables.

Les energies sostenibles són aquelles que poden sortir del conjunt de fonts d’energia que periòdicament es troben a la nostra disposició i que som capaços de transformar en energia útil. És a dir, en l’energia que fem servir per fer anar la llum de casa, l’ordinador, la televisió, tot.

Teòricament les energies sostenibles, també dites energies renovables, són inesgotables, ja que majoritàriament provenen de l’energia del sol. Considerem que es regeneren, o es renoven, naturalment de manera més ràpida a la velocitat que les consumim, que les fem servir. Alguns exemples són l’escalfor del sol, el vent, les marees i l’escalfor dins de la terra, que es transforma en gas.

Les energies renovables es consideren energies alternatives per la seva disponibilitat garantida, és a dir, perquè les tenim ara i no en milers d’anys, com passa en el cas dels combustibles fòssils, com ara el petroli o el carbó, i també pel seu menor impacte ambiental, perquè no fan malbé la Terra.

La Biblioteca Virtual de la Diputació de Barcelona ha preparat un Prestatge Virtual on es pot trobar informació sobre recursos, activitats, informació, organismes, projectes… per aprofundir en la presa de consciència sobre la importància d’augmentar l’accés sostenible a l’energia, l’eficiència energètica i les energies renovables.

Els serveis energètics tenen un profund efecte en la productivitat, la salut, l’educació, el canvi climàtic, la seguretat alimentària i els mitjans de comunicació.

Per això, la Biblioteca Armand Cardona Torrandell ha preparat una taula amb tots els documents sobre energies renovables i sostenibilitat que podeu trobar al nostre fons. Podreu trobar aquest material al vestíbul de la biblioteca.

Us deixem amb un vídeo on es pot veure com els habitants de la regió de Pamir al Takiyistán es veuen obligats a sobreexplotar els arbustos muntanyencs a causa de l’alt cost del combustible importat. Una iniciativa de les Nacions Unides els ajuda a obtenir fonts d’energia alternativa per revifar la sostenibilitat de la regió.

 
No hi ha comentaris

‘Flanagan, el detectiu’ d’Andreu Martin i Jaume Ribera

L’Andreu Martín i en Jaume Ribera es van conèixer fent guions de còmic a l’Editorial Bruguera i, un bon dia, al restaurant Esterri de Barcelona van crear el personatge Flanagan.

Des d’aleshores, formen un tàndem inseparable.

No demanis llobarro fora de temporada, és el primer llibre de la sèrie, va ser publicat l’any 1987 i va rebre el Premi Nacional de Narrativa per a Joves. Actualment, la sèrie ja té dotze títols, el darrer publicat l’any 2009.

Altres títols de la sèrie també han obtingut prestigiosos premis. Flanagan de luxe va rebre el Premi Columna Jove de 1994, Alfagann és Flanagan va rebre el Premi Lector Jove 1996 i Flanagan Blues Band va rebre el Premi de la Crítica Serra d’Or 1997. Els llibres han estat traduïts al francès, alemany, portuguès, italià, castellà, basc, gallec i bable i han venut més de dos milions d’exemplars a tot el món.

Flanagan és el sobrenom d’en Joan Anguera, un estudiant d’institut que accepta encàrrecs de detectiu per tal de guanyar diners extra. Les trames de les novel·les combinen la investigació i l’acció amb elements còmics fruit de la seva joventut i manca de recursos.

En cada llibre en Flanagan comparteix aventures amb diferents companys, però mai falten la Pili (la seva germana), en “Xarxenaguer” (col·lega de l’institut), els pares, la Maria Gual (sòcia) i alguna nòvia.

Dins la sèrie Flanagan, destaca també El diari vermell d’en Flanagan en què el personatge del jove detectiu descobreix la sexualitat al costat de la Carlota (el personatge creat per Gemma Lienas), que explica la seva versió dels fets a El diari vermell de la Carlota.

Andreu Martin va néixer a Barcelona l’any 1949. Va estudiar Psicologia i durant molts anys es va guanyar la vida treballant com a guionista de còmics. A finals dels anys’ 70 va publicar les seves primeres novel·les i, des d’aleshores, publica amb assiduïtat novel·les policíaques i literatura juvenil. També ha treballat com a guionista a cinema i televisió.

El 2011 va publicar la seva darrera novel·la fins el moment, Cabaret Pompeya (Edicions 62) i va rebre el premi Pepe Carvalho a tota la seva trajectòria.

Jaume Ribera va néixer a Sabadell l’any 1953. Va estudiar Periodisme però mai va exercir. Va començar al món de les lletres escrivint guions de còmics per després passar a la literatura juvenil i als guions televisius, de la mateixa manera que el seu amic Andreu Martín.

Actualment escriuen una sèrie de novel·les per a públic més adult protagonitzades pel detectiu Àngel Esquius.

Us deixem amb un vídeo d’una de les cançons que acompanya un dels moments claus de les aventures d’en Flanagan.

No hi ha comentaris

Primera trobada del Club de Lectura Infantil 2012-2013

El passat dissabte 20 d’octubre va tenir lloc la primera trobada de la segona edició del Club de Lectura Infantil de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell.

En total s’han apuntat dotze nens i nenes d’entre 9 i 11 anys. Alguns continuen al club després de la seva experiència l’any passat i altres son nous.

Així doncs, en aquesta primera trobada van presentar-se, van parlar dels llibres i les coses que havien fet durant l’estiu, etc.

Aquest mes llegirem el llibre, El crim de la tangent d’Emili Teixidor, publicat per l’editorial Cruïlla l’any 2011. Es tracta del tercer llibre de l’autor protagonitzat per l’inspector Garrofa.

Una colla de bons amics van a passar un cap de setmana en un refugi de muntanya, prop d’uns terrenys on s’acaben de descobrir unes fosses comunes de la Guerra Civil. Però la sortida es complica quan la Lluïsa i l’Esther, les noies del grup, desapareixen misteriosament, i han d’avisar la policia.

L’inspector Garrofa comença a investigar els fets i, entre les declaracions escrites dels nois, apareixen uns missatges anònims amenaçadors. Què hi ha darrere la desaparició de les dues noies?

Emili Teixidor i Viladecàsneix a la població de Roda de Ter (Osona), el 22 de desembre del 1933. Durant els primers anys de la seva formació coincideix amb el poeta Miquel Martí i Pol a l’escola unitària del poble, i s’inicia una amistat que perdurarà al llarg dels anys.

Un cop llicenciat en Magisteri, durant els primers anys de la seva vida professional exerceix de mestre. Teixidor inicia la seva producció literària a finals de la dècada de 1960, així doncs escriu, entre d’altres, Les rates malaltes (1967), premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil, Dídac, Berta i la màquina de lligar boira (1969) i L’ocell de foc (1969), una novel·la històrica d’aventures per al públic jove que, amb una trentena d’edicions és un dels grans clàssics de la literatura juvenil catalana.

Després de treballar com a editor uns anys, decideix continuar amb la tasca d’escriure i compagina les obres adreçades a infants i joves, amb novel·les per adults i amb escriure guions per la ràdio i la televisió.

L’any 2003 publica la seva novel·la, Pa negre, que ha estat un gran èxit de crítica i públic. L’any 2010 es va estrenar l’adaptació cinematogràfica d’aquesta novel·la, que també va tenir un gran èxit tant nacional com internacional.

El Club de Lectura Infantil ens tornarem a trobar el 17 de novembre a les 17:30h. Us esperem!

1 comentari

Setmana del Tren a Catalunya

Amb motiu de la VIII Setmana del Tren de Catalunya, que té lloc fins el proper diumenge dia 28 d’octubre, el ferrocarril i tot el que l’envolta té un espai destacat a la sala infantil de la biblioteca Armand Cardona.

El Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú, com cada any, viu la Setmana del Tren de manera especial i per al proper diumenge dia 28 d’octubre hi haurà una  jornada de portes obertes al Museu, amb una edició especial del conte tren i la projecció especial d’un documental al vagó J.

El ferrocarril de Vilanova i la Geltrú va lligat estretament al nom de Francesc Gumà i Ferran, un “americano” que tornà de Cuba amb una gran fortuna i que tenia en ment connectar Barcelona amb Vilanova i la Geltrú per la costa mitjançant ferrocarril. Se li donà la concessió però sense cap mena de subvenció ni ajut, això l’obligà a buscar amb cos i ànima finançament entre altres “americanos”, a part de deixar-hi una part de la seva fortuna. El 28 de desembre de 1881 arribava el primer tren a l’estació de Vilanova i la Geltrú, acabant així amb l’aïllament que el massís del Garraf suposava per a la Nostra contrada.

Qui tingui curiositat per saber com funcionaven els trens d’abans, què hi ha en una estació, el per què viatgem en tren, què és l’AVE, per on poden circular els trens, com es fa el manteniment dels trens…en resum per descobrir la història dels trens, dels més antics als més moderns o qui vulgui emprendre un viatge al món de la imaginació utilitzant com a mitjà de transport el tren, la biblioteca Armand Cardona posa al vostre abast tot el seu fons documental.

Ja teniu tots els documents a punt per emportar en préstec!


1 comentari

24 d’octubre – Dia de la Biblioteca

Des de 1997, cada 24 d’octubre es conmemora el Dia de la Biblioteca. La iniciativa sorgeix de la ‘Asociación Española de Amigos del Libro Infantil y Juvenil’, recolzada pel Ministeri de Cultura, a través de la Direcció General del Llibre, Arxius i Biblioteques, en record de la destrucció de la Biblioteca de Sarajevo, incendiada al 1992 durant el conflicte balcànic.

 

La iniciativa va néixer per a traslladar a la opinió pública la importància de la biblioteca com a lloc de trobada dels lectors de totes les edats amb la cultura, i com a instrument de millora per a la formació i de la convivència humana.

La ciutat triada per a la celebració ha estat Alcalà de Henares i, com cada any, es realitza un cartell per a la commemoració. Aquest any, la il·lustració és obra de Juan Ramón Alonso i el text de l’escriptor Jose Ma. Gutiérrez de la Torre.

Per la seva banda el Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona també va realitzar el passat dilluns, 22 d’octubre, un acte per conmemorar aquesta efemèride. En aquesta ocasió la cita, amb la voluntat de conèixer noves experiències i serveis, va ser a la recent inaugurada Biblioteca Central de Castelldefels.

Per això us convidem avui a visitar la nostra Biblioteca o la que us sigui més propera per conèixer tot el que oferim: llibres per a tots els gustos, material audiovisual, música, connexió a Internet, activitats de promoció de la lectura i moltes coses més!

Biblioteca de Kansas City (USA) – Una forma original de promoure les biblioteques!

No hi ha comentaris

Joan Daniel Bezsonoff a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell

Aquest dissabte, 27 d’octubre, a les 18h a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell comptarem amb la presència de l’escriptor Joan Daniel Bezsonoff, que ens parlarà de la seva experiència com escriptor i col·laborador a diferents diaris. Aquesta activitat, organitzada en col·laboració amb la Institució de les Lletres Catalanes de la Generalitat de Catalunya, té per objectiu apropar als usuaris de les biblioteques a la realitat d’alguns dels escriptors contemporanis de les nostres contrades.

Joan Daniel Bezsonoff va néixer a Perpignan el 1963 i és professor de llengua catalana a la mateixa localitat, a més de ser col·laborador del diari El Punt en l’edició del Rosselló i del Quadern de El País, a més de a les revistes L’Avenç i El Temps.
Les seves primeres novel·les, entre les que destaquen Les rambles de Saigon (1996), Les lletres d’amor no serveixen de res (1997), La revolta dels geperuts (1999) i Les dones de paper (2001), van ser publicades a l’editorial rossellonesa Trabucaire. Posteriorment va publicar La presonera d’Alger (2002), La guerra dels cornuts (2004), guanyadora dels premis Just M. Casero 2003 i Mediterranée 2004, Les amnèsies de Déu (2005), guanyadora dels premis Salambó, Crexells i Maria Àngels Anglada, Els taxistes del Tsar (2007), Un país de butxaca (2010), Una educació francesa (2009), amb la que va guanyar el Premi Lletra d’Or, i La melancolia dels oficials (2011).

La seva darrera obra publicada és Les meues universitats (2012), un nou llibre de la seva sèrie de textos autobiogràfics que segueix a Una Educació francesa i Un País de butxaca. Un llibre autobiogràfic en què l’autor de Nils repassa els seus anys de formació universitària amb una prosa aguda i espurnejant. Tal i com diu Vicenç Pagès al seu article aparegut a la revista Avenç d’octubre “Ordenat en capítols conceptuals, el llibre desplega les vicissituds de Bezsonoff quan, després d’acabar el batxillerat, entra al Liceu Masséna a Niça, per cursar-hi l’exigentíssima Khâgne, els cursos de preparació per a l’examen d’admissió a les Escoles superiors franceses. És, com tants llibres de to autobiogràfic, una reelaboració allunyada del temps que s’evoca, el procés d’escriptura d’un adult que, sense impostures, codifica el passat en funció de la seva particular singladura vital i reinterpretació en clau de present.[…] les universitats de Bezsonoff intensifiquen el plural: universitats són la vida, els plans oficials d’estudi, les lectures, els amics, els amors, els desamors, els cinemes, els semi admissible de les rigoroses puntuacions dels exàmens, els conserges que juguen a escacs, les felicitats fugaces, pòstumes en la bellesa de l’ordre cristal·litzat de l’escriptura de Bezsonoff.”

A les Biblioteques Públiques de VNG podeu trobar els principals títols d’aquest autor que us referenciem a continuació:

La Presonera d’Alger (2002)
La Guerra dels cornuts (2004)
Les Amnèsies de Déu (2006)
Els Taxistes del tsar (2007)
Una Educació francesa o les set vides d’en Bezsonov (2009)
Un País de butxaca (2010)
La Melancolia dels oficials (2011)
Les Meues universitats (2012)

Amb el següent reportatge del programa Tot un món podeu conèixer una mica més la persona i l’obra d’aquest escriptor de la Catalunya nord:

No hi ha comentaris

El Roto, Premi Nacional d’Il·lustració 2012

Ándres Rabago, més conegut com el Roto, ha obtingut el Premi Nacional d’Il·lustració 2012 que atorga el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport i que està dotat amb 20.000€.

El jurat ha subratllat que el reconeixement a Rábago es deu a “la seva visió crítica, poètica, aguda i intel·ligent que ens ajuda a reflexionar sobre com som i com vivim”.

El guardó esmenta també “la seva defensa del llibre en particular i de la cultura en general com a eines imprescindibles per a la construcció d’una societat avançada”.

Col·laborador habitual de El País, les seves vinyetes polèmiques i les seves crítiques ferotges a la societat li han regalat un exèrcit de fidels seguidors.

El Roto, va néixer a Madrid l‘any 1947. Va començar a publicar les seves primeres vinyetes l’any 1968 a revistes com La Codorniz, Hermano Lobo i Por favor. Historietista, humorista gràfic, guionista, escenògraf i pintor, Rábago és conegut també pel seu un altre pseudònim, Ops.

Al llarg de la seva trajectòria el dibuixant ha publicat els seus treballs en mitjans com a Diario 16, Canvio 16, Tiempo, El Periódico de Catalunya, Informaciones, Pueblo i La Hoja de los Lunes.

Actualment es pot veure una gran mostra sobre la seva obra al Centre Cultural Tecla Sala de l’Hospitalet del Llobregat. ‘Un viatge de mil dimonis (i un parell d’àngels)’, títol de la mostra, es podrà veure fins el 24 de febrer de 2013.

La mostra compta amb 185 obres que recullen més de 40 anys de carrera.

Us deixem amb una entrevista realitzada a l’artista per l’equip de La Casa Encendida de Madrid.

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »