Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per Setembre, 2011

‘Los Garriris’ de Javier Mariscal

Los GarririsNeixen a la platja, pugen i baixen per les dunes, juguen amb les ones, pesquen sense pescar peixos, lliguen sense lligar en aquests litorals turístics plens de quioscs on la vida es regeix per les regles de l’oci i el gaudir. El Mediterrani és el seu espai natural, el lloc que marca la seva forma de ser i de relacionar-se. Són un món, un paisatge, una geografia, una manera de ser i d’anar per la vida.

Los Garriris van néixer als anys 70, quan el seu creador, Javier Mariscal, dibuixava historietes per a publicacions com el Rrollo Emmascarado i El Víbora. Els protagonistes són tres ratolins (Fermín, Piquer i Julián) que viuen sense preocupacions ni angoixes. Reivindiquen l’hedonisme com a forma de vida i el seu únic objectiu és gaudir del sol a la platja o ballar fins les tantes de la matinada a la discoteca de moda.

Javier MariscalEs tracta d’un projecte molt personal de Mariscal, un projecte en el qual mentre ell va dibuixant les vinyetes els personatges li van parlant. Es tracta de personatges fronterers, outsiders, sempre en el litoral, que és una frontera impressionant: dues masses, terra i aigua, que es respecten. Les ones acaricien la terra, molt afectuoses. Els encanta moure’s en aquest territori, caminar per la sorra seca i la sorra mullada, pels trossos de litoral on l’aigua de la marea es queda estancada. S’acusa al seu autor que tenen poca dramatúrgia: no hi ha nus, no hi ha desenllaç. Mariscal ho explica: “van a pescar i el desenllaç és que avui tampoc pesquem gens, viuen el moment”.

Al llarg d’aquests anys se’ls ha pogut veure interpretant molts papers: han estat minimalistes, abstractes, ètnics, pops o icones segons ho recomani el mitjà, la disciplina o l’encàrrec. Fins i tot són el germen de Cobi, la mascota olímpica de Barcelona’92.

Tira còmica dels Garriris

“Molts em pregunten don surt aquest nom tan estrany de garriri. De petit em va costar molt aprendre a llegir […] un dia llegint en veu alta una historieta a un germà petit hi havia un personatge que estava molt enfadat i posava “Grrr…” Jo quan apareixien aquest tipus d’expressions les traduïa i en aquest cas per a mi el personatge deia “Garriri, garriri”. Tots, com no, van riure de mi”, Mariscal dixit.

No hi ha comentaris

Visites escolars a la Biblioteca Armand Cardona

Ja han començat les visites escolars a la Cardona…

Aquest curs en tindrem moltes de diferents escoles de la ciutat. Des de Educació infantil i al llarg de tota la primària, els alumnes any rere any veniu a la biblioteca a aprendre moltes coses: què hi podeu trobar, com funciona el catàleg, com trobar informació a les enciclopèdies, als atlas o a internet…

Els més petits pareu l’orella al cau de la Ratoliva  esperant escoltar algun soroll…

ratoliva.jpgAquest màgic personatge és la mascota de la Sala de lectura infantil de les Biblioteques de Vilanova. Visita totes les escoles i a tots i a totes els nens i nenes des de P3 fins a 2n de primària. Us explica què està fent a la biblioteca, quins són els llibres que més li agraden i com s’ha convertit en un ratolí expert en contes.

p1000115.JPG

La Ratoliva els anunciarà també la visita de la seva amiga, Ania la Veterinària que us portarà uns contes per a la biblioteca de la vostra escola.
Els nens i nenes de Vilanova us estimeu molt la Ratoliva i per això li escriviu cartes i li porteu dibuixos que després ella penja al seu cau o a la sala infantil…

 

A partir de 3r de primària us ve a veure l’Iu el detectiu.

Ja el coneixeu, es tracta d’un divertit i despistat detectiu que us introduirà en el fantàstic món dels llibres, a través de les seves pròpies vivències personals en un taller de terror, de poesia, d’història o mitologia… cada any us porta noves aventures!! I un munt de llibres per triar.

L’any passat a la Cardona vam fer 177 visites entre totes dues biblioteques  i vau passar per aquí gairebé 3000 nens i nenes!

11 comentaris

Tot un món d’informació al teu abast!

Càtaleg Aladí

Les Biblioteques Municipals de VNG, mitjançant els recursos que ofereix la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, permeten l’accés a tota una sèrie d’informació i de fonts documentals que abasta diferents àmbits: des dels propis documents de les biblioteques, passant per la consulta de bases de dades (de salut, de legislació o generals), enciclopèdies virtuals, diaris a text complet, jocs, etc.

Relacionat amb això des del 22 de setembre els usuaris de les Biblioteques Municipals poden accedir gratuïtament i des de casa seva a totes aquestes fonts d’informació. Per fer-ne ús només cal que es validin amb el seu número de carnet més el PIN (que per defecte són els 8 dígits de la data de naixement).Bases de dades

Els recursos que s’ofereixen són els següents:

•    Bases de dades temàtiques
•    Enciclopèdies
•    Fons hemerogràfics digitalitzats
•    Jocs
•    Legislació i butlletins oficials
•    Premsa

EnciclopèdiesPels més menuts de la casa l’espai Chilias ofereix tot un seguit de recursos que són del seu interès:

•    Enciclopèdies
•    Jocs educatius (per a nens des de els 3 fins els 12 anys)

Consulta catàlegTambé volem incidir en les possibilitats que brinda el Catàleg Aladí, que a més de permetre l’accés a les diferents col·leccions de les Biblioteques (llibres, CDs, DVDs, revistes, etc.) també ofereix tot un seguit de recursos d’allò més pràctics:

•    Els més prestats
•    Novetats de les biblioteques

Per acabar només recordar que a tota aquesta oferta informativa les Biblioteques Municipals també ofereixen la possibilitat de connectar-se a internet amb el servei Internet I+ (20 sessions) i amb el WiFi (amb temps il·limitat), ambdós gratuïts.

24×365

1 comentari

6a Setmana Garraf per la Pau

Cartell de la 6a Setmana Garraf per la PauDes d’avui, 27 de setembre, i fins el proper 7 d’octubre el Consell Comarcal del Garraf organitza la Setmana Garraf per la Pau, que aquest any arriba a la sisena edició, consolidant-se com l’activitat de foment de la cultura de pau al territori.

La Setmana Garraf per la Pau s’emmarca dins el Programa Garraf per la Pau que el Consell Comarcal del Garraf desenvolupa des de l’any 2005 amb l’objectiu d’analitzar els conflictes violents i el seu impacte en els Drets Humans i d’acostar la ciutadania, especialment el jovent, a algunes realitats del món que posen de manifest la necessitat d’assumir, entre tots, un compromís actiu i positiu amb la justícia i el desenvolupament.

Dins el Programa Garraf per la Pau també es promou la recerca per a la pau a través del suport al Premi per treballs de batxillerat que atorga la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona. Dins aquesta convocatòria, el Consell Comarcal del Garraf ofereix un premi especial per recerques relacionades amb la cultura de pau, presentades per alumnes dels centres educatius de la comarca.Logo de l’Any Europeu del Voluntariat

Aquest any, en motiu de l’Any Europeu del Voluntariat, s’ha programat el curs de voluntariat “Jove! Tu marques la diferència”, que serà impartit a joves de primer de batxillerat d’alguns instituts de la comarca. Per als més petits de les escoles de Canyelles i Olivella s’ha organitzat el taller de construcció de màscares “Les cares de la guerra, les cares de la Pau”. I paral·lelament, de l’1 al 7 d’octubre es podrà seguir al Canal Blau un cicle de documentals amb capítols de la sèrie “Latituds” de TV3, guanyadora del Premi honorífic del Festival de Cinema i Drets Humans Barcelona 2011.

La jornada de cloenda serà a la Masia d’en Cabanyes i lDocuments relacionats amb la 6a Setmana Garraf per la Pau a la Biblioteca Armand Cardona’acte començarà amb la presentació de conclusions dels cursos i tallers realitzats als centres educatius i després hi haurà la taula rodona “Joves del Garraf s’apropen a la cultura de pau”.

A les biblioteques de Vilanova podeu consultar documents sobre el voluntariat i els altres temes que es tractaran en aquesta 6a Setmana Garraf per la Pau i durant aquests dies els trobareu exposats tant a la Biblioteca Armand Cardona com a la Joan Oliva.

No hi ha comentaris

Tardor de contes solidaris: ‘El somriure de Garmi’

Aquest passat dissabte, 24 de setembre, es va iniciar a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell amb un gran èxit de públic el cicle Tardor de contes solidaris, amb el que es pretén viatjar a diferents països de la mà de les ONGD.

‘El somriure de Garmi’ a la Biblioteca Cardona

Sota el títol És aquest el món que vols? Propostes per a una VNG més solidària i de la mà de l’ONG Ajuda al Desenvolupament la sala d’actes de la Biblioteca va acollir la presentació del documental El somriure de Garmi de Mali.

El somriure de Garmi

Aquest premiat documental realitzat el 2010 ens presenta als nens i nenes de Garmi (Mali) que després d’escoltar la verdadera història del seu poble de boca del cap de la tribu decideixen fer alguna cosa per evitar que es repeteixin les desgràcies del passat: guerres i sequeres. Llavors Moussa, un nen de 12 anys, els explica que hi ha unes pedres de colors que es troben en un pou molt llunyà anomenat Djalude. Aquestes pedres donen la felicitat i l’alegria a tota la gent que les prova i, quan hi ha felicitat i alegria no hi ha desgràcies mai, tal i com els havia dit el savi marabú. En aquest moment decideixen anar a la cerca d’aquestes pedres per donar-se-les al futur de la comunitat de Garmi i d’aquesta manera escriure el seu pròsper destí.

Nens a MaliAquest cicle organitzat per la regidoria de Cooperació i Solidaritat de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, que té per objectiu apropar als infants valors i costums d’altres països amb els que les ONG de la ciutat hi cooperen, es realitza durant els mesos de setembre, octubre i novembre per voluntaris i voluntàries de la ciutat que explicaran un conte a les Biblioteques municipals coincidint amb l’Hora del Conte dels dissabtes. Els divendres a les sis de la tarda també ho faran a les Ludoteques i Espais de Lleure i Conciliació de Vilanova i la Geltrú.
Si voleu consultar el programa cliqueu el següent enllaç: Tardor de contes solidaris


La sonrisa de Garmi per octaviroyo

1 comentari

Collapse into… R.E.M.

Adéu de R.E.M.

“Un home savi va dir: la gran habilitat per anar a una festa es saber quin és el moment d’anar-se’n”, amb aquesta lapidària frase Michael Stipe va segellar aquesta setmana el final d’una de les bandes de rock que han marcat el pas durant les darreres dues dècades de la música pop-rock: els R.E.M. (Rapid Eye Movement).

Després de 31 anys de carrera, el grup format pel baixista Mike Mills, el cantant Michael Stipe i el guitarrista Peter Buck (als quals cal afegir el bateria Bill Berry en la seva primera etapa) han dit adéu al gran públic de la forma que ells pensen què és la més coherent: després de publicar el seu darrer treball, amb el “premonitori” títol de Collapse into now, i reconèixer que ja no tenen els ànims ni les idees per continuar.

Els R.E.M. són bàsics per entendre l’accés del rock alternatiu als grans estadis; ho van fer abans que ningú, el 1988 amb el seu cinquè treball, Document, que va precedir el seu gran treball: Out of time, el seu setè àlbum que els va catapultar com a la banda de rock més important del planeta. Igualment també van ser els pioners d’un model d’èxit assolit sense concessions artístiques, la qual cosa els va valer ser el referent d’importants bandes alternatives com ara Sonic Youth, Radiohead o els propi Nirvana (que en aquests dies també estan en boca de tots pel 20è aniversari de l’edició del seu gran treball: Nevermind).

R.E.M. en directe

Nascut a principis dels anys 80 a la localitat d’Athens (Georgia – USA), R.E.M. era un grup de rock quan el que es portava en aquella època era el pop britànic de grups com Duran Duran o Spandau Ballet. El seu so es caracteritzava per les guitarres típiques del folk-pop dels seixanta, les críptiques lletres d’Stipe i el seu compromís polític.

La dècada dels noranta va suposar el gran moment de la banda i, al ja referenciat Out of time, van seguir grans treballs com Automatic for the people i temes per recordar com Man on the moon, Losing my religion, It’s the end of the world…

i tots els que podeu escoltar en la següent playlist d’Spotify que respon a una enquesta realitzada per la revista Rolling Stone que ha triat entre els seus lectors els 10 millors temes de la banda:

The best of… R.E.M.

A partir d’aquí, i sobretot amb el canvi de segle, els seus treballs van iniciar un lent declivi que va culminar aquest mateix any amb la publicació de Collapse into now, que pel que sembla serà el seu darrer treball i que va ser saludat per la crítica com el seu millor esforç de la dècada.

Repasem a continuació part de la seva discografia, la més rellevant, i que podreu trobar a les biblioteques de VNG:
Document (1987)
Out of Time (1991)
Automatic for the people (1992)
Monster (1994)
Up (1998)
Reveal (2001)
Around the sun (2004)
Accelerate (2008)
Collapse into now (2011)

I per a tots aquells que vulguin conèixer millor la història d’aquesta llegendària banda poden llegir el llibre R.E.M. (1995) escrit per un dels “biografs oficials” del grup: Tony Fletcher.

No hi ha comentaris

‘La mano invisible’ d’Isaac Rosa

La mano invisible - Seix Barral

Entre les novetats que presentem aquesta setmana a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell volem destacar la darrera novel·la de l’escriptor Isaac Rosa: La mano invisible.

La mano invisibleEn aquest llibre trobarem gent que treballa, que treballa amb les mans, posant totxos, muntant peces en cadena, tallant carn, cosint, fregant, carregant caixes i tecleja sense descans. Però no saben amb quina finalitat. Només una cosa és segura: una mà mou els fils i pot convertir la seva jornada laboral en un malson. Aprofitem per observar-los i veure com treballen; amb ells no els hi fa res, saben que estem mirant…

S’aborda un dels grans temes del nostre temps i un dels menys tractats per la literatura actual: el món laboral. I es fa des de dins, des de el deteriorament que cada vegada més treballadors pateixen, mitjançant una història plena de tensió i estupor. Sempre innovador en la seva exposició, però preservant una veu inconfusible, l’autor arranca des d’un primer pla per obrir progressivament un punt de vista que deixarà al descobert el seu excepcional plantejament i l’admirada sorpresa del lector.

En paraules de José Luis Pardo, aparegudes com a colofó a l’obra, “el treball, en si mateix considerat, sembla ser, en efecte, inenarrable […] Hi ha moltes narracions que transcorren total o parcialment en llocs de treball, però el que aquestes narracions relaten és alguna cosa que ocorre als personatges al marge de la seva mera activitat laboral, i no aquesta activitat quan tal, perquè la seva brutalitat o la seva monotonia semblen assenyalar un límit a la narrativitat”.

Isaac RosaIsaac Rosa ha publicat les novel·les La malamemoria (1999), posteriorment reelaborada en ¡Otra maldita novela sobre la guerra civil! (2007), i El vano ayer (2004), que va ser guardonada el 2005 amb el Premi Rómulo Gallegos, el Premi Ojo Crítico i el Premi Andalusia de la Crítica, així com l’obra de teatre Adiós muchachos (1998), la narració El ruido del mundo (1998) i diversos relats que han aparegut en llibres col·lectius. És, a més, coautor de l’assaig Kosovo. La coartada humanitària (2001). Traduïda a diversos idiomes, la seva novel·la El vano ayer va ser portada al cinema per Andrés Linares sota el títol La vida en rojo.

No hi ha comentaris

La Tardor

fullesdetardor.jpg

Avui, 23 de setembre, ha començat la Tardor coincidint amb l’equinocci de tardor i acaba el 21 de desembre, dia del solstici d’hivern. És l’estació més freda i seca de l’any, l’època en què el Sol és minvant. Es caracteritza per ser l’època de l’any en què cauen les fulles seques dels arbres i l’època en què es recullen dos dels productes del bosc: les castanyes i els bolets. Aquesta estació també concentra l’època en què tradicionalment es mata el porc i es va de cacera, ambdúes activitats destinades a tenir un bon rebost de carn per passar el fred hivern. Els productes gastronòmics de la temporada són els bolets, les castanyes i les carbasses, els calamars, les magranes, els productes de la verema i l’aviram, l’oli, l’all, les patates, el formatge i els llegums.

tardor.gifA la biblioteca trobareu un munt de documents relacionats amb aquesta estació i les festes que celebrem a Catalunya

Aquí us fem cinc cèntims, però a la sala infantil hi trobareu moltes més…

 • La Tardor. Ulises Wensel, Josep Mª Parramon.
 • La Plis Plau i els colors de la tardor. Pep Molist,Cristina Sardà.
 • Mic, ha arribat la tardor [enregistrament vídeo].
 • El Libro del otoño. Rotraut Susanne Berner.
 • Els 50 bolets més comuns. Marisa Castro, Alfredo Justo, Puri Lorenzo; il·lustracions de Carlos Silva.
 • Caçadors de bolets: la sèrie de TV3 [enregistrament vídeo].
 • Guia de bolets per a nois i noies. Ramon Pascual.
 • Sortim a buscar bolets. Noemí Mundet; Jordi Sunyer.

LES FESTES DE LA TARDOR:

 • La Castanyada. Núria Font; il·lustracions de Xavier Salomó.
 • Tots Sants: Halloween. Teresa Sabaté Rodié, Rita Culla Perarnau.
 • L’Estrany cas de la nit de Halloween. Geronimo Stilton; il·lustracions de Lorenzo Chiavini.

 

6 comentaris

Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya 2011

Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya 2011Des de fa uns anys, l’inici de la tardor ve marcat per la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni (JEP). Aquest cap de setmana, 23, 24 i 25 de setembre, Catalunya té una cita amb el patrimoni que està més viu que mai.

Les Jornades Europees del Patrimoni van ser creades per acostar la ciutadania europea a aquest tresor col·lectiu, tant a la seva realitat més local, com a aquesta dimensió continental, no menys certa ni de menys interès. Un any més, Catalunya es farà ressò d’aquesta iniciativa en un cap de setmana ple de tota mena d’activitats gratuïtes amb una clara finalitat: descobrir aquest llegat excepcional que és el patrimoni cultural i gaudir-ne.

Enguany Catalunya acull més de 300 activitats de tot tipus. Diferents formes d’apropar-nos a la riquesa patrimonial del nostre país i descobrir llocs històrics, arquitectura monumental, jardins, arqueologia clàssica o museus, entre moltes altres possibilitats.

patrimoni.gencatUna de les novetats d’aquest any són les Jornades 2.0: durant aquests dies, aquesta pàgina de Facebook es convertirà en la comunitat virtual de les JEP a Catalunya. Es pot utilitzar per recomanar activitats o fer-ne algun comentari. Igualment es pot aprofitar aquest canal per buscar altres persones que estiguin interessades en participar en la mateixa activitat que tu i proposar una trobada col·lectiva.
També podràs seguir les recomanacions del programa a través de l’etiqueta #jep2011 de Twitter.

VI concurs de fotografia del patrimoni cultural de Vilanova i la GeltrúVilanova i la Geltrú, per la seva banda, hi col·labora amb aquest programa amb l’organització per part de l’Organisme Autònom de Patrimoni Víctor Balaguer del “VI concurs de fotografia del patrimoni cultural de Vilanova i la Geltrú”, del qual es podrà veure l’exposició aquest cap de setmana al Museu Víctor Balaguer.

Vilanova i la Geltrú compta amb un ampli i valuós patrimoni cultural i amb aquest concurs de fotografia que arriba enguany a la sisena edició, es vol donar a conèixer la visió que tenen els joves sobre el patrimoni de la ciutat. Aquest diumenge 25 tindrà lloc el lliurament de premis.

Castell de la Geltrú

La Biblioteca Armand Cardona i Torrandell se suma a aquesta celebració i per aquest motiu a partir d’avui i durant la propera setmana exposarem part del fons que tenim relacionat amb el patrimoni català en general i sobretot relacionat amb Vilanova i la Geltrú.
Us convidem a que participeu en aquestes activitats i gaudiu de la nostra cultura!

No hi ha comentaris

‘L’animal moribund’ de Philip Roth

L’animal moribundComença una nova temporada del Club de lectura i en aquesta ocasió la lectura protagonista és l’obra d’un dels autors contemporanis més reconeguts per la crítica i pel gran públic: L’animal moribund del nord-americà Philip Roth.

En aquesta novel·la de 2001, Roth reprèn al personatge de David Kepesh (El pit i El profesor del deseo). Kepesh té aquí ja més de seixanta anys, és un eminent crític televisiu i un dels catedràtics estrella en una universitat novaiorquesa quan coneix a Consuelo Castillo, una atractiva estudiant de vint-i-quatre anys, de modals refinats i filla d’un matrimoni de rics exiliats cubans. Comencen una aventura sexual que resulta ser una bomba que fa miques el món intel·lectual i eròtic de David. Des de la revolució sexual dels seixanta, quan va abandonar a esposa i fill, Kepesh s’ha donat a experimentar el que crida «la masculinitat emancipada», escapant a l’abast de la família o d’una parella. Amb els anys ha aconseguit refinar el que va mamar d’aquesta exuberant dècada de protesta i llibertat fins a encaixar-la en una vida plenament ordenada, on segueix tenint, amb joves estudiants, vies de fuita al món del eros i així mateix sap mantenir la distància estètica suficient. Però la joventut i bellesa de Consuelo desarmen per complet els paràmetres pels quals es regeix David, qui es veu convertit en un possessiu obsés sexual condemnat a arrossegar-se pel fosc món de la gelosia.
Estem davant d’una novel·la rellevant pel que fa a la forma d’escriure de Roth, tan personal i amb tantes referències a l’atenció del lector, així com a algunes de les seves reflexions entorn l’amor i les relacions de parella.

Philip RothPhilip Roth va néixer a Newark, New Jersey, el 1933. Va estudiar a la Universitat de Bucknell i a la de Chicago, on va exercir de professor de Literatura Anglesa, i més endavant a Iowa i Princeton on va ensenyar Escriptura Creativa. Es tracta d’un escriptor imprevisible i cada novel·la seva és un descobriment, destacant obres com El lamento de Portnoy (1969), Operación Shylock (1993), Nèmesi (2011) i, sobretot, la fascinant trilogia en la que analitza amb extraordinària agudesa les contradiccions de la societat nord-americana dels segle XX: Pastoral americana (1968), Me casé con un comunista (1998) i La mancha humana (2000). Entre d’altres, ha guanyat el Premi Médicis a la millor novel·la estrangera, el National Book Award for Fiction, el National Book Critics Circle Award, el PEN/Faulkner i el Pulitzer de narrativa.
El 1986 va rebre la Medalla Nacional de las Artes, i el 2001 el més alt guardó que concedeix l’Acadèmia Nord-americana de les Arts i de les Lletres, la Medalla d’Or de Narrativa, atorgada cada sis anys a la totalitat d’una obra.

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç: L’animal moribund de Philip Roth

El Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el dissabte 22 d’octubre a les 17h i la complementarem amb el visionatge de la pel·lícula Elegy, basada en aquesta obra. Esteu convidats a participar-hi!

Us deixem amb el tràiler d’Elegy:

3 comentaris

Pàgina Següent »