Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per Gener, 2011

‘El marino que perdió la gracia del mar’ de Yukio Mishima

La lectura d’aquest mes és una de les grans obres d’aquest malaurat escriptor japonés. Publicada l’any 1963, aquesta novel·la curta de Yukio Mishima, tanca diverses històries tràgiques: d’una banda està la història del romanç entre Fusako i Ryuji, que fa que ella El mariner que va perdre la gràcia del martorni a obrir-se i lliurar-se a l’amor després d’anys d’estar vídua i solitud; d’altra banda la història del mariner, Ryuji, un home solitari i una mica esquerp, la vida del qual al mar li ha fet acostumar-se al silenci. La història entre ells no tindria major rellevància que una altra d’amor si no fos per l’existència del fill de Fusako, Noburu. Aquest és un adolescent que viu el romanç de la seva mare amb molt interès cap al mariner i les seves històries de navegació, que més tard es veurà decebut per l’acceptació del mariner de la quotidianitat.

Mishima sap utilitzar els diàlegs i els silencis per crear en El marí que va perdre la gràcia del mar una atmosfera sufocant i tibant. Reflecteix, en els seus trastornats personatges, la convulsió soferta per la societat japonesa després de la traumàtica derrota que van sofrir en la Segona Guerra Mundial. L’autor aconsegueix admirablement produir amb la paraula sensacions tan diverses, com la compassió, rebuig, tendresa,… al llarg de tan poques pàgines.
En el característic estil de Mishima, la història es va desenvolupant pausadament. Però, per la brevetat del text, aquest estil pausat no resulta lent. La seva habilitat radica a proporcionar les pistes i detalls suficients com perquè el lector pugui simpatitzar amb els personatges i desitjar que el final sigui un altre com el que amenaça amb presentar-se. Un final impensable i fatídic que, no obstant això, Mishima té el bon gust de no detallar, deixant al lector armar el desenllaç de la història en la foscor de la nostra imaginació.

El marinero que perdió la gracia del mar

Yukio Mishima és un dels autors japonesos més coneguts a tot el món, no solament per la seva obra literària sinó també per la seva mort, producte del suïcidi ritual conegut com Yukio MishimaHarakiri. Tot i estar tres vegades nominat al Premi Nobel de Literatura no va arribar a guanyar-ho. En els seus llibres, predominen temes com la sexualitat, les transformacions polítiques i la mort.

Es tractà d’un autor molt prolífic que va escriure 40 novel·les, 18 obres de teatre, 20 llibres de relats, i almenys 20 llibres d’assajos, així com un llibret. Entre tots aquests destaquen, a banda de la seva tetralogia El mar de la fertilidad, 1967-1970 (Nieve de primavera, Caballos desbocados, El templo del alba i La corrupción de un ángel) altres relats com ara Confesiones de una máscara (1948), Sed de amor (1950), El pabellón de oro (1956), El marinero que perdió la gracia del mar (1963), La Perla y otros cuentos (1966) i l’assaig Lecciones espirituales para los jóvenes samurais.

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç: El mariner que va perdre la gràcia del mar

El Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el dissabte 26 de febrer a les 17.30h. Us esperem!!!

12 comentaris

Selecció de Novetats – Febrer 2011

Selecció de novetats

Ja podeu trobar a la Biblioteca Armand Cardona la nova selecció de novetats, en aquest cas la corresponent al mes de febrer, que inclou documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil (lectura i coneixements), música, cinema, fotografia i còmics.

Aquest mes destaquem, entre les novetats per adults, l’assaig de Ferran Gallego El Mito de la transición: la crisis del franquismo y los orígenes de la democracia, 1973-1977: aquest estudi desmunta el mite de la transició espanyola i descobreix els errors i renúncies que va cometre l’esquerra en una negociació que va fer possible que el bloc social del franquisme salvaguardés l’essencial dels seus privilegis.

També us volem recomanar la darrera novel·la d’Haruki Murakami, De què parlo quan parlo de córrer, un treball que es troba a mig camí entre el llibre d’autosuperació i el relat de ficció. De què parlo quan parlo de córrer explica el canvi vital que va representar per a Haruki Murakami l’autodisciplina marcada per la voluntat de córrer.

Selecció de novetats

Entre els còmics podreu trobar el darrer Premi ACBD de la crítica a França Dios en persona, de Marc-Antoine Mathieu, un relat en forma d’ironia sobre els processos mediàtics i les campanyes de publicitat. Mostra que els dubtes sobre l’existència de Déu mai deixen d’estar d’actualitat, i que tant els que creuen com el que no, tenen sempre alguna cosa que opinar sobre Déu.

Entre les novetats de la secció infantil destaquem el llibre publicat dins la col·lecció Ginjoler del Cep i la Nansa, Tot l’any de Lola Casas, que ens mostra un interessant recorregut per les estacions de l’any a través de les poesies infantils de la Lola Casas, acompanyades de les acurades il·lustracions d’en Pere Cabaret.

També us recomanem el llibre Tinc dret a ser nen d’Alain Serres que us servirà per conèixer, aprendre i comprendre els drets dels infants de la veu de nens de tot el món i de qualsevol condició a través d’artístiques il·lustracions i d’un text amb un
marcat caràcter poètic. Una obra que celebra el 20è aniversari de la Convenció sobre els Drets del Nen, signat el 20 de novembre de 1989.

Selecció de novetats

Pel que fa a la música us presentem la darrera obra del productiu John Zorn, In search of the miraculous: hymns, prayers and sacred dances, un dels grans exponents de les noves tendències musicals. Un treball inspirat en pràctiques esotèriques, màgia blanca, rituals i mites antics. El resultat és notable: música essencialment amable i interpretada amb nervi ferm.

Per últim, a la secció de cinema us recomanem la pel·lícula Malditos bastardos visió “tarantiniana” de la Segona Guerra Mundial a partir del protagonisme d’un curiós grup de mercenaris que es dedica a aniquilar l’exèrcit alemany; diàlegs magistrals, violència i sentit de l’humor típics de l’autor. A destacar l’excel·lent interpretació del coronel nazi Hans Landa (Christoph Waltz), Oscar al millor actor.

En el següent enllaç us podeu descarregar el full d’aquest mes: Selecció de novetats – Febrer

No hi ha comentaris

PUNTS! A L’HORA DEL CONTE

Senyal petit i circular…

Això és el que diu el diccionari. Però els punts poden ser de molts tipus… poden ser grans, o petits. Blancs, vermells, blaus, grocs, verds… de mil i un colors diferents.

Aquest dissabte 26 de gener, a les 12h: l’Hora del conte… de la mà de la nostra col·laboradora Esther Sampietro, els nens i nenes podran gaudir d’una hora del conte doble dedicada als punts:

El punt de Peter H. Reinolds publicat per Serres.el-puntreynolds.jpg

A en Ramon li agrada molt dibuixar. A qualsevol hora. Qualsevol cosa. A qualsevol lloc. El dibuix el fa feliç. Però tot d’una tot canvia. Una observació imprudent del seu germà gran, fa que els esbossos d’en Ramon acabin en paper arrugat. Afortunadament per al Ramon, la seva germana, la Maria, veu el món d’una manera diferent, i l’ajuda a descobrir el seu propi art, l’art del “quasi”. L’autor

potencia la necessitat d’encendre la flama creativa amb molta cura. Aprendre que el pensament creatiu del “quasi” és més meravellós i veritable que un art on has de seguir unes regles de perfecció. D’aquesta manera, l’autor tracta de despertar en els nens la inspiració i les millors sensacions de benestar en el moment de la creació d’una idea, un dibuix, etc.

I Un llibre de Hervé Tullet publicat per Crïlla.un-llibretullet.jpg

No és un llibre qualsevol… és un llibre per jugar, llegir, mirar, tocar, sacsejar, girar, bufar… i passar-ho d’alló més bé!

No us ho perdeu! aquesta setmana hora del conte doble!!

1 comentari

‘Los desafíos de la tierra’ amb David Attenborough

Aquest és el títol de la col·lecció que, editada pel diari ElPaís, la Biblioteca ofereix als seus usuaris i que consta de 15 DVDs. La mirada de David Attenborough, un dels primers a fer documentals sobre el medi ambient, ens ajuda a comprendre el veritable impacte sobre el canvi climàtic mitjançant aquesta sèrie produïda per la BBC.

Aquestes són les entregues que composen la col·lecció:

Entregues de ‘Los desafíos de la tierra’

Sir David Attenborough era amb prou feines un nen quan la seva germana li va regalar un tros d’ambre amb insectes a l’interior que li va deixar fascinat (50 anys després, faria un documental sobre l’ambre). Els veïns admiraven ja aleshores el museu David Attenboroughde fòssils i roques que atresorava el jove David a la seva habitació. Aquí va sorgir una extrema curiositat per la naturalesa que ha portat a aquest naturalista i presentador de televisió a recórrer tot el planeta per retratar la vida salvatge.

Premi Príncep d’Astúries de Ciències Socials en 2009, Attenborough porta mig segle treballant per a la BBC. No rebutja la polèmica i fa anys que alerta dels problemes del canvi climàtic, quan això sonava a xinès, i que s’enfronta als fonamentalistes religiosos que consideren que la teoria de l’evolució de Darwin és un acudit. Les soles de Attenborough, cavaller de l’Imperi Britànic, han trepitjat la pols de tots els racons del planeta.
A Gran Bretanya és tota una celebritat i fins i tot diversos espècimens han estat batejats en homenatge a ell, com el peix fòssil Materpiscis attenboroughi. El 1979 va dirigir i va presentar la sèrie més ambiciosa que mai s’havia fet en la BBC, Life on Earth. La van veure més de 500 milions de persones i va marcar un abans i un després a la divulgació científica.

Us deixem amb un tall d’aquesta prestigiosa sèrie que la BBC va produir durant els anys 80:

No hi ha comentaris

Contes d’eriçons…

erico.jpgL’eriçó comú, eriçó fosc o eriçó europeu (Erinaceus europaeus) és mamífer insectívor que té tot el cos amb excepció del ventre recobert de pues.

El seu aspecte és aplanat, massís, arrodonit i pesant. Pesa al voltant de cinc centes grams i pot arribar a pesar una mica més d’un kilo.a una llargada total d’entre 23 i 30 cm. La cua fa de dos a quatre cm. Sembla no tindre coll i els seus ulls sont sortints, molt foscos i petits i les orelles, arrodonides i curtes, no arriben a tenir la distància que té entre l’ull i el mussell que és punxegut i queden parcialment amagades pel pèl

Les espines o pues que tenen 1 mm. de gruix i una llargada de 2 a 2,5 cm, són de color clar amb un parell de bandes més fosques, una a la base i l’altra gairebé a la punta, cosa que confereix a l’animal una coloració general marronosa, més o menys fosca segons les poblacions.

Les seves potes són curtes i tenen cinc dits acabats en ungles fortes. La cua també és curta.

Té unes dents molt fortes… i de tant en tant apareixen als contes…

A la Biblioteca Armand Cardona trobareu uns quants contes amb eriçons. Aquí teniu alguns suggeriments per passar una bona estona:

gustavo-roldan-erico.jpg

L’eriçó de Gustavo Roldan publicat per Thule.
El petit eriçó està famèlic, però l’únic que troba per menjar queda fora del seu abast, a dalt de tot d’una estranya palmera troba el que semblen uns saborosos fruits vermells així que decideix demanar ajuda, però sembla que els animals no tenen gaires ganes d’ajudar-lo: L’ocell i la girafa comencen a menjar-sel’s abans de marxar. Fins que arriba un elefant disposat a col·laborar… I és que els elefants són molt llestos i saben comptar a l’hora que salten!

El senyor sol i la senyora eriçó de Pep Molist publicat per l’Albi.senyorsolerico.jpg
 

El senyor sol és gran i la senyora ericó és petita. Ell es desperta en el cel blau, i ella en seu mar blau. El sol s’emmiralla en el mar i la senyora eriçó s’emmiralla al cel. Penseu que algun dia es podran conèixer? Dons llegiu aquest llibre i ho esbrinareu…
 

historiadeunerizo.jpgHistòria d’un eriçó de Asun Balzola publicat per l’Associació de mestres Rosa Sensat
Quan es desperta del seu son hivernal, l’eriçó surt del cau i busca amics.Però ni el conill, ni l’esquirol, ni els ànecs, ni el ratolí de camp, no en volen saber res, d’ell.

I si voleu aprendre molta informació sobre el nostre protagonista podeu llegir un reportatge titulat l’Eriçó, visitant nocturn a la revista Reporter Doc número 114, on trobareu informació d’aquest petit animaló.

També hi ha llibres força interessants:

L’eriçó el coixinet d’agulles publicat per Cruïlla de la col·lecció Minizoo que ja hem recomanat moltes vegades al Més content que un gínjol o pels més petits de la casa de la col·lecció descobrim també de Cruïlla un llibre titulat l’Eriçó.

BONA LECTURA!

No hi ha comentaris

75è aniversari de la mort de Rudyard Kipling

Aquest passat dimarts, 18 de gener, es commemoraven els 75 anys de la mort d’un dels Rudyard Kiplingmés grans i reconeguts escriptors de finals de segle XIX i primers del XX: Rudyard Kipling.

Nascut el 30 de desembre de 1865 a Bombai, Índia, fou educat a Anglaterra, tornant al seu país natal el 1882. Allà va començar a treballar com a periodista, però ràpidament es va donar a conèixer com a escriptor de contes. El 1886 escriu Departmental Ditties i a partir d’aquest moment la seva carrera literària és un no parar. Seran sobretots contes infantils, com El llibre de la selva (The Jungle Book, 1894), The Second Jungle Book (1895), Just El libro de la selvaSo Stories (1902), i Puck of Pook’s Hill (1906); però també la novel·la Kim (1901); reculls de poemes com Mandalay (1890) i Gunga Din (1890); i les seves nombroses narracions curtes, incloent-hi L’home que va poder regnar (1888) i les col·leccions Life’s Handicap (1891), The Day’s Work (1898), i Plain Tales from the Hills (1888). Se’l considera com un dels principals innovadors en l’art de la narració curta, esdevenint els seus llibres per a infants clàssics de la literatura juvenil.

El 1907, va ser guardonat amb el Premi Nobel de Literatura, sent el primer escriptor en llengua anglesa en aconseguir-lo i, encara avui, sent la persona més jove en rebre’l.

A la biblioteca ens hem afegit a les celebracions exposant el fons que tenim de l’autor al primer pis i aquests són alguns dels llibres que podeu trobar a les Biblioteques Municipals:

Capitans valents
Contes senzills
Kim
El llibre de la selva

Rudyard Kipling (dossier documental per conèixer l’autor)

No hi ha comentaris

Sebas Martín presenta el seu ‘Ideas de bomberos’

guialecturahomosexualitatok.JPGCoincidint amb la presentació de la darrera novel·la gràfica Ideas de Bombero a càrrec del seu autor Sebas Martín aquest dijous 20 de gener a les 19h, la Biblioteca Armand Cardona ha editat una guia de lectura:

HOMOSEXUALITAT EN EL CÒMIC,
LA LITERATURA I EL CINEMA

Aquesta guia és una selecció de documents que recull els còmics que podeu trobar a la Cardona que tenen com a temàtica l’homosexualitat:

Aún estoy en ello. Sebas Martín. Barcelona: La Cúpula, 2007. (C Mar)
Blue. Kiriko Nananan. Alicante: Ponent Mon, 2004. (C Nan)
Estoy en ello. Sebas Martín. Barcelona: La Cúpula, 2005. (C Mar)
Más bollos de cuidado. Alison Bechdel. Barcelona: Egales, 2005. (C Bec)
Normal. Olga Carmona. Madrid: Dibbuks, 2007. (C Car)
Salidas de emergencia 2: bollería fina. Rosa Navarro; Gema Arquero. Barcelona: De Facto, 2007. (C Nav)

Així com contes, novel·les, pel·licules i llibres de coneixements que tracten aquest tema.

Trobareu molts altres títols al catàleg de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.

Divendres 21 de gener a les 19h, els còmics El Jabato i El capitán Trueno, ambdós obra de Víctor Mora i ambientats en l’època medieval, seran els protagonistes de la xerrada que oferirà Xavier Garriga i que comptarà amb la col·laboració d’Esteve Albiol.

Us deixem amb unes imatges de la presentació del Sebas Martín:

Presentació del llibre ‘Ideas de bomberos’ de Sebas Martín

No hi ha comentaris

EN MIC HA ARRIBA A LA CARDONA!

mic.jpg

En Mic és un nino fet de llana. Té el nas vermell. És rialler i trapella. Sempre vol saber-ho tot. Viu en un món de turons ondulats. Un lloc on tot és a punt per jugar.

En Mic té un gran amic, es diu Cincsegons. És una boca rodona que porta ulleres i un guant de color groc. En Cincsegons troba resposta a qualsevol pregunta del Mic. Explica històries, endevinalles, cançons. I, no te n’has adonat, i en Cincsegons ja ha marxat!

Qui és l’amic d’en Mic que va més a poc a poc? És el Cargol. Nyi! Nyi! Nyi! Sap jugar a un, dos, tres pica paret, i xutar amb la closca!

mic_varis.jpg

La Mosca és l’amiga més petita d’en Mic. Voleia fent zum-zum, zum-zum, zum-zum, i posa el nas per tot arreu. Amb les potes, fa rodolar pilotes.

Cada dia, en Mic i tots els seus amics ens vénen a visitar. No es cansen mai de mostrar-nos les seves peripècies.

Al costat de les aventures d’en Mic, l’espai MIC proposa sèries d’animació de producció catalana i internacional triades especialment per als nens i nenes més petits.

http://www.tv3.cat/3alacarta/videos/3169350

A la sala infantil i juvenil de la Biblioteca trobareu el conte d’en Mic i els dvd’s de la col·lecció:

  • Bon dia, primavera!
  • L’estiu ja és aquí!
  • Ha arribat la tardor!
  • L’hivern s’ha despertat!

RESERVA EL TEU!!
(Disponibles a partir de l’1 de febrer. Una reserva per carnet)

No hi ha comentaris

“Temptació” de Carles Batlle i Jordà i “El plan B” d’Isabel Díaz

En aquesta ocasió el Club de lectura de Teatre s’apropa a dues obres fruit del projecte T6 del Teatre Nacional de Catalunya, que ofereix els dramaturgs la possibilitat d’escriure i estrenar un text segons un procés que comprèn des de la discussió de les primeres idees i intuïcions fins els desenvolupament final de la seva obra.

TemptacióLa primera d’aquestes obres és Temptació (estrenada el 2004 al TNC) de Carles Batlle, que explica la història encreuada de tres personatges: Aixa, una jove emigrant marroquina sense papers; Guillem, un antiquari que es dedica al tràfic clandestí de persones, i Hassan, un home gran que arriba a casa de Guillem disposat a retrobar un antic amic de joventut. El destí entrelliga la trajectòria d’aquests personatges d’una forma maliciosa: per culpa d’un seguit de malentesos i d’un atzar certament estrany, tots tres cometran grans equivocacions i es veuran abocats a la tragèdia. Temptació parla del xoc de cultures, de la incomunicació, de la memòria i la identitat, però també parla de la Catalunya actual, en un moment de canvi i de transformació radical.

Temptació al TNC

Carles Batlle i Jordà, professor de dramatúrgia i literatura dramàtica a l’Institut del Teatre de Barcelona i a la Universitat Autònoma de Barcelona, és director de la revista teatral Pausa. A banda de Temptació, també ha publicat altres obres com Combat (1995), Suite (premi SGAE 1999), Oasi (premi Josep Amatller 2002) o Oblidar Barcelona (Premi Born 2008).
Els seus textos es caracteritzen per la recerca constant d’un llenguatge i d’una forma contemporanis. L’autor hi aborda diversos temes, com ara la memòria, el desarrelament, la immigració, el xoc de cultures, les relacions generacionals o la guerra.

L’altra obra és El plan B (estrenada al TNC el 2005) d’Isabel Díaz, que situa l’acció en un petit poble en plena expansió gràcies a l’explotació turística, concretament en l’atrotinada taverna de la plaça principal del poble. L’Ajuntament vol expropiar-la per El plan Bconvertir-la en un edifici oficial. Allí es reuneixen els cinc personatges de la peça: Sergi, el del bar, un jove de caràcter peculiar que es nega a abandonar el negoci, on a més té la seva casa; Lluís, nouvingut al poble; Marc, regidor del consistori i impulsor de l’expropiació; Alícia, la seva esposa, i finalment, Rosa, també professora, però molt combativa i d’idees progressistes.
Escrit en un llenguatge molt senzill i quotidià el text arrenca amb to de comèdia i es va fent dur a mida que avança la història; llavors, el discurs dels personatges es tenyeix de certa poesia. Els seus diferents punts de vista sobre el futur de l’establiment serà l’excusa que farà aflorar tot tipus de frustracions en els personatges.

El plan B al TNC

Isabel Díaz (Santa Cruz de Tenerife, 1971) va estudiar interpretació a l’Escuela de Actores de Canarias. A les Illes Canàries, va treballar en diferents companyies teatrals fins que, l’any 1999, es va traslladar a Barcelona per cursar els estudis de Direcció Escènica i Dramatúrgia a l’Institut del Teatre. És autora de les obres següents: El reino del rock, El tesoro de Saturno (totes dues infantils), una adaptació juvenil de La tempesta, de Shakespeare i, finalment, La expresión i Menú Amanda.

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç: ‘Temptació’ de Carles Batlle i ‘El plan B’ d’Isabel Díaz

El Club de Lectura de Teatre de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el dia 5 de febrer a les 12h. Esteu convidats a participar-hi!

No hi ha comentaris

El món del Còmic protagonista a la biblioteca Cardona

100 anys d’en MassagranDurant aquest mes de gener el còmic és el gran protagonista de les activitats de la biblioteca Armand Cardona Torrandell.

La primera d’elles, a partir del dia 15 de gener i fins el 4 de febrer, és l’exposició per a tots els públics 100 anys d’en Massagran que pren com a punt de partida la publicació el 1910 de les Aventures extraordinàries d’en Massagran i la seva continuació, Noves aventures d’en Massagran,  novel·les de Josep Maria Folch i Torres, il·lustrades per Junceda.

Aquesta mostra ens aproxima a l’autor i la seva obra i al gènere d’aventures festives i la Ideas de bombero de Semas Martínliteratura infantil i juvenil catalana del moment, tot complementat amb una guia didàctica i quaderns amb activitats pels més menuts.

Dijous 20 de gener a les 19 h., la Biblioteca acollirà la presentació de la novel·la gràfica Ideas de bombero de Sebas Martín, a càrrec del mateix autor. Es tracta del seu quart i darrer còmic, publicat l’octubre de 2010 per Edicions La Cúpula.

Coincidint amb aquesta activitat la Biblioteca ha editat una guia de lectura que porta per títol L’homosexualitat en el còmic, la literatura i el cinema i que recull còmics que tractin sobre aquesta temàtica. La podeu descarregar en pdf en el següent enllaç.

Per últim , el divendres 21 de gener a les 19h., els còmics El Jabato i El capitán Trueno, ambdós obra de Víctor Mora i ambientats en l’època medieval, seran els protagonistes de la xerrada que oferirà Xavier Garriga i que comptarà amb la col·laboració d’Esteve Albiol.

Jabato & Capitán Trueno

La biblioteca Armand Cardona té un fons especial en còmic, la Comicteca, que podeu visitar tant a la pròpia Biblioteca com a la nostra web. També us oferim la possibilitat de consultar el contingut de la nova guia de lectura:

1 comentari

Pàgina Següent »