Vilanova tema a tema

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Notícies > Detall de la notícia

Espai públic i mobilitat

Comencen les obres d'urbanització de la plaça del Port de VNG

24/11/2017
El gerent de Ports de la Generalitat i l'alcaldessa de VNG, a la presentació de la urbanització de la plaça del Por El gerent de Ports de la Generalitat i l'alcaldessa de VNG, a la presentació de la urbanització de la plaça del Port

El projecte, que és fruit d'un Concurs d'idees i d'un procés de participació ciutadana, dóna continuïtat al passeig del Carme i suposa una inversió de gairebé un milió d'euros.

L'empresa pública Ports de la Generalitat ha iniciat la urbanització de la plaça del Port a Vilanova i la Geltrú, després que el projecte va sortir a licitació el setembre passat. L'actuació ha de convertir aquesta zona de ribera en un gran espai per a activitats ciutadanes incorporant noves zones de passeig que enllacin el port amb la vila. Les obres tenen un cost de 870.000 euros (gairebé un milió d'euros amb IVA inclòs) i un termini d'execució de quatre mesos.

Aquest migdia l'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras i el gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez han visitat la zona d'obres i, prèviament la desembocadura del torrent de Sant Joan, on l'Administració Portuària també hi durà a terme la naturalització i consolidació de la llera del torrent amb una inversió de 98.000 euros.

Neus Lloveras ha destacat l'aposta decidida de l'Ajuntament, ja des del Mandat anterior per "la millora de la façana marítima, l'obertura de la ciutat cap al mar i la integració del port a la ciutat". En aquest sentit, l'alcaldessa Lloveras ha afirmat que "cal continuar mantenint totes les activitats que hi tenim i no desaprofitar la façana marítima i millorar-la". En relació a la urbanització de la plaça, Neus Lloveras ha afirmat que "avui fem el tret de sortida a un projecte que és important per a la ciutat i que hem treballat amb la ciutadania". Així mateix, l'alcaldessa ha destacat el fet que a la plaça del Port cal afegir-hi "el projecte de naturalització i recuperació ambiental que es farà a la platja del Far, el que ja s'ha fet al Trajo de Garbí i la primera i segona fase del torrent de Sant Joan".

Per la seva banda el gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez ha explicat l'actuació que l'administració portuària realitza a la plaça del Port basada en tres eixos: la urbanització de la plaça que tindrà una aparença totalment diferent, el mobiliari urbà que serà la continuïtat del passeig i la visibilitat des del passeig del mar i el port pesquer. Per al gerent de Ports de la Generalitat també és important la voluntat "d'integrar el port a la ciutat i l'esforç que s'ha fet, que ha estat molt gran". Quant als terminis, Joan Pere Gómez ha explicat que "les obres finalitzaran abans de Setmana Santa".

plaça del port 2En relació al projecte d'urbanització l'Administració portuària i l'Ajuntament de VNG han treballat mesos per adequar la proposta guanyadora del concurs d'idees, en base als tres objectius destacats pel gerent de Ports de la Generalitat: urbanitzar la plaça del Port, mantenir la visibilitat del mar des del passeig Marítim i integrar el nou espai al front portuari. La urbanització de la plaça es fa a un sol nivell. Així, es construiran dues grades contínues a primera línia de mar per delimitar la plaça i mantenir la visibilitat del mar des del passeig. També s'ha de crear un nou pas de vianants per connectar la plaça del Port amb la rambla de la Pau i donar continuïtat a la façana portuària. Pel que fa a l'edificabilitat, el volum edificable es concentra a la zona de llevant. A més, s'eliminen les barreres entre el port i la ciutat i es millora la relació entre els edificis existents i les oficines portuàries.

A la plaça es construiran parterres i s'hi plantaran espècies arbòries autòctones i palmeres. També s'instal·larà nou mobiliari urbà, seguint els criteris del passeig del Carme. L'espai es dotarà de lluminàries LED per augmentar l'estalvi energètic. Els paviments s'instal·laran seguint les recomanacions del projecte guanyador del concurs d'idees.

Al tret de sortida de les obres d'urbanització de la plaça del Port hi ha assistit també el primer tinent d'alcaldia, Juan Luís Ruiz, la segona tinenta d'alcaldia, Glòria Garcia, el quart tinent d'alcaldia Gerard Llobet i el regidor de Projectes i Obres, Joan Giribet; el Patró Major de la Confraria,  Jaume Carnicer i el director gerent del Club Naùtic, Àlex de la Fuente.

Una actuació sostenible al torrent de Sant Joan
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i Ports de la Generalitat fan una actuació coordinada per millorar la desembocadura del torrent de Sant Joan fins al mar, una actuació acordada abans de l'estiu. L'Ajuntament s'ha encarregat de l'elaboració del projecte, de la seva execució i del cost de la primera fase, 82.000 euros. Per la seva banda Ports de la Generalitat assumeix el cost de la segona fase que es xifra en 98.000 euros. El projecte estarà enllestit a la primavera vinent. torrent sant joan 1

Ara s'està executant la primera fase en què s'incorporaran sacs pluvials en tres sobreeixidors de la xarxa del clavegueram connectada al torrent de Sant Joan, per reduir el volum de sòlids que arriben al mar. També es construeixen dos pous d'extracció d'aigua freàtica que permeten un flux d'aigua intermitent a la llera del torrent, evitant l'eutrofització de l'aigua i les conseqüents males olors que es generaven a la zona.

La segona fase que s'iniciarà al mes de desembre comprèn la naturalització de la sortida del torrent cap al mar. L'actuació ha de definir el traçat de la llera del torrent de Sant Joan en el tram de sorra, mitjançant el perfilat de la llera per tal d'afavorir la circulació de l'aigua fins a la vora del mar i alhora evitar la dispersió de l'aigua en grans extensions de la platja de Ribes Roges. S'instal·laran rotllos biodegradables de fibra de coco als marges de la llera per fixar el seu traçat i evitar que caigui sorra a la llera. A més, els marges de la llera i els rotllos biodegradables es dotaran de vegetació per assegurar la seva fixació. També s'instal·laran gabions formats d'una estructura metàl·lica i grava per evitar l'erosió del tram de sorra. Així mateix, es plantaran espècies vegetals amb funcions depuradores a la llera i s'hi instal·laran captadors de sorra per afavorir la formació de dunes, regenerar l'ecosistema dunar i limitar la quantitat de sorra que pugui arribar a la llera.torrent sant joan 2


Circuit didàctic per als visitants
El port de Vilanova és un centre molt visitat per milers d'escolars i ciutadans d'arreu, especialment la zona pesquera. L'Administració portuària ha volgut posar en valor el port i la cultura marinera amb la creació d'un itinerari didàctic a la zona de pesca, per tal d'apropar més la ciutadania al port.

Aquest circuit, que es va començar a fer abans de l'estiu, consta d'onze panells divulgatius que posen en relleu la història del port i la Confraria de Vilanova, les arts de pesca, els tipus de peix, la navegació i l'impacte que tenen els residus al mar. L'itinerari va des de l'entrada al port, passa per la llotja, els molls d'encerclament, arrossegament i arts menors, mostra el peix i el seu valor nutritiu i finalitza amb el panell de tractament de residus.

Projecte futur al voltant de l'horta, el vi i el peix
Durant la visita d'inici d'obres a la plaça del Port, el gerent de l'Administració Portuària ha anunciat que juntament amb l'Ajuntament de VNG s'està treballant, "tot i que el projecte es troba en una fase molt embrionària en un futur centre de Km0 amb productes de proximitat de l'horta, el vi i el peix", sectors referents de la capital del Garraf. Aquest futur centre, que es desenvoluparia comptant amb iniciativa privada podria ubicar-se a la nau que ja hi ha a la plaça.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00