Vilanova tema a tema

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Vilanova tema a tema > Biblioteques > Notícies > Detall de la notícia

L'espai de les biblioteques municipals

Presentació del llibre 'Agent 447', Premi Octubre d'Assaig 2011, a la Biblioteca Cardona

20/11/2012
Agent 447 Agent 447

La periodista Gemma Aguilera retrata la figura de Pedro Urraca, responsable de la detenció de Lluís Companys

Divendres 23 de novembre, a les 19 h, la Biblioteca Armand Cardona Torrandell acull la presentació del llibre Agent 447: l'home que va detenir el President Companys, de Gemma Aguilera, a càrrec de Josep Maria Flores, periodista, i amb la participació de la pròpia autora.

Aquest llibre, Premi Octubre d'Assaig 2011, és el retrat d'un criminal protegit: Pedro Urraca Rendueles. Un policia i espia a sou del franquisme i la democràcia que va dirigir part de la repressió exterior de republicans, comunistes i, finalment, membres d'ETA. En el seu full de serveis hi ha la detenció i interrogatori del president de la Generalitat Lluís Companys l'agost de 1940.

Un personatge funest per a la nostra història de qui, fins fa molt poc, no se'n sabia pràcticament res. Els seus dietaris personals, així com la documentació i l'arxiu fotogràfic que va deixar, han permès de reconstruir la seva vida.

Gemma Aguilera i Marcual (Sant Boi de Llobregat, 1979) és periodista. Treballa al setmanari El temps. És autora de Carod-Rovira. Saltar la paret (2003); Neandertals, una humanitat extingida (2009) i On-off, l'energia que mou el món (2010). És menció d'honor en periodisme escrit dels Premis Ciutat de Barcelona 2007 pel reportatge Tornen, sobre la reintroducció d'espècies animals als Països Catalans.

"Urraca fou un cínic i un oportunista, disposat a defensar qualsevol causa, encara que fos per la via criminal, que li permetés satisfer les seves ànsies de poder i reconeixement", segons paraules de Gemma Aguilera en una entrevista realitzada pel diari El Punt. L'Agent 447 va detenir, per iniciativa pròpia, Lluís Companys l'agost del 1940 a França i el va traslladar a la frontera per lliurar-lo a les forces de seguretat espanyoles, convençut que el president de la Generalitat seria afusellat poc després.

Els documents lliurats pel seu fill, Juan Luis Urraca, a l'Arxiu Nacional de Catalunya es troben a l'abast dels estudiosos juntament amb altres documents de la seva activitat.

Per saber-ne més: Entrevista a Gemma Aguilera (Revista Sapiens)

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00