Vilanova tema a tema

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Vilanova tema a tema > Medi ambient > Notícies > Detall de la notícia

L'espai de medi ambient i sostenibilitat

El Pla de Vigilància i Prevenció d'Incendis d'aquest estiu a Vilanova i la Geltrú entra en funcionament

23/06/2017
null

Els guaites i vigilants forestals fan diverses rutes per prevenir i detectar incendis a tot el terme municipal

El Pla de Vigilància i Prevenció d'incendis d'aquest 2017 ja ha entrat en funcionament. L'objectiu és prevenir el foc al bosc i preservar el patrimoni ambiental. Per aconseguir-ho cal fer prevenció, vigilància ambiental i tenir molt present la informació ciutadana.

Vilanova i la Geltrú té espais naturals diversos. Alguns pertanyen al Parc Natural del Garraf i d'altres són territoris sensibles, i amb qualitat ambiental, que cal preservar i protegir, com per exemple la zona de la Muntanyeta i els Colls-Miralpeix. Els incendis són un dels majors impactes negatius que poden patir els boscos mediterranis. L'augment de les temperatures pel canvi climàtic, la disminució de les pluges, i la gran freqüentació de persones que transitem pel medi natural, fan augmentar el risc d'incendi. Per aquest motiu, cal augmentar la sensibilització ambiental i la prevenció, sobretot a l'estiu.

El Pla de Vigilància contra Incendis compta amb personal de coordinació, logística i control, vigilància mòbil, informadors ambientals, i vigilància fixe de punts i guaites (Torre de la Talaia). Es tracta d'una coordinació conjunta entre la Diputació de Barcelona i el Servei de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilanova, l'ADF Garraf, i el Consorci Els Colls - Miralpeix.

L'experiència d'aquestes dues dècades d'existència del PVI evidencien la gran importància que té la informació i sensibilització a la ciutadania en la disminució de les conductes de risc pel que fa a la prevenció d'incendis forestals. Per aquest motiu es continuarà dedicant tots els esforços necessaris a la campanya 2017, per tal de seguir oferint una informació de qualitat que dissuadeixi de les possibles males pràctiques al bosc i els riscos que comporten.

Els resultats obtinguts demostren l'efectivitat de la presència de les unitats mòbils d'informació i vigilància en la dissuasió de les infraccions i de conductes de risc, així com la seva important tasca en la detecció de columnes de fum. El dispositiu compta també amb la presència de guaites a torres ubicades en llocs estratègics, que amplien i donen qualitat d'informació, especificant la localització i les característiques de les columnes de fum.

El pla de vigilància serà operatiu fins l'1 de setembre, amb possibilitat de pròrroga si les condicions climàtiques i ambientals no són favorables. Sobretot a l'estiu, la sequera i les altes temperatures eleven molt el risc d'incendi forestal.

Des del Servei de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú es volen recordar les Bones Pràctiques per evitar el foc i protegir la natura:

- Hem de ser prudents i evitar sempre tirar coets i petards en zones de camp, amb arbrat, i en zones de risc d'incendi. Eduquem també als nostres infants i joves.

- No encengueu focs artificials ni llanceu coets en zones forestals, ni tan sols a camps oberts o terrenys agrícoles ni -sobretot- en urbanitzacions envoltades per bosc. Un petard en un camp sec pot causar foc immediat.

- Apagueu en cendrers o papereres les cigarretes i els llumins. Mai els llenceu ni caminant ni per la finestreta del cotxe.

- Si aneu a menjar al bosc, el millor és dur entrepans o plats freds.

- Recolliu i emporteu-vos sempre les vostres deixalles, ampolles de vidre o qualsevol deixalla que genereu en la natura. Recollim-la amb una bossa i llencem-la al contenidor més proper quan tornem de l'excursió al bosc.

- De l'1 de maig al 15 d'octubre està prohibit fer foc a terrenys forestals i als adjacents a menys de 500 metres. Segons el que estableix la normativa no es poden cremar restes de poda i d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa del departament d'Agricultura. Tampoc no es poden fer focs d'esbarjo ni d'altres relacionats amb l'apicultura.

- Dins de les àrees recreatives i d'acampada, i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s'utilitzin barbacoes d'obra amb mataguspires.

- En cas de veure foc o fum en una zona forestal, avisar al servei d'emergència 112.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00