Vilanova tema a tema

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Vilanova tema a tema > Biblioteques > Notícies > Detall de la notícia

L'espai de les biblioteques municipals

Les biblioteques de VNG presenten la memòria 2011

18/04/2012
Biblioteca Joan Oliva Biblioteca Joan Oliva

Els fons globals de les dues instal·lacions han augmentat en un 4,72% respecte l'any anterior

La Biblioteca Armand Cardona Torrandell i la Biblioteca Joan Oliva i Milà han presentat la memòria de l'any 2011. El document recull les principals dades i novetats que es van generar en les dues instal·lacions municipals durant l'any 2011.

Una de les principals novetats que han ofert les biblioteques municipals ha estat l'accés per part dels usuaris, des del 22 de setembre, gratuïtament i des de casa seva, a totes les fonts d'informació que ofereix la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona. Els recursos que s'ofereixen són bases de dades temàtiques, enciclopèdies, fons hemerogràfics digitalitzats, jocs, legislació i butlletins oficials i premsa.

Un nou servei també ha estat la Biblioteca Virtual, un nou portal web que dóna accés als serveis i informacions de les biblioteques les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any. Entre les principal novetats que aporta el nou web destaquen: El meu espai (un apartat on l'usuari pot triar les seves biblioteques preferides per rebre notícies i activitats), Prestatges virtuals (el web inclou prestatges virtuals amb música, cinema, còmics, novel·la , cuina i vins, món laboral, salut, turisme i Any Internacional d ela Química) i participació (els documents que apareixen a la Biblioteca Virtual poder ser puntuats pels usuaris registrats al web).

I la música també ha passat a formar part dels fons de les biblioteques a través de l'Spotify. Ara, la Cardona i l'Oliva disposen d'un compte a Spotify i ofereixen un servei més a la ciutadania que complementa l'oferta musical amb una selecció de novetats mensuals dels nous treballs que van sortint al mercat, fent seleccions musicals relacionades amb esdeveniments de ciutat, com el Faraday, el NowaReggae o la programació de l'Auditori Eduard Toldrà.

Durant el 2011, les biblioteques també han portat a terme activitats de manera separada. Així doncs, la Biblioteca Armand Cardona Torrandell va fer entre el març i el maig de l'any passat el taller per a adults Restaura el llibre que estimes, a càrrec de Josefina C. Raldiris, on es donaven les nocions bàsiques d'enquadernació. Però la gran sorpresa de la Cardona va ser celebrar el Dia Internacional de la Dansa amb un flashmob, a càrrec de l'Associació dels Amics del Country de VNG. I aquest darrer any també es va inaugurar l'exposició permanent d'Armand Cardona Torrandell, ubicada a la sala que porta el seu nom. L'acció també va servir per donar a conèixer la creació de l'Associació Cultural Armand Cardona Torrandell, nascuda amb l'objectiu de contribuir al coneixement, l'estudi i la difusió de l'obra de l'artista i col·laborar en la prevenció dels fons de la seva obra, enter d'altres. En la mateixa línia, es va convocar el 2n premi d'investigació que porta el nom del pintor. Finalment, la Biblioteca cardona va participar en els actes de commemoració del 150è aniversari de la fundació de la societat La Unió Vilanovina, amb la realització d'un cicle de conferències sobre aquesta entitat.

Quant a la Biblioteca Joan Oliva i Milà, l'any passat va elaborar la primera edició de la Guia del fons de col·lecció local de la comarca del Garraf, un recurs documental realitzat per la biblioteca que recull les publicacions editades durant l'any 2010 a la Comarca del Garraf i que formen part dels fons de les col·leccions locals de les diferents biblioteques dels municipis de la comarca. Una altra de les fites destacables que ha portat a terme la Joan Oliva és ser Centre d'Interès de Gènere Negre. La biblioteca disposa de la Secció de Gènere Negre, on es pot trobar tot el referent al gènere negre i policíac. L'objectiu és esdevenir una secció de referència a la comarca del Garraf. En aquest línia, l'any 2011 es va convocar el Primer Concurs de relat curt NegrOliva i es va realitzar el Taller d'escriptura negre virtual. També durant el darrer any es va iniciar el Servei de biblioteca a La Plataforma Centre Multiserveis (centre d'atenció a la dependència). Aquest és un Servei que ja s'oferia a l'Hospital Sant Antoni. I també va iniciar una nova experiència en col·laboració amb la Regidoria de Serveis Socials, les Xerrades virtuals sobre salut.

L'any passat també va ser l'any de la celebració del centenari de la mort de Joan Oliva, i tant la Biblioteca Joan Oliva i Milà, com la Biblioteca Armand Cardona Torrandell com la Biblioteca Museu Víctor Balaguer van organitzar activitats diverses.


Les dades de 2011

Com a recull de dades més significatives, trobem que durant el 2011 es va produir un increment del fons global que, a 31 de desembre i sense tenir en compte les revistes, era de 116.182 documents (64.021 a la Joan Oliva i 52.161 a l'Armand Cardona). Això suposa un 4,72% d'augment respecte el 2010. També hi va haver un increment en altres conceptes, com el préstec en un 0,6%; en el nombre d'usuaris inscrits en un 6,76%, en el nombre de visites en un 6,64% i en el nombre d'usuaris del servei d'Internet en un 5,58%.

Actualment són més de 34.363 persones les que tenen el carnet de les biblioteques municipals, fet que suposa el 51,4% de la població.

Com a activitats a les biblioteques municipals, han continuat les programacions del Pla d'Animació a la Lectura (PAL), amb un total de 117 sessions de formació a les escoles de primària, i el Programa d'Animació Educativa (PAE), amb 25 sessions de formació per als centres de secundària.

Des de l'any 2008 les biblioteques ofereixen un punt de servei extern que s'anomena bibliomercat al Mercat de Mar els divendres de 10 a 13 h., a banda que ambdues biblioteques també compten amb serveis virtuals, com són la web, el bloc i el facebook.


Xarxa de biblioteques municipals 2012

Tenint en compte les dades del 2011, que posen de manifest el gran ús dels serveis de les biblioteques, per al 2012 les biblioteques municipals faran una forta aposta per l'increment del fons documental i mantenir així la qualitat del servei bibliotecari a la ciutat.

De la mateixa manera, l'increment de l'ús de les biblioteques en la seva part virtual/24 hores de servei (bloc, facebook i web) farà que les biblioteques segueixin treballant i ampliant aquest línia de connexió amb la població. També, per al 2012 les biblioteques municipals volen donar a conèixer i potenciar el seu fons musicals, per això s'aprofitaran les possibilitats que brinda l'eina Spotify.

Se seguiran organitzant i portant a terme diverses activitats per potenciar el foment a la lectura i l'ús dels serveis de les biblioteques: hores del conte, exposicions, presentacions de llibres, mercat d'intercanvi de llibres, tallers, clubs de lectura, formació d'usuaris de primària i secundària, cursos d'internet i ofimàtica per a adults, etc.


Podeu consultar la Memòria 2011 de les biblioteques municipals aquí.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00