Vilanova tema a tema

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Vilanova tema a tema > Promoció Econòmica > Notícies > Detall de la notícia

Promoció de ciutat

El Festival del Xató al Mercat de Mar es tanca amb un gran èxit de públic i expositors

27/11/2017

Oriol Castro, Josep Maria Sánchez i Pere Cayuela van ser investits Xatonaires d’Honor mentre que Maria Fuensanta Pineda, Jordi Luz i Lorite Pérez van ser els guanyadors del Concurs Nacional del Xató Pere Tàpias

El trasllat del Festival del Xató i el Concurs Nacional del Xató Pere Tàpias al Mercat de Mar es va transformar ahir diumenge matí amb un gran èxit de participació. L'espai del Mercat de Mar es va omplir de gom a gom, a l'igual que la placeta interior, a més de les diferents parades al carrer de la Llibertat i les taules per degustar el xató que es van instal·lar a la plaça de la Immaculada Concepció. Prova d'això és que es van esgotar les mil racions de xató que càtering Caserco va posar a la venda al preu de vuit euros la unitat

L'Associació de Paradistes del Mercat de Mar, així com l'associació Comerç de Mar van participar molt activament en aquest esdeveniment que ahir arribava a la seva 32a edició. A més dels ja citats, també va haver-hi molts col·laboradors al Festival. Dins del mercat hi havia parades de 12 DO's Vins i Caves Catalans, Forns Enrich, Salses Ferrer Tradicional, Vins i Caves Torre del Veguer, Arç Blanc, Apimel Garraf, Fundació Sant Joan Baptista de Sitges, Pizzeria Zero, Caves Bolet i Caserco. Al carrer de la Llibertat també hi havia parades de Forn Valls, Temps de Vi, Fruites i Verdures Montse i Lluís, Associació d'Espigalls del Garraf, Verdures i Fruites Pujadas, Molí d'Oli Josep Lluch, Puig – Batet vinyes i vins del Garraf, 12 DO's, Formatgeria del Garraf, Associació Singlot de cerveses artesanes, Associació Ecoconscient, i el Pabordes de la Festa Major 2018 de Vilanova i la Geltrú.

Un dels plats forts del Festival era veure qui s'emportava els tres premis, oferts per Menja't Vilanova, Salses Ferrer, i Forns Enrich, del Concurs Nacional del Xató que, des d'enguany passa a tenir el nom de Pere Tàpies, en record a qui va ser un dels grans divulgadors del xató arreu del país, reconegut gastrònom, col·laborador actiu com a Mestre Xatòleg, a més de compositor i cantant dels himnes de la festa. Finalment el primer premi va anar a parar a mans de Maria Fuensanta Pineda, mentre que Jordi Luz – a l'igual que l'any passat – va quedar en segon lloc, i el tercer va ser per a Lorite Pérez.

Els premis els van lliurar els Xatonaires d'Honor. Enguany van ser investits el reconegut xef Oriol Castro, i el vilanovins Josep Maria Sánchez i Pere Cayuela. Oriol Castro és l'actual Ambaixador de la Ruta del Xató 2017 - 2018 i regenta, junt amb els seus socis Mateu Casañas i Eduard Xatruch, el restaurant Compartir a Cadaqués i el Disfrutar a Barcelona. Es dona el fet que el restaurant Disfrutar va obtenir una segona estrella Michelin la setmana passada. Castro va treballar a l'equip creatiu de El Bulli, i està considerat com un dels millors xefs del món pel mateix Ferran Adrià. Josep Maria Sánchez és l'actual gerent de Càtering Caserco, empresa vilanovina que ha col·laborat des dels seus inicis amb la festa del xató, a, a més de a diferents esdeveniments com la Nit de la Gastronomia, el Saló del Turisme de Barcelona o als estands de promoció de l'Eix Diagonal. Sánchez, que és l'actual secretari de Menja't Vilanova, també va portar el xató a la ciutat francesa agermanada de Merignac. La sorpresa de la jornada va ser la investidura d'un tercer xatonaire d'honor. Tant l'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras, com el regidor de Promoció Econòmica, Juan Luís Ruiz, van voler reconèixer la tasca de promoció del xató duta a terme per Pere Cayuela, actual cap de servei de la regidoria de Promoció Econòmica, des de fa molts anys, en la divulgació d'aquest plat i en el seu treball per a la creació de la ruta del Xató.

L'acte d'investidura dels Xatonaires d'Honor va estar dirigit pel reconegut xef vilanoví Xavier Mestres que, abans de la cerimònia, també va voler tenir unes paraules de record i reconeixement per a la figura de Pere Tàpias. D'aquesta manera Xavier Mestres es va estrenar com a Mestre Xatòleg. Destaca el fet que tant els Xatonaries d'Honor com els guanyadors del Concurs Nacional del Xató van ser obsequiats amb una gorra marinera idèntica a la que habitualment duia Pere Tàpias.

Citar també que els jurat del Concurs Nacional del Xató Pere Tàpias va estar format per Jaume Martí, president del Gremi d'Hostaleria; Jordi Corella, cap de comunicació de la Ruta del Xató; Guillem Mercader, director de DV Digital; Giovanna Mori, presidenta de Comerç de Mar; Mercè Inserser, de l'AAVV del barri de Mar; i Eva Bolaño, directora dels Mercat Municipals.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00