Vilanova tema a tema

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Vilanova tema a tema > Biblioteques > Notícies > Detall de la notícia

L'espai de les biblioteques municipals

Vilanova i la Geltrú recorda la figura de Joan Oliva i Milà, en el centenari de la seva mort

18/10/2011
   Montserrat Comas i Marijó Riba, aquest matí Montserrat Comas i Marijó Riba, aquest matí

Una exposició, l'edició d'un llibre i un cicle de visites, són algunes de les activitats que homenatjaran la figura del qui va ser el primer bibliotecari de la institució balagueriana.

Amb motiu del centenari de la mort de Joan Oliva i Milà la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú retrà un homenatge a la figura de qui va ser el primer bibliotecari de la institució balagueriana.

Joan Oliva, conegut per internacionalitzar la ciutat de Vilanova i la Geltrú, a través de la impremta, va ser l'encarregat de la planificació del fons de la biblioteca museu. El seu tractat de bibliocotecomia el va convertir en el primer bibliotecari modern del segle XIX català. Amb motiu d'aquesta commemoració s'han organitzat un conjunt d'activitats que volen servir per donar a conèixer la vida i el llegat professional de Joan Oliva. 

La primera de les accions serà la presentació del llibre Llum entre ombres. 6 biblioteques singulars a la Catalunya contemporània que se celebrarà el dimecres 26 d'octubre a la tarda, a càrrec de Jordi Cabré i Trias, director general de Promoció i Cooperació Cultural de la Generalitat. Un llibre que tal i com ha explicat la directora de la Biblioteca Víctor Balaguer, Montserrat Comas, s'ha realitzat en plena època de crisi, gràcies al treball conjunt de les sis biblioteques "L'edició d'aquest llibre era una antiga idea, que restava al calaix per falta de pressupost. Cada biblioteca, sota la nostra coordinació, ha aportat un investigador i una dotació econòmica suficient per cobrir la despesa d'impressió. El resultat és un exemplar de 180 pàgines, amb il·lustracions, molt interessant i atractiu per tot tipus de públic".

El mateix dimecres 26 d'octubre també s'inaugurarà l'exposició temporal Joan Oliva i Mila: erudit i fidel bibliotecari (1858-1911). La mostra té com objectiu donar a coneixer el treball minuciós i acurat de catalogació del fons de la Biblioteca Museu que va realitzar Joan Oliva. L'exposició s'estructura en diferents àmbits que ressegueixen els diferents aspectes de Joan Oliva, fent especial èmfasi en la vessant de bibliotecari. 
Arxiu Joan Oliva i Milà
Tant l'exposició com l'edició del llibre ha comptat amb el treball de Víctor Oliva Pascuet, dissenyador gràfic i besnét de Joan Oliva i Milà. "La col·laboració en tot el procés a càrrec de Víctor Oliva ha estat molt important. Creiem, ha dit Montserrat Comas, que ell és el veritable llegat del seu besavi"

Seguint amb les activitats organitzades per commemorar l'any Joan Oliva, destaca també el cicle de visites guiades Les biblioteques per dins. Una passejada a les biblioteques Víctor Balaguer, Joan Oliva i Armand Cardona, per tal que tothom pugui conèixer quina és la feina que es fa a les biblioteques i pugui veure aquells espais que no estan oberts al públic, com els magatzems.

La darrera de les activitats s'ha organitzat pensant en el públic infantil. Els més petits podran descobrir la figura de Joan Oliva a partir d'un conte creat especialment per l'ocasió titulat Peixets que mengen llibres, de Míriam Albà. Es realitzaran tres sessions, cadascuna en una de les biblioteques de la ciutat.

La presentació dels actes del centenari de la mort de Joan Oliva ha comptat amb l'assistència de la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Marijó Riba ha destacat d'aquest homenatge la importància de donar a conèixer la vida i el treball d'aquests il·lustres vilanovins. "Apropar la seva figura a la ciutadania, a través dels grans, però també dels més petits és una obligació que tenim tots, administració i també la societat. Ens calen esforços en aquest sentit tant per part de les institucions públiques com dels agents culturals".

Més informació (dossier de premsa).

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00