Vilanova tema a tema

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Vilanova tema a tema > Biblioteques > Notícies > Detall de la notícia

L'espai de les biblioteques municipals

Fabián Mohedano explica el projecte de la reforma horària a la biblioteca Cardona

10/03/2016
La xerrada també estava inclosa dins el programa d'actes del Dia de les Dones La xerrada també estava inclosa dins el programa d'actes del Dia de les Dones

La vilanovina Assumpta Baig, promotora amb Mohedano de la reforma horària, presenta l'acte emmarcat en la Setmana del Món Laboral

La biblioteca municipal Armand Cardona Torrandell va acollir dimecres la xerrada: “Ara és l'hora: la reforma horària”, a càrrec de Fabián Mohedano, diputat al Parlament de Catalunya i impulsor de la proposta.
En la xerrada, presentada i conduïda per la vilanovina Assumpta Baig, que també és promotora de la Iniciativa per a la Reforma Horària, Mohedano va explicar els trets bàsics de la proposta, que s'està discutint al Parlament.

L'objectiu és que els ciutadans puguin racionalitzar els seus horaris, dinant a la una del migdia, sopant a les vuit del vespre, i dormint vuit hores. “El problema és que no esmorzem al matí, ho fem a mig matí; no dinem a les 12 o la una, sinó a les tres de la tarda; sopem a les deu de la nit i dormim sis hores”.

A la resta d'Europa a les 9 del matí hi ha un 80% de gent treballant. Al nostre país, fins a les 10 o les 11 no hi ha un 80 per cent de gent treballant. I a l'hora de plegar igual: a les 5 de la tarda a Europa ja són a casa, i aquí treballem fins a les 6, les 7 o les 8. “Segons el ritme biològic, les millors hores per treballar, les més productives, són de 9 a 12. Però nosaltres a aquelles hores amb prou feines hem sortit a esmorzar o arribem a la feina. Pel que fa als horaris escolars, haurien de ser de 9 a 3, i així les activitats extraescolars serien de 3 a 6 en comptes de fer-se de sis a deu de la nit”.

Segons Mohedano, amb la reforma horària pot augmentar la productivitat un 30% i millorar el clima laboral. Per això cal canviar la mentalitat a l'administració, als serveis, al comerç i a la comunitat educativa.

Els promotors de la reforma horària no volen parlar de “conciliació”, perquè diuen que quan la gent sent aquesta paraula ja desconnecta. Prefereixen abordar-ho des de la visió de salut pública, i posen d'exemple el fracàs escolar, que sempre s'analitza des de la qualitat del sistema educatiu o la docència, però mai es plantegen si els nens i nenes dormen les hores corresponents o fan els deures amb els pares a la tarda, la qual cosa és poc probable perquè molts estan treballant.
La iniciativa pretén donar més temps a la gent per a que faci el que vol fer, millorar el temps de lliure disposició. Si compactem les jornades laborals hi haurà més marge per estar amb els fills, anar al gimnàs o implicar-se en el món associatiu.

La xerrada està emmarcada dins la programació de la 4a Setmana del Món Laboral que se celebra aquests dies a les biblioteques municipals. Avui dijous a les vuit del vespre, la biblioteca Joan Oliva acollirà la presentació del llibre "Marca eres tú. Cómo mejorar tu futuro profesional a través de tu marca personal", a càrrec d'Eva Collado, autora del llibre i consultora de gestió estratègica del capital humà en innovació, transformació i digitalització de persones, formadora i escriptora. L'acte el presentarà Carme Gatell, empresària i membre de Dones d'empresa Penedès-Garraf (secció d'ADEPG).

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00