Notícies

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Detall de la notícia

VNG celebra el Dia dels Valors Republicans i de les víctimes de la repressió franquista

12/04/2017

Ho farà el divendres 21 d'abril, amb un acte institucional i la presentació del retrat del polític i cooperativista Joan Ventosa i Roig

Vilanova i la Geltrú commemorarà el Dia dels Valors Republicans i de les víctimes de la repressió franquista el proper 21 d'abril.
El passat mes de novembre, l'Associació Garraf per a la República va proposar a la 4a Assemblea Municipal Oberta establir que el dia 14 d'abril es commemorés el "Dia dels valors republicans i de les víctimes de la repressió franquista", mantenint la memòria del govern democràtic anterior al cop d'estat, de les persones que van defensar la democràcia i les que van patir la repressió en la dictadura franquista.
L'Ajuntament de la ciutat defensa els valors de la República: la justícia social, una educació i cultura de qualitat per a tothom, o el suport i la defensa de les persones i col·lectius més desfavorits. És per això que cada 14 d'abril penja la bandera republicana al balcó de la planta noble de la Casa Consistorial.

Per això el proper divendres 21 d'abril, a les 18 h, al Saló de Plens de l'Ajuntament, es farà un acte institucional que servirà també per presentar el volum núm. 39 de la col·lecció "Retrats", dedicat al polític i cooperativista Joan Ventosa i Roig, republicà, regidor i alcalde de Vilanova i la Geltrú.
La presentació del Retrat anirà a càrrec d'Albert Tubau, historiador i autor de l'opuscle. L'acte comptarà amb les intervencions de la Tercera Tinent d'alcalde i regidora de Cultura, Convivència i Equitat, Teresa Llorens; i de l'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras. També comptarà amb les interpretacions musicals del Quartet Maricel i el Quintet Pasífae de l'Escola i Conservatori Municipal de Música Mestre Montserrat.

Joan Ventosa i Roig era un home honest i coherent que va dedicar bona part de la seva vida a impulsar projectes i accions de millora de la qualitat de vida i de serveis essencials. Va ser membre del partit republicà, regidor i alcalde de Vilanova i la Geltrú.
Així, com recorda el Retrat, entre les prioritats de Ventosa s'hi comptaven la municipalització de serveis públics essencials, l'ampliació de mesures sanitàries a l'escorxador municipal i la redacció del seu reglament, l'establiment d'un pavelló meteorològic a la platja de Vilanova, o l'impuls del pla de sanejament i xarxa de clavegueram. També tingué una intervenció directa en l'aplicació de mesures preventives davant el brot de còlera que amenaçava la població.
El 1916 va ser escollit alcalde Vilanova i la Geltrú, i va fer front als problemes de les finances municipals, i a la protecció del patrimoni històric i cultural de la ciutat, com ara el cas del Castell de la Geltrú. Durant la seva etapa se signà el primer contracte d'enllumenat elèctric, substituint el gas a l'enllumenat públic.
Poques hores després que Francesc Macià proclamés la República Catalana, Joan Ventosa i Roig va fer la mateixa proclama des del balcó de l'Ajuntament vilanoví. Posteriorment, Ventosa defensà la decisió del President Macià de renunciar a la República Catalana, només tres dies després, i substituir-la per la Generalitat.

A banda de l'acte de divendres 21 d'abril, l'Associació del Garraf per la República, en col·laboració amb l'Ajuntament, ha organitzat diversos actes sota el lema "Abril republicà". Així, divendres 14 es penjarà la bandera tricolor al balcó de l'Ajuntament. També hi haurà una parada informativa a la rambla Principal durant tot el dia.
Dimarts 18, a les 19 h, la centre cívic La Geltrú, es farà un recital de poesia republicana, i la conferència "la vigència dels valors republicans", amb Joan Josep Nuet, secretari tercer de la Mesa del Parlament de Catalunya.
Divendres 21 participaran a l'acte institucional, i dissabte 22 a les 12 h a la Platja de la República es farà una hissada de la bandera tricolor amb parlaments i música. Per acabar, diumenge 23 instal·laran a la rambla Principal una paradeta republicana amb motiu de Sant Jordi.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00