Notícies

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Detall de la notícia

El Ple aprova el nou reglament del Defensor de la Ciutadania

24/01/2017
Sessió ordinària del mes de gener del Ple de l'Ajuntament   Sessió ordinària del mes de gener del Ple de l'Ajuntament

Es modifica el sistema d'elecció i qualsevol persona que compleixi les condicions podrà optar al càrrec

El Ple de l'Ajuntament va aprovar ahir la modificació del reglament del Defensor de la Ciutadania. Aquesta figura, que es va crear fa 16 anys, es regeix per un reglament que ara ha estat modificat. La novetat més important és el sistema per escollir el Defensor, que amb el nou reglament permetrà que qualsevol persona que compleixi unes condicions establertes pugui optar a ocupar aquest càrrec.

El regidor de Participació Ciutadana, Juan Luís Ruiz, va explicar que "la proposta neix de la voluntat de fer un pas endavant en la cerca d'una administració més transparent" i creu que "el reglament és innovador en molts aspectes". Ruiz va recordar i agrair la tasca de les persones que han ocupat aquest càrrec, Joan Collell, Oleguer Arnau i, actualment, Josep Ibars. El regidor considera que passats alguns anys des de la posada en funcionament calia revisar el reglament.

La proposta de modificació va tenir com a documents de referència una proposta aprovada per l'Assemblea Municipal Oberta, el document elaborat pel Fòrum de Síndics i Síndiques i Defensors i Defensores locals, on es proposa un reglament genèric i el Reglament del Síndic/a de Catalunya.

El portaveu del Partit Popular (PP), Carlos Remacha va reconèixer la bona feina del Defensor, "és una figura que funciona" i va dir que "amb les modificacions ha de continuar donant un bon servei a la ciutadania".

Per part de Som VNG, Enver Aznar va mostrar el seu convenciment que a la figura del Defensor "li falta molt recorregut. Hem perdut una oportunitat de tenir un debat, d'enriquir-nos". Per Aznar en el debat sobre la modificació del reglament "faltava la pluralitat que tenim en aquest ple. En aquesta proposta s'ha perdut una oportunitat d'anar més enllà".

Adelaida Moya, en nom l'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), va recordar que la creació d'aquesta figura va ser pionera i va "celebrar que s'hagi pres la decisió d'actualitzar, de posar al dia no només el reglament sinó també el mateix defensor".

En nom de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), Berta Belaskoain va assenyalar que la seva formació havia estat l'única a presentar propostes i que "no hi ha hagut un debat real en aquesta comissió en primer lloc perquè no hi havia representants de tots els grups". Per Belaskoain que el sistema d'escollir el Defensor "sigui l'única variació em sembla poc treballat. Tinc la sensació que se li posa poc interès".

El punt es va aprovar amb el vot a favor de tots els grups excepte la CUP i Som VNG que van votar-hi en contra.

A banda d'aquests punts, el Ple també va ratificar per unanimitat l'acord de la Junta de Govern Local per presentar al SOC una sol·licitud de subvenció en el marc del programa Treball i Formació, va aprovar per unanimitat la resolució del conveni entre l'Ajuntament i Edicions Comarques 17, SL, i va ratificar el decret d'Alcaldia d'aprovació de la liquidació de l'encàrrec de gestió a PIVSAM per les fires Blauverd i Fira de Novembre 2016. En aquest darrer punt ERC i Som VNG es van abstenir.

Ple de gener (2)En l'apartat de mocions destacar l'aprovació per unanimitat de la proposta conjunta de la CUP, Som VNG, CiU, PSC i ERC de suport a la campanya "Casa Nostra. Casa Vostra" que va comptar amb la intervenció d'una representant de l'Associació Cultural Ateneu Vilanoví.


© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00