Notícies

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Detall de la notícia

La trobada informativa sobre la plaça del Port compta amb una alta assistència ciutadana

12/02/2014
L'alcaldessa de VNG, Neus Lloveras explicant el projecte de ciutat per remodelar la façana marítima                L'alcaldessa de VNG, Neus Lloveras explicant el projecte de ciutat per remodelar la façana marítima

La sala d'actes del Pòsit de Pescadors es va omplir en la sessió per explicar l'estudi de detall de la plaça del Port que ha redactat Ports de la Generalitat i les inversions que es preveuen realitzar a la façana marítima

Gairebé 300 persones van respondre a la convocatòria per participar a la sessió informativa sobre la intervenció que es projecta realitzar a la plaça del Port amb el projecte d'equipament municipal destinat a espai firal, comercial i social i la remodelació de la façana marítima, mitjançant la inversió público-privada que impulsa Ports de la Generalitat al front portuari de Vilanova i la Geltrú, de més de 10 milions d'euros.

La sala d'actes del pòsit de Pescadors va acollir l'acte que tenia per objectiu informar i resoldre dubtes sobre la proposta d'intervenció que impulsa Ports de la Generalitat en estreta col·laboració amb l'Ajuntament de la ciutat. L'alcaldessa de VNG, Neus Lloveras va iniciar la seva intervenció parlant de la voluntat d'obrir la ciutat al mar, de "fer possible aquest nou passeig cap al mar des de la plaça de la Vila fins a la plaça del Port, passant pel nou pas sota la via del carrer de la Llibertat, del qual se n'està executant la remodelació, donant resposta a una reivindicació històrica del barri de Mar". Neus Lloveras va fer esment a l'aposta del Govern municipal pel mar com un element de dinamització i revitalització de la ciutat i l'economia local i va encoratjar la ciutadania a "compartir la il·lusió del Govern municipal per aquest projecte" de transformació de la façana marítima. L'alcaldessa de la ciutat va fer un repàs del model econòmic de ciutat i de la necessitat de tornar a recuperar el lideratge econòmic i la capitalitat del territori en base a elements estratègics de ciutat com són el talent i el coneixement, mitjançant la universitat i els grups de recerca que hi ha a VNG; el ferrocarril; les Tecnologies de la Informació i la Comunicació i el mar. Neus Lloveras va afirmar que "volem obrir-nos al mar aprofitant les oportunitats que ens ofereix: turisme de qualitat i familiar; pesca, transport de mercaderies i sector nàutic". 

Acte públic sobre la plaça del Port
Durant la sessió informativa també va intervenir la Gerent de Ports de la Generalitat, Dolors Rodríguez i el director de Serveis Urbanístics de l'Ajuntament de VNG, Xavier Isart, qui va explicar la part més tècnica de l'Estudi de Detall de la plaça del Port que promou Ports de la Generalitat. Pel que fa a la intervenció de Dolors Rodríguez, la gerent de Ports de la Generalitat va destacar que la seva, és una empresa pública que té per objectiu generar activitat econòmica amb la voluntat de retornar els recursos econòmics excedents als ports catalans que gestionen. En aquest sentit, la gerent de Ports de la Generalitat va explicar que "ja fa temps que treballem per reordenar el port de Vilanova per tal de poder generar la mateixa activitat però millorant la façana portuària". Amb aquesta voluntat, va afirmar Dolors Rodríguez, sorgeix el projecte d'inversió público-privada al port de VNG "quantificats en onze milions d'euros, set milions dels quals van destinats a la pròpia remodelació de la façana portuària". En aquest sentit, Dolors Rodríguez va explicar que "es preveu remodelar la zona de la dàrsena pesquera amb una inversió de més de 300.000 euros per retirar la tanca perimetral". Sobre aquesta qüestió, la Gerent de Ports de la Generalitat va dir que la previsió és que el mes vinent estigui ja en fase d'execució.  La gerent de Ports de la Generalitat va esmentar també, en aquest projecte global de millora, les diferents intervencions previstes a la dàrsena pesquera, la plaça del Port, la dàrsena esportiva, el parc de Ribes Roges i el Trajo de Garbí. 

Un cop finalitzada la presentació de la part expositiva d'aquest acte l'alcaldessa de VNG, acompanyada dels regidors de Promoció Econòmica i Turisme, Gerard Figueras i del regidor d'Urbanisme, Obres i Habitatge, Joan Giribet, va donar pas a un torn de paraules per tal que la persones assistents intervinguessin en la sessió informativa.

Acte públic sobre la plaça del Port

En el torn del públic, hi va haver paraules d'agraïment per l'organització d'un acte obert a tota la ciutadania, per exposar el projecte de la plaça del Port. Entre les qüestions plantejades, es va preguntar si ara era el moment de fer aquesta actuació i si les activitats que es donaran al nou equipament no es podrien desenvolupar en altres espais existents a la ciutat. Així mateix, es va demanar que es tingui en compte l'impacte ambiental que pugui tenir la intervenció, i que l'equipament que es construeixi sigui sostenible. D'altra banda, els assistents van demanar que es treballi per garantir la viabilitat econòmica i l'activitat en la nova plaça, perquè no quedi buida i desocupada, i també es va expressar preocupació pels efectes que pugui tenir l'increment d'activitat en la mobilitat a la façana marítima. Alguns veïns del barri van manifestar la seva oposició a l'actuació en aquesta zona, ja que temen que sigui una nova barrera davant del mar i que l'activitat en l'edifici municipal acabi generant massa soroll a l'exterior. 

Acte públic sobre la plaça del Port

A totes aquestes intervencions, el govern municipal va explicar que l'Ajuntament no destina recursos en cap inversió, tampoc en aquesta, ja que en aquests moments les prioritats són a l'atenció a les persones que ho necessiten i al manteniment de serveis. No obstant, s'ha vist necessari aprofitar les possibilitats de finançament procedent d'altres administracions, com són Ports de la Generalitat i la Diputació de Barcelona, ja que les subvencions que atorguen van destinades a projectes de promoció econòmica i això pot revertir en la generació d'ocupació, que és un altre dels objectius del govern.

D'altra banda, des del govern es va afirmar que en tota nova construcció pública es tenen en compte criteris de sostenibilitat i que l'impacte visual del nou edifici a la plaça serà molt inferior que provoca actualment la nau de Dradisa. Els representants municipals van assegurar que es dedicaran esforços perquè el nou espai sigui dinàmic i que es preveu que això afavorirà també la dinamització dels comerços i restaurants existents. Segons es va afirmar des del govern, en ocasions s'ha escapat la possibilitat d'acollir esdeveniments per falta d'un espai adequat, i pel que fa a la mobilitat, es preveu ampliar la zona d'aparcament a la façana marítima. Pel que fa al veïnat que viu davant de la plaça del Port, l'alcaldessa va manifestar entendre la seva preocupació, per això els va emplaçar a reunir-se per esvair tots els dubtes que tinguin.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00