Notícies

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Detall de la notícia

'Voramar', idea guanyadora del concurs per a la reordenació del passeig Marítim i la plaça del Port de VNG

16/03/2015

El segon premi ha estat per a la idea 'Agora de mar' i el tercer premi per a 'Verd+port+mar'. El jurat també ha destacat quatre projectes més amb quatre accèssits

'Voramar' dels arquitectes Jaume Artigas i Isabel Bennasar ha estat la idea que ha obtingut el primer premi en el Concurs d'Idees per a la reordenació del passeig Marítim i la plaça del Port de Vilanova i la Geltrú. El jurat, reunit aquest migdia al Centre d'Art Contemporani La Sala ha guardonat amb el primer premi el projecte amb el lema 'Voramar'; amb el segon premi, el projecte amb el lema 'Àgora de Mar' i amb el tercer premi, el projecte 'Verd+port+mar'. Així mateix els quatre accèssits han guardonat els següents projectes: 'Llindar'; 'E la nave va'; 'Orígens' i 'Lligant caps'. 

veredicte3

L'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras, en nom del jurat ha donat a conèixer el veredicte amb la idea guanyadora destacant el fet que tant el jurat del concurs com l'opinió de la ciutadania, recollida mitjançant el procés participatiu que ha acompanyat aquest concurs i les enquestes realitzades telemàticament i presencial han evidenciat "una coincidència i un consens molt important sobre com ha de ser aquest passeig amb una sòlida base tècnica i ciutadana consensuada". En aquest sentit, l'alcaldessa de VNG ha destacat dues qüestions: en primer lloc el fet que "els tres primers premis coincideixen amb els quatre primers resultats del procés participatiu" i en segon lloc que "els tres primers premis comparteixen criteris d'ordenació com ara la solució que es dóna al tema de l'aparcament".

Neus Lloveras ha afirmat que aquest procés es fa després de molts anys de debat "sobre una zona extraordinàriament important de la ciutat". Segons Neus Lloveras, des de l'any 2000 hi ha hagut molts projectes i "no ens posàvem d'acord" per això calia fer un concurs que inclogués l'opinió ciutadana i "juntament amb el concurs s'ha volgut fer un procés participatiu impecable". Per a l'alcaldessa cal valorar que "és una nova manera de fer concursos i que incorpora l'opinió ciutadana i estem convençuts que així és com cal fer les coses".

El concurs d'idees, ha recordat l'alcaldessa de VNG, ha anat en paral·lel en tot moment amb un extens procés de participació que va començar l'octubre passat. En aquell moment va tenir lloc un taller de debat de dues jornades, de les quals es van extreure uns criteris bàsics que es van tenir en compte en les bases del concurs d'idees. Posteriorment, un cop presentats i exposats els 24 projectes dels equips d'arquitectes, s'ha obert un període de recollida d'opinions tant presencialment, al mateix indret de l'exposició, com telemàticament, a través del web de l'Ajuntament, vilanova.cat, i s'ha celebrat un nou taller de debat obert a tothom.

El termini d'exposició de les idees ha durat des del 10 de febrer fins al 15 de març, durant el qual 499 persones han passat per La Sala per veure les propostes i 2.310 persones les han consultat per Internet. En total, doncs, 2.809 persones s'han interessat per veure les idees de reordenació del front marítim. D'aquestes, 700 n'han opinat, sigui mitjançant les enquestes, sigui participant a les sessions de debat de l'octubre i del febrer.

Sobre les diferents propostes, d'un total de 24 que es van presentar al concurs d'idees, l'alcaldessa de la ciutat ha explicat que "com a mínim 8 són de Vilanova i la Geltrú". En referència a les idees que han estat més ben valorades, Neus Lloveras ha destacat que "els tres projectes acumulen l'edificabilitat prevista a la plaça del Port a la banda propera al port pesquer”.

Per la seva banda el regidor d'Urbanisme, Obres i Habitatge Joan Giribet, ha afirmat que "avui és un dia important en que finalment es defineix com ha de ser aquest passeig a la ciutat". Segons el regidor Giribet "podem parlar ja d'una proposta i d'unes línies a l'hora de marcar com ha de ser la façana marítima". El regidor d'Urbanisme, durant la intervenció prèvia per donar a conèixer públicament el veredicte del jurat, ha qualificat l'espai com "molt important i ha de definir com voler ser com a ciutat en el futur". Joan Giribet també ha parlat de la satisfacció pel fet de la "coincidència entre el procés participatiu i la decisió del jurat".

Sobre els criteris d'ordenació que han estat compartits pels tres projectes guardonats amb els tres primers premis, el regidor Joan Giribet ha fet referència al tractament dels aparcaments, la vianalitat del propi passeig; la relació del passeig amb la plaça del Port i la transparència dels elements que hi hagi a la plaça, la màxima visibilitat i el tractament amb espècies i plantes autòctones. En aquest sentit, el regidor ha explicat que "s'ha valorat un passeig molt lineal, amb la màxima transparència i visibilitat". Quant als aparcaments, Joan Giribet ha dit que en els tres casos els aparcaments són tractats com a elements soterrats en diferents localitzacions. 

veredicte2

Idees guardonades
1r premi: VORAMAR. Jaume Artigas i Vidal i Isabel Bennasar Félix (Barcelona)
2n premi: ÀGORA DE MAR. Òscar Blasco Làzaro i equip (Barcelona)
3r premi: VERD+PORT+MAR. Antoni Barceló i Bàrbara Balanzó (Barcelona)
1r accèssit: LLINDAR. Robert Bagó, Ramiro Chiriotti, Carla Campte, Màrius Quintana
2n accèssit: E LA NAVE VA. Ramon Sanabria, Taller-Tres arquitectura (Vilanova i la Geltrú)
3r accèssit. ORÍGENS. Comas-Pont Arquitectes i Marc Rifà Rovira (Barcelona)
4t accèssit. LLIGANT CAPS. Carles Orriols i Caba i Carolina Orriols i Caba (Vilanova i la Geltrú).

Podeu consultar aquí les 24 propostes presentades al concurs d'idees.


© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00