Notícies

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Detall de la notícia

Els equipaments cívics es consoliden com espais de cohesió social i de col·laboració entre entitats

17/03/2016
Curs de cuina al Centre Cívic Geltrú  Curs de cuina al Centre Cívic Geltrú

La convivència de col·lectius, associacions i institucions genera accions de solidaritat, participació i cooperació

 Els equipaments cívics municipals han consolidat el seu paper de cohesió social a la ciutat. Al llarg de l'any 2015 els set centres cívics han acollit gairebé 600 cursos i el global d'activitats supera els 30.000 usuaris i usuàries. Els equipaments cívics són la seu de diferents entitats, acullen cursos organitzats directament o bé a través de les associacions i entitats, organitzen xerrades, exposicions i celebracions, ofereixen diferents serveis i cedeixen les instal·lacions a col·lectius i organismes que ho sol·liciten.

El regidor de Participació, Juan Luís Ruiz, destaca la importància del teixit associatiu a Vilanova i la Geltrú i el dinamisme de les entitats. "Entre elles col·laboren, fan projectes comuns. Tenim una xarxa de centres cívics molt potent, que fan barri, ens en podem sentir orgullosos".
Balanç centres cívics puntes de coixí
És especialment destacable el creixement de les entitats que tenen la seva seu als centres cívics. L'any 2010 la xifra era de 54 entitats, mentre que el 2015 en són 94. També ha anat en augment la cessió d'espais per dur-hi a terme activitats. Si l'any 2010 es va cedir espai 433 vegades, l'any 2015 hi ha hagut 792 cessions.

Aquest creixement en la diversitat d'entitats i d'usuaris en els centre ha afavorit la interacció entre activitats i projectes, generant sinèrgies positives, com ara la col·laboració entre l'Associació de Veïns de la Geltrú i el Cafè Caliu. En aquest cas els alumnes d'un curs de gimnàstica paguen fent una aportació d'aliments cada mes que van a parar als esmorzars del Cafè Caliu.

Ruiz valora molt positivament la dinàmica que es genera en els centres entre diferents col·lectius, "hi ha un volum important d'entitats que conviuen i conviuen bé, a més fruit del fet que estan en un mateix espai col·laboren i tiren endavant projectes comuns".
Balanç centres cívics Marinada
Els cursos també són una de les activitats més destacables i amb més tradició dels equipaments cívics. Els casals municipals de gent gran en van organitzar una vintena l'any 2015 i els centres, prop de 600. Cal remarcar que els cursos poden estar organitzats directament per la xarxa de centres cívics, per les associacions de veïns o bé per les entitats que tenen la seva seu als centres. D'un total de 594 cursos realitzats l'any 2015, el 57% eren activitats proposades des de col·lectius diversos de la ciutat, el 38% per les entitats veïnals i el 5% directament pels centres.

Alguns d'aquests cursos organitzats per entitats són, per exemple, el curs de cuina a la Collada per usuaris i usuàries del Tegar, o bé el curs de Meziéres ( gimnàstica postural) per a dones que han patit càncer de pit, organitzat per l'Associació Marinada a la Geltrú.

Pel què fa a les exposicions, xerrades i celebracions i cessions puntuals d'espais, destaca el creixement de l'ús dels centres cívics per part d'entitats molt diverses, com ara l'IMET, el Consorci de Normalització Lingüística, Compex, el Banc del Temps, la PAH, l'associació MC de modelisme o Vilanova Actua, entre molts d'altres. L'any 2015 es van comptabilitzar 25 exposicions, 80 xerrades i activitats puntuals i 792 cessions d'espais.
Balanç centres cívics Arduino
El serveis que s'ofereixen des del equipaments cívics són molts i diversos, la majoria de vegades vinculats a les entitats que tenen la seva seu als espais municipals i d'altres oferts directament per la xarxa. Els centres, per exemple, són punt habitual de recollida per menjar i de roba. A més, a la Geltrú, a través de l'associació Alè s'està posant en marxa un rober que donarà servei a tota la ciutat.

Altres serveis que es poden trobar als centres són, per exemple, el banc de perruques de l'Associació Marinada VNG, com a suport a les dones que han patit càncer de pit, el servei de voluntariat per ajudar persones grans, de l'Associació Amics de la gent Gran, amb seu a La Sardana, i el servei d'assessorament i informació en salut mental de l'Espai Situa't.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00