Notícies

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Detall de la notícia

La CUP informa la fiscalia de Vilanova de presumptes delictes urbanístics i de prevaricació relacionats amb una empresa vitivinícola

28/06/2017
CUP - nota de premsa CUP - nota de premsa

Nota de premsa de la CUP

La CUP de Vilanova i la Geltrú ha presentat avui a la fiscalia documents relacionats amb les obres i la requalificació de terrenys de les caves Jaume Serra (actualment propietat del grup García Carrión) per tal que investigui diversos presumptes casos de delicte urbanístic i prevaricació ocorreguts des de l'any 2011.

L'empresa J. García Carrión S.A. va sol•licitar, l'any 2013, la modificació del pla general per requalificar una superfície de la seva propietat, ubicada en sòl no urbanitzable, com a clau 18 (zona de sòl de valor agrícola). La finca en qüestió estava qualificada com a clau 20 (zones d'afecció i servituds).
La requalificació tenia per objecte poder ampliar les instal•lacions i construir tres edificis soterrats que funcionarien com a magatzem.

Prèviament a la requalificació, l'empresa havia desviat un torrent (anomenat Torrent d'en Parellada) sense la preceptiva llicència municipal. Aquest fet contradiu la legislació urbanística, però l'Ajuntament no va obrir cap expedient sancionador, la qual cosa constitueix un presumpte cas de prevaricació per omissió.

Dos dels edificis s'havien construït amb llicència municipal tot i que envaïen zones d'afectació i servituds (clau 20 del pla general), on legalment no es podia construir. En aquest cas, va ser l'Ajuntament, qui presumptament va infringir la legislació atorgant llicència d'obres en terrenys on no es podia construir.

Finalment, l'últim dels edificis es va construir presumptament sense llicència municipal. I tampoc no es va obrir cap expedient sancionador.

Després d'aquests fets, l'Ajuntament va informar favorablement de l'aprovació inicial de la modificació del pla general i de la requalificació dels terrenys, tot i que tenia coneixement de les infraccions comeses.

Particularment sorprenent és el fet que, durant la tramitació de la modificació del pla general, la Generalitat de Catalunya va alertar l'Ajuntament que entre el 2009 i el 2013 l'empresa havia realitzat una sèrie de moviments de terres per a l'ampliació de les caves, reconeixent així que els edificis soterrats s'havien construït. Tot i així, tant la Generalitat com l'Ajuntament van informar favorablement de la modificació.

D'acord amb la llei, quan es produeixen infraccions d'aquest tipus (construcció sense llicència, invasió de zones de servituds, etc) cal sancionar el propietari dels terrenys. En aquest cas, però, no es va sancionar l'empresa, i es va procedir a requalificar els terrenys per legalitzar una situació presumptament il•legal.

La CUP ha posat a disposició de la fiscalia tota la informació de què disposa del cas per tal que investigui si s'han produït, efectivament, delictes urbanístics i/o de prevaricació per part de l'empresa, de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i de la Generalitat de Catalunya.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00