Notícies

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Detall de la notícia

El programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte arriba de nou a VNG

05/12/2017
Les farmàcies faciliten el material necessari Les farmàcies faciliten el material necessari

L'Ajuntament s'adhereix a la campanya de prevenció i anima a totes les persones entre 50 i 69 anys a participar

El Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte va adreçat a tots els homes i dones de 50 a 69 anys, i ofereix la possibilitat de realitzar, cada dos anys i de manera gratuïta, una prova molt senzilla per detectar un càncer o una lesió precancerosa. El Programa es fa en col·laboració amb les farmàcies, els hospitals i les àrees bàsiques de salut.
El càncer de còlon i recte és una malaltia freqüent a partir dels 50 anys. És el càncer més freqüent tenint en compte els casos en ambdós sexes, i s'estima que es diagnostiquen 6.000 casos nous a Catalunya cada any.

El programa a Vilanova i la Geltrú
El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte es va posar en marxa l'any 2000 a L'Hospitalet de Llobregat, sent el primer programa de tot l'estat espanyol. A Vilanova i la Geltrú es va iniciar a l'octubre del 2015. La participació va ser del 31%, la majoria amb un resultat negatiu al test de sang oculta en femta. De les 4.946 persones que es van fer la prova, 307 van donar positiu. D'aquestes, 291 es van fer una colonoscòpia, i a 17 persones se'ls va detectar un càncer, i a 127 una lesió precancerosa.

Des de principis d'octubre s'ha engegat una nova edició del Programa a VNG, adreçat a una població diana d'homes i dones de 50 a 69 anys, període d'edat de més risc i en què la detecció precoç s'ha demostrat beneficiosa.
Així, 16.826 persones rebran una carta on se'ls explica el funcionament del programa i els passos que han de seguir per poder participar. L'objectiu és assolir una participació mínima del 40%.

Com funciona el programa?
El Programa ofereix la possibilitat de realitzar, cada dos anys i de manera gratuïta, un test immunològic per detectar sang oculta en femta no apreciable a simple vista.
Per participar-hi cal anar amb la carta a una de les farmàcies adherides a la campanya, on es facilita tot el material necessari per fer la prova. Un cop realitzat el test, s'ha de portar a la farmàcia tan aviat com sigui possible.
El resultat es comunicarà per carta passats uns dies. En el cas que la prova surti positiva (és a dir, que es detecti sang en la mostra de femta), s'oferirà la possibilitat de fer una colonoscòpia al seu hospital de referència per descartar cap lesió en el còlon o recte.

El càncer de còlon i recte
El càncer de còlon i recte és una malaltia freqüent a partir dels 50 anys. És el càncer més freqüent tenint en compte els casos en ambdós sexes, i s'estima que es diagnostiquen 6.000 casos nous a Catalunya cada any. És la segona causa de mort per càncer al nostre país (2.500 anuals), i la immensa majoria es produeixen en persones de més de 60 anys.
La majoria de càncers colorectals es desenvolupen a partir d'unes lesions anomenades pòlips adenomatosos, lesions precanceroses. Tant els pòlips com els càncers sagnen de manera intermitent i és aquesta sang la que es pot detectar a través de la prova que ofereix el Programa de detecció precoç. El càncer colorectal pot desenvolupar-se durant mesos sense produir molèsties, i sovint, quan aquestes apareixen, la malaltia ja està força avançada. Els programes de detecció precoç permeten detectar la malaltia en estadis inicials, la qual cosa fa que sigui més fàcil de tractar i n'augmenta les possibilitats de curació. Aquest és, probablement, un dels millors exemples de com la detecció precoç millora el pronòstic de la malaltia i redueix l'agressivitat dels tractaments.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00