Notícies

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Detall de la notícia

L'Ajuntament i l'ICS uneixen esforços per millorar la salut dels infants de VNG

04/12/2017
Infadimed Infadimed

El Programa d'Educació Alimentària i Nutricional de la Regidoria de Salut incorpora noves sessions a les escoles gràcies al programa Infadimed, que potencia la dieta mediterrània

Aquest curs escolar els tallers d'educació alimentària i nutricional que es realitzen des de la Regidoria de Salut Pública a les escoles presenten novetats, i és que es començarà a treballar en un projecte comú amb el programa INFADIMED de l'Institut Català de la Salut (ICS).

El Programa d'Educació Alimentària i Nutricional de la Regidoria de Salut va començar fa més de 20 anys, i s'ha anat ampliant fins a comptar amb un taller específic per a cada curs d'educació infantil i primària. Enguany s'han inscrit uns 5.600 alumnes als tallers, que promouen hàbits higiènics i alimentaris saludables.
El Projecte ECPAM (Escoles amb Cuina Promotora de l'Alimentació Mediterrània) també forma part del programa, i inclou les escoles que es comprometen a servir menús equilibrats, oferir activitats esportives extraescolars i seguir els tallers d'educació alimentària i nutricional de la Regidoria. El programa es complementa amb l'oferta de xerrades a pares i mares, l'assessorament als responsables del menjador escolar, i la revisió periòdica dels menús servits a l'escola.

Per part de l'ICS, INFADIMED (Infància i Dieta Mediterrània) és un programa creat i dissenyat per l'infermer de l'equip de pediatria Alt Penedès Jordi Fernández Blanco, que té com a objectiu fer promoció de la Dieta Mediterrània com exemple de dieta equilibrada i estil de vida. Aquest programa va iniciar-se a Vilafranca del Penedès l'any 2011, on va ser avaluat i va demostrar molt bons resultats, tant en la disminució de la prevalença d'obesitat com en la millora d'hàbits alimentaris. Des de llavors INFADIMED ha anat propagant-se pel territori (més de 50 escoles), i enguany arriba a Vilanova i la Geltrú, on s'ha decidit fusionar els dos programes per potenciar-ne els resultats.

El programa INFADIMED pretén donar eines als infants per a que puguin decidir què és més beneficiós per a la seva salut. És una intervenció educativa que busca modificar els hàbits de tot el nucli familiar cap a un patró de vida més saludable, i que no es queda en l'àmbit de l'alimentació sinó que busca un canvi integral en: l'alimentació, el descans, la higiene, l'activitat física, les relacions socials i en col·laborar per crear, entre tots, una societat més sostenible.

INFADIMED treballa a través de sessions a les escoles, dirigides per un professional d'infermeria, on es projecten uns capítols de dibuixos animats, amb protagonistes que parlen de diferents temes relacionats amb la salut, i que serveixen de punt de partida per fer intervenir els alumnes.

A les escoles de Vilanova, les sessions es combinaran amb els tallers de Salut del PAE, i els personatges d'uns i altres es barrejaran. Així, el capità Vitamines, protagonista dels dibuixos animats, interactuarà amb els titelles Cric i Croc, convertits també en dibuixos animats, i viceversa.

De moment, seran 5 les escoles que començaran de forma pilot el Programa conjunt, que s'anomenarà INFASALUT VNG, amb la intenció que vagi estenent-se a la resta d'escoles de la ciutat. El Programa començarà a cicle infantil i cada any es pujarà un curs més, de manera que el curs 2023/24 ja estarà implantat a tots els cursos de les escoles que comencin enguany.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00