Notícies

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Detall de la notícia

Leonora Milà rebrà la Creu de Sant Jordi

15/05/2018
Leonora Milà Leonora Milà

El 'Govern a l'exili' ha proposat atorgar la Creu a 18 persones i 18 entitats que s'han destacat per la promoció i cura de la identitat de Catalunya

L'anomenat “Govern a l'exili”, encapçalat per Carles Puigdemont, ha emès un comunicat des de Brussel·les en el que considera necessari mantenir el reconeixement de la Creu de Sant Jordi, malgrat que l'acte de lliurament d'aquest 2018 va ser ajornat per l'absència de govern a Catalunya.
Així, ha proposat atorgar la Creu de Sant Jordi a 18 persones i 18 entitats que s'han destacat per la promoció i cura de la identitat de Catalunya en el pla cívic i cultural.

I la pianista i compositora vilanovina Leonora Milà és una d'elles. Nascuda el 1942, el seu pare era un destacat violoncel·lista de l'Orquestra Pau Casals i de l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu de Barcelona. Deixebla de la pedagoga Maria Canals, Leonora Milà rep el qualificatiu de “nena prodigi” gràcies als dos concerts que el 1949 ofereix al Palau de la Música Catalana interpretant, amb només sis anys, obra pròpia i el concert per a piano i orquestra KV488 de W. A. Mozart acompanyada per l'Orquestra Ciutat de Barcelona.
La carrera internacional de l'artista catalana s'inicia als dotze anys, quan actua en un programa de la BBC de Londres interpretant peces per a piano d'Enric Granados i Manuel de Falla. Guanyadora del Concurs Internacional d'Execució Musical Maria Canals (Barcelona) de 1966 i finalista del Concorso Internazionale di Musica G. B. Viotti (Vercelli, Itàlia), Leonora Milà compagina al llarg de la seva carrera professional la vessant d'intèrpret amb la de compositora. Llargues gires per Europa, Estats Units i Àsia l'han portat a ser la primera artista espanyola que actua a la República Popular de la Xina (1979), en gravar un disc amb la China National Symphony Orchestra (1988) i en ser també la primera compositora que estrena un ballet a Sant Petersburg.
D'entre l'extensa obra escrita per Leonora Milà, formada per més de 100 partitures, destaquen els seus quatre concerts per a piano i orquestra, l'exitós CD d'havaneres per a piano, les cançons per a veu i piano basades en textos de poetes com J. W. Goethe, Salvador Espriu i Joan Maragall, i dos ballets breus titulats Pintor Lee i Drame a trois gravats per la Sant Petersburg State Symphony Orchestra of Mussorgsky Theatre.

L'any 2002, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú li atorgà la Medalla de la Ciutat en reconeixement a la seva trajectòria artística, fent-la així mereixedora de formar part dels personatges destacats que conformen la història de la ciutat. I l'any 2015, l'Ajuntament va sol·licitar a la Conselleria de Cultura la concessió de la Creu de Sant Jordi a Leonora Milà, recollint 172 adhesions de ciutadans, ciutadanes i entitats que van voler fer constar el seu suport a la sol·licitud.
Notícia relacionada

Entre els guardonats d'enguany destaquen entitats com Proactiva Open Arms, la Fundació Alzheimer Catalunya, l'Associació de Bombers Voluntaris de la Generalitat a Puigcerdà o el Cercle Filatèlic i Numismàtic de Ripoll, a banda de personalitats com la monja dominica Lucía Caram, l'historiador i president de la Comissió per la Dignitat Josep Cruanyes, l'activista cultural Nemesi Solà o la professora Victòria Almuni.

El guardó es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir persones o entitats que hagin prestat serveis destacats a Catalunya i les persones, i representa el màxim reconeixement que pot rebre la ciutadania per part de la Generalitat.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00