Notícies

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Detall de la notícia

El Museu del Ferrocarril acull el grup de Dones amb memòria en la inauguració del nou curs 2014-2015

17/09/2014
La inauguració del curs 2014-15 es va fer al Museu del Ferrocarril La inauguració del curs 2014-15 es va fer al Museu del Ferrocarril

En l'acte també es van presentar els nous itineraris pedagògics adreçats als alumnes dels instituts de secundària relacionat amb el món del ferrocarril a VNG

La seu del Ferrocarril va acollir ahir el grup de Dones amb memòria en la inauguració del nou curs 2014-2015 del taller La història a les nostres mans. Aquest és un taller d'història local protagonitzat per una setantena de persones que té per objectiu recuperar, a través de la tradició oral i el punt de vista de les dones, la història de VNG.

L'acte va comptar amb la presència de l'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras, qui va destacar la important tasca d'aquest col·lectiu i va encoratjar a seguir recuperant la memòria col·lectiva i a donar-la a conèixer a les noves generacions a través del seu testimoniatge a les escoles i instituts.

L'alcaldessa també va felicitar la historiadora Judith Barbacil, conductora d'un grup de dones des dels seus inicis. Actualment aquest és l'únic taller d'aquestes característiques que es manté a tot Catalunya. També va agrair la tasca de l'equip tècnic tant del Museu del Ferrocarril, de l'Ajuntament, així com els mestres que fan possible que aproximadament un miler de nens i joves durant el curs coneguin aspectes històrics de la nostra ciutat.

Una de les accions del grup de Dones amb memòria són els tallers de la Memòria del futur, que l'Ajuntament impulsa a les escoles i instituts de VNG. Aquesta activitat és la que ha tingut i continua tenint més ressò entre la joventut. De la mà de les voluntàries del grup, els nens coneixen com eren les botigues, les escoles, els llocs d'oci i ball de la ciutat i com van afectar la seva vida la guerra i la postguerra.

L'acte també va servir per presentar els nous itineraris pedagògics adreçats als alumnes dels instituts de secundària relacionats amb el volum núm. 8 de la Memòria del futur, que parla del món del ferrocarril a Vilanova i la Geltrú, Viatges de la memòria: entre fum i carbó.

Aquests itineraris van adreçats als joves que cursen la ESO, Batxillerat o Cicles formatius. L'objectiu és apropar el món del tren a les noves generacions i que coneguin la repercussió que ha tingut i té en el desenvolupament de Vilanova i la Geltrú. Els nous itineraris donen l'oportunitat de conèixer la vessant més tecnològica lligada al món del ferrocarril. L'alumnat, a més a més d'escoltar el testimoni directe dels vilanovins i vilanovines que van formar part del teixit industrial ferroviari, tindran la possibilitat de fer una visita guiada al taller de Renfe, al laboratori de motors de la UPC o una visita guiada als elements històrics originals relacionats amb l'arribada del tren a Vilanova i la Geltrú.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00